Reply To: Mustaruuti aseen latauksen purku??

Home Forums Aseharrasteet Mustaruuti aseen latauksen purku?? Reply To: Mustaruuti aseen latauksen purku??

#182840 Ilmoita asiaton viesti
Pekka Suuronen
Participant

Puhuin aiheesta salolaisen Pentti Katajan kanssa, jolla on pitkä kokemus mustaruutiaseista. Hänen mukaansa ongelma on hankala ja potentiaalisesti erittäin vaarallinen. Näissä harjoituksissa tiedetään ihmisiä kuolleen.

Takakappale on yleensä vanhassa aseessa niin ruosteessa, että se irtoaa vain lämmittämällä. Ja ladattua asetta ei tietenkään passaa lämmittää.

Lisäriskiä tulee siitä, jos ruutilataus on päässyt kovettumaan kovaksi kakuksi. Näin voi tapahtua esimerkiksi kun ruuti on päässyt kastumaan. Silloin ajoaine muuttuu räjähdysaineeksi ja ase räjähtää palasiksi ruudin syttyessä. Mitä lujempi asemetalli, sitä kovempaa sirpaleet lentävät.

Kannattanee etsiä käsiin mustaruutiaseiden ekspertti ja pyytää häneltä apua. Tai jos ase ei ole arvokas, antaa sen suosiolla räjähtää turvallisessa paikassa. Ns. ”narulaukaus”.

Pentti Kataja kertoi Ruotsissa sattuneesta tapauksesta, jossa pikkulapset olivat leikkineet vuosien ajan vanhalla 1800-luvun suustaladattavalla pistoolilla. Perheen äiti oli sitten hankkinut jostain piikiven, kai ajatellut antaa vähän historian opetusta. Laittoi piikiven paikoilleen, viritti aseen ja laukaisi. Ase räjähti ja perheenäiti kuoli.