Reply To: Koukkujen vähentäminen (-juttuehdotus)

Home Forums Palaute & Erän sisältö Koukkujen vähentäminen (-juttuehdotus) Reply To: Koukkujen vähentäminen (-juttuehdotus)

#246450 Ilmoita asiaton viesti
Ernesti
Participant

Jäin pohtimaan vastaukseesi sisältynyttä näkökulmaa koukkujen lukumäärän suhteesta kalan tarttuvuuteen. Kun asiaa lähestyy pykälää universaalimmasta perspektiivistä ja asettaa vastakkain lusikat (joissa pääsääntöisesti 1 kolmihaarakoukku) ja vaaput (melkein säännönmukaisesti min. 2 kolmihaaraa), pistää miettimään, muuttuuko tärpit saaliskaloiksi kovinkaan paljoa suuremmalla prosentilla vaapun kanssa: Etenkin kun kuvittelisi lusikan usein levottomamman uinnin vielä pienentävän kalan täsmällisen koukkuunosumisen todennäköisyyttä.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa pari kaikille tuttua verrokkia (samassa pituusluokassa): Räsäsen 7 ja Rapala CD7. Voitko ruhtinaallisen kokemuksesi perusteella heti kättelyssä todeta, että CD:n kahden pienehkön kolmihaarakoukun tartuttavuus on parempi kuin Räsäsen hyvin sovitetun yhden mokoman? On myönnettävä, että Räsänen kuuluu selvästi useammin vesiemme suurisuisimman eväkkään ruokalistalle, jonka nieluun helpommin upahtaa uistin kuin uistin koukkuineen, mutta jos vertailua laajennetaan näiden iso- ja pikkuveljiin (5 & 9cm) saadaan kohdelajikirjoon enemmän päällekkäisyyttä, enkä siltikään pistäisi rahojani varauksetta likoon useamman koukun tartuttavuuden puolesta.

Uistimia ostavan valtaväestön silmä lienee tottunut pienempiinkin koukkumääriin esim. Minnow spoonin myötä, joten en jaksa uskoa markkinoidenkaan olevan kynnyskysymys: Ehkä vaappurintamalla pidetään kiinni monikoukkuisuudesta osin senkin tähden, että niissä koukkuja on killunut ylenpalttisesti jo muinaisista ajoista lähtien.

T:Ernesti