suomen rotkot 01

Perusteellisten retkeilyoppaiden tekeminen vaatii istumalihasten lisäksi myös raakaa jalkatyötä ja hikipisaroita. Tuomo Kesäläiseltä on todennäköisesti kulunut Suomen rotkot -kirjaa tehdessä loppuun myös muutama kenkäpari.

Kesäläinen kolusi kirjaa ja esittelyä varten läpi 151 rotkoa, joista piirun verran Ahvenmaan rotkoja etelämmässä on Nauvossa sijaitseva Vargberget ja pohjoisin Kevon kanjoni Utsjoella. Eikä tässä vielä kaikki!

Kirjan lopussa on luetteloitu lyhyesti tuplasti enemmän rotkoja. Peräti 332 rotkoa saa lyhyen esittelyn ja sijainti kerrotaan koordinaatteina. Ja tästäkin huolimatta puutteita on, sillä tekijöillä on tietoa peräti yli 500 kotimaisesta rotkosta.

Kesäläinen on tehnyt kirjaa varten rotkojen kartoituksen ja geologi Aimo Kejonen on huolehtinut kansanperinteen ja geologisten faktojen tarkistamisesta.

Lopputulos on äärimmäisen nautinnollinen sukellus syvälle Suomeen, yhteen sen maisemallisista erikoispiirteistä.

Ja kun kiertoajelu rotkoihin pohjustetaan perinteellä, johon kuuluvat rosvot, hiidet, haltiat ja aaveet, taipaleesta halki Suomen tulee lähes maaginen mysteerimatka. Mattapintainen paperi lisää kuvien salaperäistä ulottuvuutta.

Suomen rotkot: Tuomo Kesäläinen & Aimo Kejonen, 536 sivua, Salakirjat 2014, hinta 50 €