Kahden viikon vaellus edessä ja rinkka pitää pakata. Kuten monilla retkeilyintoilijoilla on minullakin kertynyt laaja valikoima vaellusrustetta, mutta niistä on valittava mukaan sopivimmat. Tämän keittelyvarustuksen sisällön viilannut tarkasti omia tarpeitani vastaavaksi kevyelle kesävaellukselle skandinaavisissa oloissa.

Suuntasimme kahdeksi viikoksi Sarekiin Pohjois-Ruotsiin. Loppukesän vaelluksella Sarekissa päivät ovat yhä pitkiä, mutta säät ennakoivat lähestyvää syksyä ja voivat olla oikullisia. Teltan on kestettävä voimakasta tuulta sillä suojaa on tarjolla vain vähän. Alueella voi sataa räntää ja yölämpötila saattaa käydä nollan alapuolella. Siksi kaikkein keveimmällä varustuksella ei pärjää. Mielestäni pieni kärsimys kuuluu vaellukseen, eikä kituuttaminen haittaa, joten valitsemani varusteet ovat askeettisimmasta päästä painon säästämiseksi. Tavoitteeni oli saada kahden viikon lastin pysymään alle 16kg:ssa ruokineen.

Ruokailuvarustus ylhäältä vasemmalta oikealle: isoon taittomukiin (ruotsalaisen Wildon Fold A Cup) mahtuu yli puoli litraa sapuskaa, se pakkautuu pieneen tilaan ja on helppo puhdistaa. Se on ehdotottomasti paras lautaseni niin talvi– kuin kesäoloihin. Kaasua laskin tarvitsevani kahden viikon aikana kaksi 500g pönikkää. Jaoin keittimen vaimoni kanssa, joten käytimme samoja kaasuja kahden hengen sapuskoihin. Kaasukeittimen sytyttimenä käytän magnesiumpuikkoa, joka toimii luotettavasti märkänä, tuulessa ja pakkasessa. Se painaa enemmän kuin sytkäri, mutta on myös paljon varmatoimisempi. Keittimen valinta ei ollut helppoa, mutta lopulta otin mukaan Edelrid Kiro Ti- keittimen. Siinä ei ole tuulisuojaa lainkaan, mutta makuualustan avulla keittely onnistuu tuulisellakin kelillä. Juomamukina käytän myös taittomukia, se mahtuu taitettuna ison taittomukin sisään. Aterimeksi valitsin titaanilusikan, sillä se kestää muovisia paremmin vääntöä ja kuumuutta, mutta on huomattavasti kevyempi kuin teräslusikka. Kun käytän kaasupulloon ruuvattavaa keitintä, pidän kaasupullon alla Jetboilin kolmijalkaa, se antaa huteralle rakenteelle tukevuutta. Viina ei paranna suorituskykyä tai edistä palautumista, mutta raskaan reissupäivän jälkeen nautittu huikka tuntuu mukavalta. 1,5 dl halpaa viskiä riittää loistavasti kahdeksi viikoksi 🙂 Edelridin kanella ja kahvalla varustettu teflonpinnoitteinen kattila on juuri sopiva kahdelle henkilölle. Samalla kattilalla keitämme vedet kahviin ja ruoat.

Varo ettei takki kärähdä. Keveydellä on hintansa: pikkuruinen kaasukeitin on herkkä tuulelle. Kuitenkin kovallakin puhurilla sillä saa keiteltyä veden kiehuvaksi nopeasti, kunhan malttaa valita keittopaikan huolella. Tässä tapauksessa kivenlohkare teki tuulimuurin ja kuoritakki plokkasi akanpyörteen.

Ylemmässä kuvassa on esillä muutama punnitsemani retkikeitinvaihtoehto. Primus Omnifuel, Edelrid Kiro Ti ja Edelrid Stormy Evo.

Edelridin Kiro Ti on kevyt ja varmatoiminen pikkukeitin kesäoloihin. Se ei kestä tuulta ja siksi ruoanlaittoa varten täytyy järjestää tuulensuoja. Kun sitä käyttää teltan takana, kivimuurin suojassa, rinkan tai makuualustan välissä, ei kesäoloissa tule ongelmia. Pakkaskeleillä kaasupulloon ruuvattava keitin ei toimi sillä kaasu paksuuntuu, eikä läpäise enää suutinta.