Tulenteko on keskeisimpiä erätaitoja.

Tulenteko on keskeisimpiä erätaitoja.

Avotuli on epäkäytännöllinen tapa nostaa ruumiinlämpöä tai valmistaa ruokaa. Nuotio vaatii paljon huolenpitoa palaakseen hyvin ja täyttääkseen tehtävänsä. Lisäksi sen kuluttamasta energiasta saadaan vain murto-osa hyötykäyttöön.

Mutta epäkäytännöllisyydestä viis, nuotiota hauskempaa tapaa lämmitellä ja valmistaa ruokaa metsässä ei ole. Elävä tuli on lumonnut ihmisiä tulenteon taidon keksimisestä lähtien, eikä maailman modernisoituminen ole vaikuttanut sen hypnoottiseen voimaan heikentävästi.

Tulen tekeminen saunan pesään, avotakkaan tai grilliin onnistuu useimmilta ihmisiltä, mutta luonnossa kostean maapuun kanssa tulistelu tuottaa harmaita hiuksia ja kitkerän savun hajuisia vaatteita. Kosteaa orgaanista materiaalia onkin vaikea saada palamaan kunnolla. Näillä nikseillä onnistut paremmin:

Kuusen alaoksat ovat yleensä kostean metsän kuivinta puuainesta ja siksi hyvää sytykettä.

Kuusen alaoksat ovat yleensä kostean metsän kuivinta puuainesta ja siksi hyvää sytykettä.nuotio-8

1. Kuljeta repussa kuivaa sytytysmateriaalia, esimerkiksi tuohta ja kiehisiä pihkaisesta puusta.

2. Pilko kaatuneiden puiden pystyssä seisovia oksia kirveellä pienemmiksi. Mitä pienempiä puunkappaleet ovat, sitä helpommin tuli syttyy ja kohenee. Myös kuusen alaoksat ja katajan oksat ovat hyviä sytykkeitä.

3. Kuori kostea kuorikerros pois oksista.

4. Nosta nuotiopaikka ympäröivää maata korkeammalle, siten happi virtaa palamiskohtaan vapaasti.

5. Älä ympäröi tulipaikkaa kivilllä. Nuotion ypäröiminen kivillä kosteissa olosuhteissa heikentää tulen hapensaantia.

6. Tuulenvire edesauttaa kosteiden puiden palamista. Älä rakenna nuotiota liian suojaiseen paikkaa, sillä ilmavirta syöttää nuotioon sen tarvitsemaa happea.

7. Käytä keuhkojasi. Varsinkin tulenteon alkuvaiheessa palopesään pitää puhaltaa reilusti ilmaa.

8. Ruoki tulta maltillisesti. Kosteaa puuta kuluttavan heikon tulen kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä. Ison risukeon kokoaminen tulen päälle todennäköisesti sammuttaa sen.

9. Rakenna tulelle mökki. Kokoa kepit tulen ympärille pieneksi mökiksi, jonka sisällä lämpötila nousee. Mökki ei kuitenkaan saa olla liian tiivis, muuten hapensaanti estyy. Ruoki tulta työntämällä risuja mökin ovesta.

10. Opettele tunnistamaan öljyiset puulajit. Kataja, hitaasti kasvanut mänty, kuusen tyviosat ja koivun kuori sisältävät runsaasti märkänäkin palavaa tervaa.

nuotio-5