lapsiperheen retkeilyopas 01

Perheellistyminen pakottaa yleensä ihmiset katsomaan asioita pienemmässä mittakaavassa. Se mikä sopii aikuiselle, ei välttämättä ole lapsesta kivaa.

Vaellusoppaiden kirjoittajana kunnostautunut, pitkien ja hirvittävän pitkien vaellusten ekspertti Jouni Laaksonenkin on joutunut hidastamaan vauhtia ja tutkimaan ympäristöä lapsen silmin.

Tutkimusmatkan tulos on Lapsiperheen retkeilyopas, joka jakaa perheellisten käyttöön 80 eri retkikohdetta Uudeltamaalta Lappiin.

Retkeilyoppaaseen on valittu kirjoittajan mukaan Suomen parhaita päiväretkikohteita, jotka sopivat erityisesti lapsiperheille. Valinta on subjektiivinen, sillä kohteet on poimittu kirjoittajan omien mieltymysten mukaan.

Yksittäisiä laavuja, rantoja tai lintutorneja kirjasta on turha etsiä, sillä jokainen kohde on valittu niin, että niihin on pieni patikkamatka. Ja pieni tarkoittaa nimenomaan pientä, suurin osa kohteista on mitaltaan alle viisi kilometriä.

Kohteiden kuvauksen lisäksi kirjan parasta antia ovat kartat. Kirjan perusteella retkelle uskaltautuvien ei nimittäin tarvitse hankkia yhteenkään kohteeseen erillistä karttaa. Kohteille pystyy suunnistamaan 17 x 17-senttisten (kirjan sivun koko) karttojen avulla.

Kartat ovat pääosin mittakaavassa 1:20 000, joten niillä pystyy tarvittaessa poikkeamaan helposti reitiltä, jos lähellä näkyy mielenkiintoista tutkittavaa. Kompassi on kuitenkin syytä ottaa mukaan.

Kierreniskan ansiosta sivut pysyvät auki pingottamatta.

Lapsiperheen retkeilyopas: Jouni Laaksonen, 208 sivua, Karttakeskus 2014, hinta 27,90 €