Reply To: Keskustellaanko haulikoosta?

Home Forums Metsästys & riista Keskustellaanko haulikoosta? Reply To: Keskustellaanko haulikoosta?

#246831 Ilmoita asiaton viesti
Pekka Suuronen
Participant

Miksi esimerkiksi haulikkoradoilla on (yleensä) metsästyspatruunoiden käyttö kielletty, jos kerran pienihauliset patruunat ovat tappavampia?

Jokaisella radalla (seuralla) on omat sääntönsä ja niille omat motiivinsa. Eräs selitys (ehkä osasellainen) voi olla SAL/ISSF-säännöt. Näissä on määritelty, että trapissa ja skeetissä haulimateriaalin tulee olla lyijyä, haulikuorma saa olla enintään 24,5 grammaa ja haulin halkaisija saa olla enintään 2,6 mm. Metsästyspatruunoissa on enemmän ja suurempia hauleja. Ehkä ajatellaan, että ampujien pitäisi olla patruunoiltaan samanarvoisia.

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/kilpailu/saannot/

Joissain metsästyspatruunoissa on teräshauleja tai muuta materiaalia kuin lyijyä. Ampumaradan pitäjä saattaa pelätä teräshaulien kimpoamista, eritoten skeet-radoilla, ja tästä aiheutuvaa vastuuta.

Toisaalta Suomessa on muutamia ratoja, joilla ei saa ampua lyijyhauleja lainkaan. Tämä taas johtuu ympäristöviranomaisen määräyksestä ja pohjavesialueista. Ymmärtääkseni Tanska on eräs maa, jossa lyijyllä ei pääsääntöisesti saa ampua enää kiekkoja. Saksa taitaa lipsua samaan suuntaan.