Sulo Karjalaisesta ja karhuista kertova kirja saa miettimään ihmisen luonnon suhdetta.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen lienee kiistatta Suomen tunnetuin karhuspesialisti.

Karjalain ja keskuksen karhujen vaiheista kertova, Vesa Tuomisen ja Esa Silanderin tekemä Karhumies (Docendo 2018) naurattaa uskomattomilla sattumuksilla, mutta humoristisen pinnan alla on vakavampi pohjavire. Ihmisen ja luonnon suhdetta pohditaan esimerkkien kautta sekä yleisemmällä tasolla.

Kirja kertoo Karjalaisen henkilöhistorian ja pitkän tien karhujen kanssa eläjäksi. Karhuja esitellään yksilöinä.

Karhujen kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja, ja elo kulkee eläinten vuodenkierron mukaan. Kiireen läpitunkemassa nykymaailmassa Karjalaisen ja karhujen elämänrytmi on rauhoittava tuulahdus.

Hasse Härkönen