Reply To: Raid elokuvan ”ilmakivääri”…

Home Forums Ilma-aseet Raid elokuvan ”ilmakivääri”… Reply To: Raid elokuvan ”ilmakivääri”…

#297237 Ilmoita asiaton viesti
Pekka Suuronen
Participant

Siitä nyt on aikaa kun olen tuon Raid-leffan katsonut. Mutta minulle on jäänyt mielikuva, että leffassa olisi mainittu merkki Weihrauch. Se on olemassa oleva saksalainen brändi (per. 1899) ja sen tuotteita tuo maahan vantaalainen Hantaurus.

https://www.hantaurus.fi/pgc/355/Ilmakiv%C3%A4%C3%A4rit

Kyllä ilmakivääriinkin puhtia saadaan, mutta esimerkiksi Saksassa ja Italiassa on sääntö, jonka mukaan lupaa vaatimattomalle ilmakiväärille on asetettu suuenergian maksimiraja 7,5 J. Toisissa maissa on toisia rajoja, esim. Ruotsissa 10 J, UK:ssa ja Tsekeissä 16 J, Ranskassa 20 J jne. Katso lisää alla olevasta linkistä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_gun_laws

Suomessa lähdettiin v. 2015 toiselle linjalle, eli puhutaan kaliiperista (piipun sisähalkaisijasta). Yli 6,35 mm (.25) kaliiperiset ilma-aseet rinnastetaan ruutiaseisiin ja siis vaativat aseluvan. Luodin nopeuksista tai energioista ei puhuta mitään.

Aselaki 2 a § (12.6.2015/764)
Tehokas ilma-ase
Tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan vuonna 1950 tai sen jälkeen valmistettua, ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa esinettä, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä ja joka on suunniteltu ja tarkoitettu ampumaan metalliluoteja.