Pohjois-Amerikkaan 1900 -luvun alkupuolella muuttaneista suomalaisista osa päätyi länsirannikolle Kanadaan, missä Vancouverin seudulle muodostui pieni suomalsten yhdyskunta.

Osa maahanmuuttajista elätti itsensä kirvesmiehen, maalarin tai muilla rakennustöillä, mutta moni päätyi amattikalastajaksi pyytämään Tyynen valtameren lohta troolareillaan.

Hannu Kivi, jolla itselläänkin on kokemusta ammattikalastuksesta on haastatellut kymmeniä kalastajia teostaan, Vuosia hopeakylkisten kalastuksessa, varten, minkä lisäksi hän on saanut käyttöönsä opettaja Tuomo Itkosen British Columbian yliopistoa varten tekemät kalastajahaastattelut. Pääosa teoksesta onkin noiden haastattelujen purkua ja kalastajien lyhyitä elämänkaarikuvauksia.

Kirjan ansiot eivät ole kielellisellä tai taitollisella puolella, vaan suomalaisen kalastuskulttuurin tallentamisessa. Kirjan teksti on paikoin vaikeasti luettavaa fingelskaa, missä suomen-, englannin- ja ruotsinkieliset sanat ovat sulassa sekamelskassa.

Mustavalkoiset tekstiin taitetut kuvat sekä loppusivujen elävöittävät kirjaa, jossa on lyhyt sanakirja, missä osa sanoista kuten ’hutsit’, ’humpit’ ja ’halibutit’ on selostettu.

Lohen ammattimainen kalastus Vancouverin saaren lähiympäristössä on ollut raadollista ja kovaa työtä, mistä hyvänä päivänä on tullut runsas päiväpalkka, mutta monet myrskyt, haaksirikot, loukkaantumiset ja muut vastoinkäymiset ovat olleet kaikkialla läsnä.

Kirjan henkilökuvista löytyy juuria pohjoiskarjalaiseen maisemaan. Kirjassa on kuvattu Kesälahdelta lähtöisin olevan Armas Makkosen, rääkkyläläissyntyisen Reino Harisen ja joensuulaisen Erkki Räsäsen vaiheita.

Saksassa painetun kirjan painos on vain sata kappaletta, joten sen löytyminen kirjakaupasta saattaa olla hankalaa.

Kemiläisen kalakerhoa ja tunturikalastusta

Joensuulaisen Heikki Makkosen esikoisteos Valitut kalat on lähtöisin samasta saksalaisesta painotalosta. Kirja on ns. palvelukustanne, jossa kirjan kieliasusta, taitosta, sisällöstä ja osin markkinoinnista vastaa tekijä. Kustannustoimittajan osuus kirjan julkiasussa on olematon, ja markkinointi tapahtuu pääosin nettimyynnin kautta.

Asiassa on riskinsä mutta myös mahdollisuutensa, sillä näin julkaistujen teosten painomäärät voivat oll vain muutaman kymmenen luokkaa. Niin Hannu Kiven kuin Heikki Makkosenkin kirjoille olisi ollut eduksi, että niillä olisi ollut ulkopuolinen kustannustoimittaja.

Heikin kirjan kantavana aiheena on jo nimenkin puolesta kalastaminen. Teoksesta voisi poimia kolme kantavaa aihetta; Autoliike Oy M. Kemiläisen kalakerhon tarinat, tekijän oma kehityskertomus hauen virvelikalastajasta perhokalastajaksi sekä Ruotsin Lapissa tehtyjen tunturivaellusten kuvaaminen. Omana lukunaan kirjassa on vielä lyhyt muistelus Pielisjoen ’lohikuninkaan’ seppä Antti Koveron kalastuskokemuksista hänen poikansa Pekan kertomana.

Kemiläisen autoliikkeen miesporukka Pentti Kiiski, Viljo Martiskainen, Soini Makkonen (kirjoittajan isä) ja Veikko Westerman tekivät kala- ja eräretkiä aina Näätämölle saakka. Parhaiten mieleen jäi ”järjetön” reissu soutuveneellä Ivalosta Näätämöön.

Kemiläisen porukan aineisto perustuu haastatteluihin ja niistä suoraan lainattuun tekstiin, mikä aiheuttaa luettaessa hieman poukkoilevan vaikutelman. Täysin erityyppinen on miehen oma kehityskertomus, miten aikuisiällä tullaan perhokalastajaksi. Voi kuvitella, kuinka samanlaisen tien on käynyt moni perhokalastukseen vihkiytynyt kalamies.

Itselleni henkilökohtaisesti Ruotsin Lapin rautu-, harjus- ja tammukkalomporlot, joet ja purot ovat täysin tuntemattomia. Niinpä ahmin kirjan loppuosan tunturivaellukset eräänlaisena tutkimusretkien kuvauksena. Vaikka kirjassa pääosan muodostivatkin arkiset vellusten ja kalastusten kokemukset, voi sekä rivien välistä että värikkäistä maisemakuvista saada paljon elämyksiä, millaista on olla puuttomassa tunturissa tai kirkasvetisen tunturijärven rannalla. Jo kirjan kannessa jalokivimäisen kauniit raudut saavat veden kielelle.

Vuosia hopeakylkisten kalastuksessa: Hannu Kivi, 278 sivua, Books on Demand GmbH 2008
Valitut kalat: Heikki Makkonen, 164 sivua, Books on Demand 2009 

Matti Kettunen