Reply To: Uutuusviehe-katsauksesta

Home Forums Palaute & Erän sisältö Uutuusviehe-katsauksesta Reply To: Uutuusviehe-katsauksesta

#283238 Ilmoita asiaton viesti
Jari Tuiskunen
Participant

Koistine kirjoitti paljon ja asiaa.

Uutuusviehekatsauksellamme on pitkät perinteet, ja toki jutun toteuttamistapaa on pohdittu lukuisia kertoja vuosien saatossa. Aiemmin olemme kokeilleet mm. kotimaiset vieheet-ulkomaiset vieheet -jakoa ja suuret valmistajat-pienet valmistajat-maahantuojat -jakoa. Kaikista on tullut sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Nyt viime vuosina olemme käyttäneet puhtaasti aakkosellista jakoa siten, että vaaput, lusikat, lipat, jigit ja erilaiset hybridit esiintyvät omissa osioissaan.

Tällä kerralla vieheiden esittely oli tavallistakin pintapuolisempi johtuen yksinkertaisesti siitä, että tilaa ei jutulle ollut lehdessä tarjolla tämän enempää. Samasta tilapoliittisesta syystä oli tehtävä jako siten, että vaaput (joita aineistossa on selvästi eniten) tulivat toiseen lehteen ja muut vieheet seuraavaan. Valitettavasti näin syystä, johon ainakaan minä en voi vaikuttaa.

Mitkä sitten ovat todellisia uutuuksia ja mitkä eivät, on aina vaikea kysymys. Jos Matti Möttönen ryhtyy valmistamaan vieheitä myyntiin saakka, tällaiset luomukset olemme hyväksyneet uutuuksiksi, vaikka plusmiinus samanlaisia olisi värkännyt sata valmistajaa jo aikaisemmin. Toisaalta millienkin erot säädöissä, painotuksissa, muodoissa jne. voivat tehdä vieheistä kalastusominaisuuksiltaan aivan erilaisia, joten Rapala Originalin näköinen vaappu voi sittenkin olla todellinen uutuus.

Tosiasia kuitenkin on, että viime aikoina juuri niistä ”kiinalaisista” vieheistä ovat löytyneet sekä muodoiltaan että värityksiltään ylivoimaisesti erilaisimmat viehemallit, kun taas suomalaisten pienvalmistajien tuotanto noudattelee harmillisen uskollisesti vanhoja, hyväksi havaittuja sapluunoita. Jos olisimme oikein julmia uutuuskarsinnassamme, ei lehdessä juurikaan esiteltäisi kotimaisia vaappuja.

Viimeisessä kappaleessa Koistine ehdottelee asioita, joihin olen toki pyrkinyt viehekatsauksissa huomiota kiinnittämään. Tällä kerralla trendipohdinta jäi kuitenkin pois aiemmin kertomani tilapulan vuoksi. Moniin kalastusaktiiveihin ja kauppiaisiin minulla on kontaktit olemassa, mutta alan messujen kiertäminen ei ole taloudellisesti eikä yleensä aikataulullisestikaan mahdollista. Toki trendeistä saa hyvää tietoa mm. Tackle Trade World -julkaisusta, jota aktiivisesti seuraan.

Terveisin Jari / Erä