Pekka Suuronen

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 1,980 total)
 • Author
  Posts
 • in reply to: Menneiden aikojen foorumin käyttäjät? #397028 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Tervehdys Vm2!

  Muistaakseni Erän pt Seppo Suuronen (ei sukua) perusti tämän foorumin juuri 2006. Silloin minua pyydettiin bloggariksi, ja minähän suostuin oitis. Täällä sitä vielä sätkytellään vaikka sekä vakava sairaus että ikä kolkuttelevat ovella.

  Ihmettelijä oli aina asialinjalla, niin kuin totesit. Hän oli vieläpä oikea metsämies henkeen ja vereen. Olenpa jopa saanut kunnian nähdä hänet vis-à-vis. Olisi kiva jos ”Ihmettelijä” näkisi tämän ja ilmineeraisi itsestään. Olihan palstoilla toki paljon muitakin aktiiveja.

  En ymmärrä miksi keskustelupalsta on kuihtunut. Onko se jokin facebook (minulle, vain kuolleen ruumiini yli) vai mikä? Tervetuloa keskustelemaan, kinastelemaan, väittelemään! Ilmaista lystiä se on!!!

  in reply to: Kysymys luodeista #396120 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Ei ole viisasta valmistaa koruja luodeista tai patruunoista. Eritoten lentokenttien turvatarkastuksissa ollaan allergisia tällaisille. Puhuu nimim. ”Kokemusta on”.

  in reply to: Kysymys luodeista #395967 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Anteeksi että olen myöhässä vastauksessa. Ensinnäkin käsitteitä:

  (1) Luoti on patruunan päässä oleva projektiili, joka lentää ammuttaessa piipunsuusta. Luodeissa ei ole merkintöjä VPT jne. Luoti on itsessään vaaraton jos se ei satu olemaan räjähtävä luoti (harvinaisia, sotaväen kamaa).

  (2) Patruuna koostuu hylsystä, luodista, pohjanallista ja ruudista. Elävä patruuna on potentiaalisesti vaarallinen enkä millään opilla tekisi siitä koruja.

  (3) Hylsyn pohjassa on tyypillisesti kantaleima, joka identifioi valmistajan ja kaliiperin. Esim, VPT (+ valmistusvuosi) ja 7,62 x 54R. VPT = Valtion Patruunatehdas = nykyisin Nammo Lapua.

  (4) Kuulostaisi siltä että nuo voisivat olla latausharjoituspatruunoita, jolloin ne ovat vaarattomia. Mutta kannattaisi kuitenkin kysyä viisaammilta, eli lähimmästä aseliikkeesta tai ampumaseurasta. Siellä tiedetään.

  (5) Korujen tai avaimenpeän tekeminen patruunasta ei ole hyvä idea. Kerron syitä seuraavana päivänä mutta nyt on menoa. I’ve got to fly.

  Pekka Suuronen, asetoimittaja (Erä, Urheiluampuja, ASE-lehti…)

  Pekka Suuronen
  Participant

  Mielestäni Valmet 412S-aikaan Suomessa ei vielä ollut muodollista ja virallista teräshaulitestausta. Jos haluat virallisen leiman, niin pössykkä Riihimäelle.

  https://www.suomi.fi/palvelut/ampuma-aseiden-ja-tarvikkeiden-kayttoturvallisuuden-tarkastus-poliisi/a47cf03f-3a90-4fb7-8f29-8f68d9984b5f

  Koeammunnan hinta ei ole järkyttävä, mutta aseen vienti ja/tai lähettäminen ja vastaanottaminen voi olla hankalampaa.

  Joko näin tai ostat uuden ja leimatun haulikon. Ostetaanhan uusia autojakin kun entisessä on tarpeeksi puutteita tai vikoja.

  in reply to: S & W M29 airsoft-aseena #389994 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant
  in reply to: Kesäinen ampumaharrastus katkolla? #389806 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Oletan että ”Pekalla” tarkoitat minua. Sorry myöhäinen vastaus.

  Ote Riista.fi-sivustolta:
  ”Ampuminen voi olla luvallista myös muualla kuin erityisesti ampumaradaksi rakennetuilla paikoilla. Maanomistaja voi haja-asutusalueella rakentaa oman ampumapaikan omistamalleen maalle ilman lupamenettelyä ja maanomistaja voi antaa luvan ampumiseen omistamallaan maalla. Vaikka tämän kaltaiset ampumapaikat eivät tarvitsekaan varsinaisia lupia, ovat turvallisuusvaatimukset ja ympäristöön kohdistuvat haitat otettava huomioon ja ampumapaikka rakennettava niin, että siitä ei ole haittaa eikä vaaraa naapurustolle tai ampumapaikan läheisyydessä liikkuville ihmisille tai eläimille.”

  Virallisen ampumaradan ulkopuolella ampumisessa on aina riskinsä. Riski siirtyy ampumaradan pitäjältä sooloilija-ampujalle. Olen kirjoittanut 26.10.2020 aiheesta blogin:

  Metsästäjä on aina vastuussa luodin lennosta

  En voi mitenkään lehden palstoilla ja lehden puolesta sanoa että ”antaa palaa vaan”. Enkä voi poliisin puolesta sanoa, että ”ei tarvitse kulua ampumaseuraan”. Sen voin sanoa kuulopuheiden perusteella, että haettaessa aselupaa ampumaharrastus-perusteella, ampumaseuran jäsenyys on suurta plussaa.

  Toisaalta tein Urheiluampuja-lehteen (6/2013) jutun kansanedustaja Reijo Hongistosta (ps), joka oli siviiliammatiltaan poliisi. Hänen mukaansa seuran jäsenyyden vaatiminen on Suomen perustuslain vastaista. Eli Suomessa on myös käänteinen järjestäytymisen vapaus, siis oikeus olla kuulumatta seuraan, puolueeseeen, ammattiyhdistykseen jne.

  Mutta aselupaviranomainen on oman alueensa despootti. Jos hän torppaa lupahakemuksen, hänen ei tarvitse päätöstään perustella. Ampumaseuraan liittymisestä voisin siteerata ”Tuntemattoman” vänrikki Koskelaa: ”- Meinaan se on pienimmän riesan tie.”

  Jos aselupa on voimassa ”toistaiseksi” ja jos se on päivätty ennen 12.6.2011 (lyhyet aseet) tai ennen 14.7.2019 (itselataavat kertatuliaseet), ei ampuma-harrastuksen jatkumista tarvitse osoittaa.

  En ole kuullut tapauksesta, jolloin aseluvan myöntämättä jättämisestä olisi seurannut olemassa olevien lupien peruutus. Mutta en sano, etteikö sellainen voisi olla mahdollista.

  in reply to: Pätevä historiikki 308Win kaliiperista #387193 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Kyllä kai pätevää historiikkiakin löytyy kaliiperista 308 Win. Olen melko varma, että kauriin saa nurin tällä patruunalla. Tosin luotipatruuna-aseen ja jousiaseen tappavat tehokkuudet perustuvat aivan eri asioihin. Niitä ei voi sillä lailla verrata keskenään.

  https://waffenlager.net/ammo/308win.html

  Heitän muutaman ärsykkeen kaliiperista 308 Win., joka ei kylläkään ole kuulunut omiin henkilökohtaisiin aseisiini. Minulla on ollut mm. 30-06 ja 300 Win. Mag. kivääreitä. Jospa saataisiin ärhäkkää keskustelua aikaiseksi?

  (1) Kaliiperilla ammuttiin v. 1980 ensimmäisen kerran ME, 60 kymppiä 300 m matkalta MM-kisoissa. Harald Stenvaag 15.8.1990, Moskova. Kaliiperi 308 Win.

  (2) Olen haastatellut kuusamolaista rajavartijaa Oulussa, joka on kaatanut 150 hirveä kaliiperilla 308 Win.

  (3) Suomalaisten patruunavalmistajien mukaan 308 Win. on eniten valmistettu keskisytytteinen kivääripatruuna.

  Antaa palaa, mm. ”kaaripyssymiehet”!

  Pekka Suuronen
  Participant

  Joo, onhan Python hieno revolveri. Joskus 1980-luvulla tuli siitäkin kirjoitettua paperilehteen. Hinta on tukeva. Luulen ettei Asetalo Oy rupea sitä pitämään varastossa ainakaan tusinan nipuissa.

  Pekka Suuronen
  Participant

  Haulikko lienee IJ-58 (tai IZH-58) riippuen miten translitteroidaan. Siitä on hyvä esitys seuraavassa.

  https://waffenlager.net/shotguns/baikal_ij58.html

  Myös tässä on mainittu paineraja 750 [AT] (bar). Jos haulikko on kunnossa myös sulkuväliltään ja sulultaan, sillä voi ampua kaikkia normaaleja 12/70 lyijyhaulillisia patruunoita. Sissos-aseliikkeen sivuilta löydät jotain.

  https://www.sissos.fi/i/haulikonpatruunan-valintaopas/442/

  Margolin MCM on legendaarinen harjoittelupistooli. Myös tästä on hyvä selvitys Waffenlagerissa:

  https://waffenlager.net/handguns/mcm_margolin.html

  Kyllä siinä uskaltaa käyttää kaikkia standardiluokan .22 Long Rifle-patruunoita, joissa on 40 grainin (2,59 g) lyijyluoti. Melkein kaikissa on. Kun ostat target-luokan patruunoita (lähtönopeus V0 alle 330 m/s), saat todennäköisesti parhaimmat kasat. Lapua Pistol King on suosittu pistooliampujien keskuudessa. Muutamia muita vaihtoehtoja (aakkosjärjestyksessä) CCI Standard, Eley Match Pistol, Federal Target, RWS Target Pistol, SK Standard Plus, Winchester T22. Muita brändejä ovat mm. Aquila, Cheddite, Fiocchi, Geco, Hornady, Magtech CBC), Norma, Remington, Sellier & Bellot, Swartklip… Venäjällä valmisteaan edullisia 22-patruunoita (mm. Klimovsk), mutta pakotetoimien vuoksi niitä on huonosti saatavilla.

  Tekniset tiedot löydät kuukkelista valmistajien kohdalla.

  Näet siis että valinnanvaraa on paljon ja hintahaitari on suuri. On vain löydettävä se oikea, mistä MCM tykkää.

  Olen hurjassa nuoruudessani ostanut rasian kaikkia mahdollisia merkkejä ja kokeillut niitä. Silloin kyse oli kivääristä, mutta uskoakseni pistoolissa tilanne on sama, tai ehkä vielä kriittisempi. 22 Long Riflen käynti on mystinen juttu, joka selviää vain kokeilemalla.

  in reply to: Aseen vuokraus ostamisen sijaan? #374142 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  En oikein näe tulevaisuutta tällaiselle pitkäaikaiselle vuokraus- tai liising-toiminnalle, mutta erilaisia aseita voi paikan päällä käyttöön vuokrata monestakin paikasta. Esimerkiksi Ruutisavu, Osuva, Armoria, Sako Shooting Center (jossa on muuten tietääkseni Suomen ainoa shooting cinema eli riista-ammuntaa liikkuvaan maaliin), Joensuun SAR jne. Varmasti on enemmänkin. Haulikkoammuntaa kiekkoihin voi kokeilla useammilla radoilla. Oulun seudulle on tekeillä Ruutikangas ja Helsingin Kivikkoon sisäampumaurheilukeskus.

  Tallinnasta löytyy sisäampumaradat Laskmine ja Tondi (”KGB:n ampumarata”).

  Lisäksi on värikuula- ja softair-vehkeiden vuokrausta ja ampumaratoja Suomessa useitakin, mutta en ole niihin perehtynyt kun ei ole oikein minun juttuni. Googlettamalla löytyy.

  Lihavoiduissa nimissä on linkki. Klikkaa!

  in reply to: Ampuminen valtion mailla #306756 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Tyhmä vastaus: Mikset mene viralliselle ampumaradalle? En ole oikein perillä valtion mailla olevista penkereistä.

  in reply to: Sakon tehdas kunnostettu #305365 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Hieno juttu tämä Sako. Se lienee volyymiltään Euroopan suurin
  keskisytytteisten siviilikiväärien valmistaja ja eräs maailman suurimmista. Eivät kaikki ole tästä tietoisia.

  in reply to: Remington Outdoor konkurssiin. #302453 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Aiheesta lisää blogissani.

  Remington Chapter 11:iin

  in reply to: Suomi 100 -juhlavuosi asealalla #301085 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Jos airsoftista (tai jopa ilma- tai näköisaseista) puhutaan, niin ilmeisesti markkinajohtaja olisi saksalainen Umarex. Tulen tapaamaan yhtiön edustajan maaliskuussa Nürnbergissä. Päätä mikä olisi haluttu replika. Mutta tietysti ongelmaksi tulisi tuoteoikeudet. Toisaalta sekä Tikkakoski että ase-Valmet ovat kuolleet ja kuopatut. Mutta Valmet on vielä yrityksenä elossa ja Sakollakin voisi olla jotain sanomista tuohon rynkkyasiaan.

  Pekka Suuronen
  Participant

  Kannattaa perehtyä ampuma-aselain 44 §:ään, joka kuuluu:

  44 §
  Hankittavaa ampuma-asetta ja aseen osaa koskevat edellytykset

  Aselupa voidaan antaa vain sellaista ampuma-asetta tai aseen osaa varten, joka ei lippaan patruunamäärän, kaliiperin tai muiden ominaisuuksien perusteella ole hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen nähden tarpeettoman tulivoimainen ja tehokas sekä joka soveltuu hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen. Jos hakijan ilmoittama käyttötarkoitus on metsästyslainsäädännön mukaan sallittu eläinten ampuminen, ampuma-aseen soveltuvuutta arvioitaessa noudatetaan lisäksi, mitä metsästyslaissa (615/1993) ja sen nojalla säädetään. Metsästyslainsäädännön mukaan sallittua eläinten ampumista varten aselupaa ei voida antaa muuta ampuma-aselain 6 §:n 2 momentin 4–7 kohdassa tarkoitettua ampuma-asetta kuin kertatulitoimista pienoispistoolia taikka pienoisrevolveria varten. (8.9.2017/623).

  Eli on oltava perusteltava käyttötarkoitus. 338 WM sopii hirven ja karhun kaatoon, mutta ei kannata perustella sitä esim. ratakivääriksi. Kaliiperi on tuhdisti potkiva ja patruunakustannuksiltaan kallis ampua. Ei kannata hankkia vain sen vuoksi että sellainen on saatavana. Kaikenlaisia kaliipereita on saatavana ”sopivaan hintaan” käytettyjen aseiden markkinoilla. Eli käyttötarkoitus on harkittava ensin. ”Meiner Meinung nach” eli IMHO eli vain minun mielipiteenäni.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 1,980 total)