Acra Panthera

 

Pikatestissä käsintehty eräpuukko Acra Panthera Damascus.

Puukon merkitys päivittäisessä elämässä on vähentynyt jyrkästi viimeisen sadan vuoden aikana, sitä ennen se oli enemmän tai vähemmän ihmisten, jopa ihmiskunnan eloonjäämisen edellytys. Onpa puukko sitten työkalu tai harrastuväline ilahduttaa kaunis muotoilu ja laadukas käsityön jälki aina siihen tartuttaessa.

Tällä kertaa tartuin Ruostalaisen Acran Panthera- puukon pähkinäpuiseen kahvaan. Acra on pieni yritys, joka suunnitelee ja valmistaa kauniita käyttöpuukkoja hienoista materiaaleista. Terissä käytetään damascustekniikalla valmistettua hiiliterästä, kahvan kiinnitys on yleensä koristeellinen ja puuosat jalopuuta tai luuta.

Panthera on huomiota herättävän kaunis puukko. Sen kulmikas kahva on kiinnitetty kuudella messinkitapilla reunoistaan. Harmahtavan pähkinäpuun tummasyinen kuviointi antaa sille arvokkaan ulkonäön.

Damascusteräksen aaltoilevaa kuvuointia on kunnioitettu terän hionnalla. Hionta alkaa puukon selästä koverasti kaartuen kohti alareunan leikkaavaa hiontaa. Hiontatyyli antaa puukolle tunnokkaan käsiteltävyyden. Kulmikkaasta varresta saa pitävän otteen ja terä seuraa käden käskyjä nöyrästi puun pinnalla. Kiehispuukko tämä ei ole, sillä puukolla on hieman hankala määrittää lastun paksuutta tarkasti, mutta hyvä metsämiehen yleistyökalu se on.

Terä on laadukasta kovaa hiiliterästä, joka pysyy terässä hyvin. Damascus tai suomalaisittain Damaskiteräs valmistetaan ahjohitsaamalla kerroksittain tummaa ja vaaleaa teräslajia. Aaltoileva kuviointi syntyy kun yhteen hitsatut teräslevyt taotaan ohuemmaksi, katkaisemalla ja kääntelemällä päällekkäin monta kertaa.

aamukallo

 

Pantheran tuppi on klassinen parkkinahkainen tuppi avoimella kaulalla. Tupen primitiivisen yksinkertainen muotoilu korostaa puukon korumaista kauneutta. Tuppi on ommeltu käsin kahdesta nahanpalasta paksulla vaalealla langalla. Nahka on parkittu luontaisilla parkkiaineilla, ekologisin menetelmin. Puukko sujahtaa siihen tarkasti, istuu hyvin ja on helppo poimia siitä pois käyttöä varten. Lisävarmistusta puukon pysymiseksi tupessa ei ole.

aamukallo-3

 

Acra Panthera Damascus

Kokonaispituus: 9,25″
Terän pituus: 4,75″
Terän korkeus: 32 mm
Terän paksuus:4 mm
Kahvan materiaali: Saksanpähkinä
Slidans material: Ruskea luonnonparkittu nahka
Paino ilman tuppea ja tupen kanssa: 210/300 g
Terän kuviointi: Damscus twist
Terän kovuus: 55-60 HRC

aamukallo-2

 

Yhteystiedot:

www.acra.se

eric.johansson (at) acra.se