Reply To: 30-06 Sprg.

Home Forums Aseharrasteet 30-06 Sprg. Reply To: 30-06 Sprg.

#49100 Ilmoita asiaton viesti
Sendero
Member

Mitään vähän risuherkkää .30 kaliberista luotia ei ole. Periaatteena kuitenkin on, että mitä enemmän luodilla on painoa kärkiosassaan, niin sitä vakaammin se lentään pieneen risuun hipaistuaan. Eli kärjistäen, mitä pyöreäkärkisempi sitä parempi. Ja itse valitsen hirviluodiksi ko. kaliberissa mieluiten luodin, joka painaa 13 grammaa tai enemmän.
Hirvelle peitteiseen maastoon sopiva luoti on esim. 13 grammainen Norman Oryx. Aukeaa nopeasti ja sopii siitä johtuen myös peuralle ja kauriille. Peuroista ja kauriista ei itselläni ole kokemuksia, kun niitä ei omilla metsästysalueillani metsästettäväksi asti esiinny. Toinen vakaasti harkittava vaihtoehto on Lapuan Naturalis. Myös sitä on saatavana 11,7 ja 13 grammaisena, ainakin irtoluotina. Naturaliksen 99,9 % jäämäpainon ansiosta myös tuo kevyempi vaihtoehto on täysin varteenotettava. Kala-Harrilla on varmaankin enemmän kerrottavaa tuolla Naturaliksella suoritetuista ”ennätys” kaadoista…
Eihän noista kumpikaan mitään ”risuluoteja” ole, mutta eipä sitä millään kaliberilla risukkoon pidä ampuakaan.
Ehkäpä parhaiten risun hipaisuja kestää Sakon 14,3 grammainen Hammerhead, mutta se saattaa olla jo hiukan liian hitaasti avautuva peuran ja kauriin kokoisille eläimille.
Noista mainituista Norma ja Sako hiukan edullisempia kuin Lapua, mutta eipä sitä onnistuneen riistalaukauksen jälkeen hiukan kalliimpikaan hankintahinta tunnu enää missään.