Reply To: Kuudestilaukeavalla on ammuttu nyt 175 vuotta

Home Forums Aseharrasteet Kuudestilaukeavalla on ammuttu nyt 175 vuotta Reply To: Kuudestilaukeavalla on ammuttu nyt 175 vuotta

#163613 Ilmoita asiaton viesti
zippo
Member

http://en.wikipedia.org/wiki/Colt_Paterson

Ensimmäinen kaupallinen revolveri, Colt Paterson ei ollut ”kuudestilaukeava” sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan oli varustettu viiden ammuksen rullalla. Caliberi oli alunperin .28 (eli n. 7 mm), ja ammuksena käytettiin pyöreää lyijykuulaa joka ladattiin rullan reikiin samaan tapaan kuin muskettipyssyn piippuun. Jokainen paukku nallitettiin vielä erikseen. Ase toimi mustaruudin voimalla, ja tehoja oli suunnilleen yhtä paljon kuin nykypäivän tehokkaassa ilmakiväärissä.
Patersonia valmistettiin myös .36 caliberissa, jossa päästiin kovimmilla latauksilla jo melkein pienoiskiväärin tehoihin.

Ensimmäinen varsinainen kuudestilaukeava oli vuonna 1847 markkinoille tuotu Colt Walker. Se toimi samalla mekanismilla kuin Paterson, eli käytti palloluotia ja ladattiin kuin suustaladattava, mutta caliberi oli jo hiukan tehokkaampi .44, ja rullaan meni kuusi latinkia.

Ensimmäiset patruunaa käyttävät revolverit ilmestyivät vuoden 1870 tienoilla, ja niitä olivat mm. S&W Model 3 ”Schofield” (1870) ja Colt Single Action Army ”Peacemaker” (1873).