Reply To: Valmet Petra, ongelmia ja ratkaisuja

Home Forums Aseharrasteet Valmet Petra, ongelmia ja ratkaisuja Reply To: Valmet Petra, ongelmia ja ratkaisuja

#294650 Ilmoita asiaton viesti
Johannes54
Participant

No niin jatketaan. Ei Petra todellakaan kuuluu Suomen aseteollisuuden valioihin, vaikka varmaan on sen tunnetuimpia tuotoksia. Vuonna 1984 pyssy vissiin äänestettiin vuoden Erätarvikkeeksi, vielä vuonna -85 sijoittui viidenneksi ja -86 Vuoden Ase USA:ssa jos oikein muistan.
Petra kylläkin nauttii edelleen suurta arvostusta etenkin niiden piirissä, joilla kyseistä asetta ei ole ollut kunnia omistaa.
Muutaman kerran olen itsekin uhannut sen verkonpainoksi laittaa, mutta viha – rakkaussuhde on kuitenkin kestänyt.
Asiaan;
Petran lukkosysteemistä ja lipasrakenteesta johtuen totesin sen ampuvan siksakkia, elikkä osuma heitteli oikealle ja vasemmalle riippuen siitä kummanpuoleinen patruuna lippaasta meni patruunapesään. Jos oikea, osuma vasemmalle ja päinvastoin. Ero noin 5 cm.
Piipun lämpeneminen on myös ongelma, kuten kerroin. Kolmas laukaus oli jo selvästi muita ylempänä.
Ongelmaan ratkaisu löytyi piipun värähtelyn vaimentimesta. Tein sen 50 mm alumiiniaines pyörötangosta. Noin 4 cm pitkä, 16 mm reikä keskelle (Petran piippu 15,7 mm), halki ja ruuveilla puristettavaksi piipun ympärille. Vaikutus oli todella suuri, jopa tuo sivuttaisheitto väheni jostain kumman syystä, mutta etenkin osumien korkeuden muutos väheni huomattavasti. Suosittelen tätäkin.
Materiaali oli sitä mitä sorvin alta löytyi ja mitat otin hatusta, joku voi tietää parempiakin spesifikaatioita.
Ah, ihanaa tämä puolivalmiiden tuotteiden rakentelu.
Kyl tällä jo ladon seinään osuu kun ei liian etäälle mene :-)