Reply To: Närhi?

Home Forums Aseharrasteet Närhi? Reply To: Närhi?

#50864 Ilmoita asiaton viesti

Väite että Kanahaukan ”kiintiö” olisi teeri per päivä on ainakin täysin tuulesta temmattu. Aikuinen haukka pesimäkauden ulkopuolella saalistaa vain omaan tarpeeseensa, eikä se edes pysty syömään karkeasti itsensä painoista teertä kerralla. Tai jos on niin nälkäinen että pystyy, niin silloin se on varmasti ollut pari päivää syömättä! Tämähän nimittäin on haukalle normaali tilanne, joka päivä saalistus ei onnistu!

Talvisina saaliseläiminä tärkeitä ovat myös orava, käpytikka ja varislinnut, vähemmässä määrin jänis, joten siksikin haukan saalistuspaine jakautuu muillekin kuin teerelle/kanalinnuille. Pesimisaikaan kanalintujen osuus voi olla jopa vähäinen!

Tämän näkee petolinturengastaja pesillä käydessään ja todetessaan saalistähteet. Toki kanalintujen jäänteitä löytyy, mutta ehdottomasti yleisin poikasajan ravinto on rastaat! Samoin pesiltä usein löytyy varislintujen jäänteitä, esim. juuri närhi… Jotkin näyttävät kesällä erikoistuvan lokkeihin.

Lisäksi on huomattava sekin että näkyvät saalistähteet antavat osittain väärän kuvan kokonaisuudesta. Pieni saalis, esim. rastas voidaan niellä parina palana, eikä siitä jää paljonkaan tähteitä, kevyet sulatkin hajoavat helpommin tuulessa maastoon. Oravastakaan ei jää tähteeksi juuri muuta kuin häntä. Sen sijaan isojen lintujen sulat ja varsinkin rintalastat voivat säilyä nähtävillä jopa vuosia.

Muutoinkin kanahaukan vihaajien kannattaisi miettiä sitä että syömällä keväällä reviiriltään edes pari varista haukka todennäköisesti pelastaa useita kanalinnun ja sorsan pesiä.