Reply To: Pilkintä kirkasvetisellä ja syvällä järvellä

Home Forums Kalapaikat ja kalalajit Pilkintä kirkasvetisellä ja syvällä järvellä Reply To: Pilkintä kirkasvetisellä ja syvällä järvellä

#299135 Ilmoita asiaton viesti
Jari Tuiskunen
Participant

Kysymyksesi on niin laaja, että perusteellinen vastaaminen täyttäisi puoli Erälehdellistä. Jos nyt kuitenkin jotain ihan karkeasti.

Kirkasvetisellä järvellä kalojen pyyntisyvyys on paljon laajempi kuin sameavetisellä, mikä tekee ottipaikkojen etsimisestä hankalampaa. Joissakin tapauksissa pilkkiä kannattaa uittaa jopa 20 metrissä, mutta tavallisimmin ottisyvyydet löytynevät väliltä 1-10 metriä. Alkutalvella syvemmältä, lopputalvella matalammasta, ainakin jos ahvenesta puhutaan.

Kannattaa etsiä vaihtelevia pohjanmuotoja eli matalikkoja syvän keskellä, penkanreunoja, vedenalaisia harjanteita, monttuja matala-alueella jne. sekä rannan muodoista puhuttaessa niemen kärkiä, lahden poukamia, kareja, saarten reunuksia ja muita sellaisia. Nuo 30-40 metrin syvyysalueetkin voivat olla kokeilemisen arvoisia, mutta vain välivedestä pilkkien. Isot ahvenet ja taimenet saattavat olla siellä muikkuparvien perässä.

Pilkkeinä kannattaa ahvenelle ja taimenelle kokeilla ainakin muikun värisiä tasapainoja. Isolle siiallekin voivat tasapainot maistua, mutta tavallisemmin siikaa pilkitään mormyskoilla ja tapsipilkeillä. Syvältä pilkittäessä kaikuluotaimesta on paljon apua.

Tärkeintä on kokeilla aluksi mahdollisimman eri tyyppisistä paikoista ja eri syvyyksiltä. Ensijäiden aika on tässä suhteessa hyvä, kun jäät ovat vielä ohuita, helppoja puhkoa. Vähitellen ottipaikat kyllä löytyvät.

Jari / Erä