Nämä ovat todennäköisesti kestävimmät kaupunkikengät, mitä Pohjoismaissa on ikinä tehty.

Lundhags Tanner Shoes

Lundhags Tanner Shoes

Pidämme kenkiä jalassamme suurimman osan valveillaoloajastamme, ikävä kyllä. Mainoskuvaajien ottamissa raikkaissa fiiliskuvissa vaaleisiin vaatteisiiin pukeutuneet ihmiset viettävät aikaa rannalla tai nurmikolla auringon paistaessa hiukset hulmuten ja avojaloin. Moderni elämäntapa pakottaa meidät kulkemaan kengissä vuoden ympäri.

Toisaalta kengät ovat olennainen osa katumuotia ja voi sanoa että kengät ovat trendien keskipisteessä. Kenkien kautta ihmiset ilmaisevat itseään ja niiden kautta arvioidaan toisten ihmisten tyylitajua, ainakin pinnallisessa urnbaanissa maailmassa. Kengät herättävät intohimoja. Kenkäfriikeiksi itseään kutsuvia on enemmän kuin vaikkapa sukkafriikkejä, lapasfriikejä, vyöfriikkejä, pipofriikkejä…. Hyvät ja hyvältä näyttävät kengät on huolitellun pukeutumisen kulmakivii.

Ja miksi puhun tästä Erä-lehden sivuilla? Lundhags on perinneretkeilijöiden ja eränkävijöiden arvostama yritys, jonka kuorikenkiä pidetään erittäin kestävinä ja hyvin valmistettuina tuotteina. Vahvasta nahasta huolella valmistetut kumiteräkengät kestävät kymmenien tuhansien kilometrien kävelyä ja vuosikymmenten käyttöä.

Lunhags laajensi mallistoaan urbaaninpaan suuntaan. Vaelluskenkiensä tapaan Lundhagsin uudet Heritage-sarjan kengät on valmsitettu kalliista ja laadukkaista materiaaleista pitkälle viedyllä käsityöprosessilla.

Tutustuin uuteen Heritage- mallistoon outdooralan ISPO-messuilla Munchenissä. Kengät näyttävät erittäin hyviltä ja visuaalisesti ne on helppo yhdistää retkeilykulttuuriin. Kenkien pohjat ovat karkeakuvioisia ja malli vaelluskengistä inspiroitunut. Kengistä kuitenkin puuttuu Lunhagsin kenkien tavaramerkki, kumitettu alaosa. Myöskin pohjan jäykkyys on paremmin kaupunkikäyttöön soveltuva, sopivan taipuisa päivittäiseen käyttöön kovilla alustoilla.

Kenkien nahka tilataan laadukkaisiin nahkalaatuihin erikoistuneelta saksalaiselta Heiner Leatherilta. Pohja ja kengän yläosa kiinnitetään toisiinsa ompelemalla. Kenkien rakenteessa on pyritty kestävyyteen ja helppohoitoisuuteen, saumojen määrä on minimoitu.

Lundhagsin Heritage- sarjasta löytyy useita erilaisia kenkämalleja. Ensivaikutelman perusteella uskallan sanoa, että laadukkaampia ja kestävämpiä kaupunkioloihin sopivia kenkiä voi olla vaikea löytää. Kenkien hinta tulee olemaan reilu kaksisataa euroa ja ne tulevat myyntiin loppukesällä 2015.

lundhags_heritage

Lunhagsin uusi Heritage- mallisto koostuu outdoorhenkisistä, käsityönä tehdyistä kävelykengistä.