Jarppinator

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 153 total)
 • Author
  Posts
 • Jarppinator
  Member

  Aselaki.infossa aiheeseen liittyviä artikkeleja koottuna:
  http://aselaki.info/tiedotteet.html

  Eniten metsästäjää noista ehdotuksista varmaankin liikuttaa itselataavien aseiden täyskielto sekä tuo biometrinen tunnistus, joka toteutuessaan tuhoaisi koko metsästysharrastuksen.

  in reply to: Browning Maxus #211238 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: jänestäjä
  Jos tuo pitempi ylimenokartio tekee haulikosta tappavamman niin kaikissa haulikoissa olisi sellainen?

  Juurikin näin.

  Alkuperäinen kirjoittaja: sidebyside
  Eli, mikä nyt sitten on se sopivan pitkä ylimenokartion haulikossa?

  Mitään tiettyä sopivaa mittaa ei taida olla olemassakaan, koska ylimenokartion pituus ei vaikuta ratkaisevasti mihinkään. Vaikutukset näkyvät vasta, kun kartio on pidennetty hyvin pitkäksi (useita tuumia). Tällöinkin kyseessä ovat nimenomaan negatiiviset vaikutukset. Kuten kaikki tietävät, ylimenokartion matkalla välitulppa ei tiivistä piippua kunnolla ja palokaasuja pääsee virtaamaan tulpan ohi. Mitä pidempi ylimenokartio (ja huonompi välitulppa), sitä suurempi ohivirtaus. Seurauksena voi olla joillain patruunoilla dramaattinen lähtönopeuden lasku, joka korostuu varsinkin kylmissä olosuhteissa.

  in reply to: Browning Maxus #211234 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Vanharuuhi
  Pidennetyt ylimenot häiritsevät haulikuormaa lyhyitä vähemmän. Sama vaikutus isommalla sisähalkaisijalla. Tulokset näkyvät taulusta. Vähemmän aukkoja ja enemmän läpäisyä. Niin se vaan on.

  Jos näin todella on, täytyy ihmetellä suuresti, miksei yksikään objektiivinen asiantuntijoiden ballistiikkalabroissaan tekemä tutkimus ole pystynyt todentamaan näitä tosiasioita, jotka jussipaidassaan sorakuopan reunalla pahviin roiskiva kotimainen sunnuntaimetsästäjä näkee pahvista vaikka vasemmalla korvallaan.

  http://randywakeman.com/The_Mysterious_Lengthened_and_Elongated_Forcing%20Cone.htm

  -Kaksi identtistä Perazzia. Toisessa pidennetyt ylimenokartiot. Kuvioissa ei keskimäärin yhtään mitään eroa.

  -Remington 870 pumppuhaulikko. Testaus ennen ja jälkeen ylimenokartion pidennyksen. Kuvioissa ei mitään merkittävää eroa. Lyhyemmällä ylimenolla jopa hitusen parempi kuvio, mutta ei niin suurta eroa, että sillä olisi merkitystä.

  Erojakin toki löytyy. Pidempi ylimenokartio on työläämpi valmistaa ja näin ollen ase maksaa enemmän. Pidempi ylimenokartio laskee myös hieman lähtönopeutta, ymmärrettävistä syistä. Patruunasta riippuen luokkaa 10 – 20m/s. Sama ilmiö havaitaan yliporatuissa piipuissa, mutta nopeudenlasku on suurempaa: 10 – 40m/s. Huvittavaa sikäli, että yliporattuja piippuja mainostetaan juuri sillä verukkeella, että yliporaus muka nostaisi lähtönopeutta. Jokainen peruskoulun käynyt ymmärtää, että kun sama määrä ruutia palaa hieman isommassa tilassa, on paineen kasvu hieman hitaampaa ja maksimipaine pienempi. Hieman pienemmästä paineesta seuraa hieman pienempi lähtönopeus. Sama ilmiö sekä pidennetyn ylimenokartion, että yliporauksen tapauksessa.

  in reply to: Browning Maxus #211226 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: sidebyside
  Mulla ei ole mitään inertiaa vastaan. Joskus vaan ihmetyttää sen jumalointi kun kerran itse olen aina pärjännyt loistavasti sillä kaasuvehkeellä.

  Erikoinen asetelma. Miksi valita halvempaa, huoltovapaata ja huomattavasti yksinkertaisempaa inertialukkoa kun kalliimmalla, monimutkaisemmalla, jatkuvaa huoltoa vaativalla itsesäätyvällä ja -puhdistuvalla kaasumäntähukkaporttiviritelmälläkin pärjää? Noh, kai sen voi noinkin sitten ajatella.. Turha tästä on vääntää. ;)

  Moni pärjää jopa yhdellä haulikolla. Ei tarvita pitkää riviä erilaisia haulikoita kaappiin. Yksi hyvä yleisase riittää. Eräs ystäväni pärjää ilman ruutiasetta pelkällä taljajousella ja saa ihan kiitettäviä määriä riistaa mm. vesilintuja. 5,1 miljoonaa suomalaista pärjää ilman koko metsästysharrastusta. Minäkin pärjäisin aivan loistavasti. Harva harrastaa mitään siksi, etteikö ilman pärjäisi ja vielä harvempi valitsee harrastusvälineensä sen mukaan, että se millä pärjää, on riittävä. Ei tässä mistään eloonjäämiskamppailusta ole kyse vaan vapaavalintaisesta harrastuksesta, josta jokainen koittaa tehdä itselleen mahdollisimman miellyttävää omalla tavallaan.

  Minä aiemmin mainittuihin yliporauksen ja pitkän ylimenokartion rekyyliä pienentäviin ja kuvioita parantaviin vaikutuksiin tulee, niin kyseessä lienee jälleen pelkkä markkinointikikkana hyödynnetty myytti, jolle ei ole todellista näyttöä.
  Esim.
  http://www.chuckhawks.com/shotgun_mysteries.htm
  http://www.chuckhawks.com/shotgun_forcing_cone_length.htm

  in reply to: Browning Maxus #211220 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: xd
  …joka merkillä tuntuu olevan nopein,paras,kevyin,matalarekyylisin,tasapainoisin,parhaat kuviot antava jne jne..Itseä huvittaa parilla haulikko merkillä mainonta
  kevein

  , vaikka painoa 3.5-3.6kg! Loppuu mainoksen teho kun seinään ainakin itsellä. (Franchi fast black painaa 2.65kg! siinä on tietääkseni kevein! Benelli Becakkia 2.75kg! siinä toinen kevyt) Tai toinen erikoisuus, jota eräs suomalainenkin ase expertti pitää ”kovana juttuna” on

  toimii vaikka erimittaisia sekajärjestyksessä?

  En ymmärrä. En ole vielä törmännyt aseeseen joka ei tätä kohtaa täyttäisi.

  Kilpailu on kovaa, parhaat tekniset ratkaisut jo löytyneet, mitään merkittävää kehitystä ei ole itselataavissa haulikoissa tapahtunut kymmeniin vuosiin sitten ohivirtausventtiilin ja inertialukon. Eri valmistajien aseet ovat pohjimmiltaan vain kopioita toisistaan. On vaikea erottua joukosta. Siksi luodaan älyttömiä mielikuvia aseista (kuten tuo erimittaiset sekaisin makasiinissa) ja myydään sitten näillä mielikuvilla. Toinen hyvä konsti on antaa jollekin vanhalle tekniselle ratkaisulle uusi hieno nimi, jolloin vaikuttaa siltä, kuin aseessa olisi todella jotain uutta ja innovatiivista. Esimerkkinä vaikkapa Maxuksen uusi ”Power Drive” -kaasumäntä, joka on hitusen pitkäiskuisempi. Siis ei mitään uutta vaan paluuta vanhempaan jo olemassaolevaan tekniikkaan, mikäli pienellä muutoksella on edes mitään todellista merkitystä.

  Minua inertiamiehenä huvittaa itsepuhdistuvuuden ja itsesäätyvyyden hehkutus kaasumäntäisten aseiden kohdalla. On kova juttu kun ase osaa säätää itse itsensä vaikka samaan aikaan on olemassa tekninen ratkaisu, joka ei vaadi minkäänlaisia säätöjä ollenkaan. On kova juttu kun aseella voi ampua tuhansia ellei kymmeniä tuhansia laukauksia ilman, että kaasumekanismia tarvitsee rassailla. Samaan aikaan maailmasta löytyy itselataavia haulikoita, joilla on ammuttu lähemmäs miljoona laukausta ilman, että kaasumäntämekanismia tai vuodatusreikiä on tarvinnut rassailla, koska sellaisia ei ole lainkaan. Toisen aseen hehkutettu ja poikkeuksellinen huippuominaisuus on toiselle aseelle niin itsestäänselvyys, että sitä on turha edes mainita.

  in reply to: patruunat jänikselle #35853 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: sidebyside
  Sä siis meinaat että huonojen ampujien täytyis käyttää magnumeja? Että se magnumi jotenkin korvaa huonoa ampumataitoa ja matkan arviointia? Näinkö on?

  Kaikki pitää oikein vääntämällä vääntää mustavalkoiseksi. Lapsellista.

  Yritin vain korjata naurettavaa virhekäsitystäsi siitä, että magnum-patruunoiden idea olisi saada elukkaan enemmän reikiä. Ei ole, joten se siitä.

  in reply to: patruunat jänikselle #35851 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: sidebyside
  jänis ei tarvitse sataa reikää ruppiinsa ollakseen kuollut

  Vaihtosupistajista koskaan kuullut?

  Kun haulimäärä kasvaa, voidaan luonnollisesti heitää ne tiukat supistajat Jordaaniaan ja käyttää avarampaa supistusta. Saadaan lyhyempi, leveämpi, tasajakoisempi hauliparvi. Etenkin liikkuvaan maaliin ammuttaessa tällä on valtava merkitys.

  Tarkoitus ei siis ole saada elukkaan osumaan yhtään enempää hauleja. Idea on saada hauliparvesta leveämpi sekä kaikin puolin tasajakoisempi, jolloin osumistodennäköisyys kasvaa.

  Toki monet palstan metsämiehet ovat niin kovia jätkiä, etteivät eläessään ole ampuneet huonoa laakia, eivätkä siksi magnumeita tarvitse. Minä taas koen, että riistalaukaukseen johtavat tilanteet ovat usein niin nopeita ja olosuhteet sellaiset, ettei hyvä laaki ole itsestäänselvyys kovasta rataharjoittelustakaan huolimatta. Muutenkin tilanteet ovat siinä määrin harvinaisia, että suuremmalla latauksella saavutettu etu osumavarmuudessa ei ole pahitteeksi. Toki magnum-patruunoita ei välttämättä mihinkään tarvitse, aika harvoin niitä itsekään käytän, mutta kiistaton on niiden tarjoama etu.

  in reply to: Fortuna-sekundaa #185766 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member

  Minä olen havainnut käyttämilläni Sellier&Bellottin patruunoilla (juuri Fortunaa en ole koskaan käyttänyt), että ne sotkevat piipun aivan eri tavalla kuin mitkään muut patruunat. Jo yhden laukauksen jälkeen piippu on täynnä mustaa pientä lastua – aivan selvästi huonosti palanutta ruutia. Seuraava laukaus toki ”pyyhkäisee” piipun puhtaaksi ja jättää taas omat karstansa tilalle, joten eipä tuota moskaa juuri keräänny kuin patruunapesään. Mutta jotain omituista pitää olla ”savuttomassa ruudissa”, joka jättää jälkeensä noin älyttömästi kiinteää palamisjätettä.

  in reply to: Benelli M2. #216974 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: xd
  Mielestäni benelli on voittanut berettan, koska beretta on käytännössä lopettanut inertia haulikoiden valmistuksen.

  Berettahan osti koko Benellin itselleen, syytä lienee tuskin tarpeen edes kertoa. Beretta ei siis ole varsinaisesti lopettanut inertialukkoisten haulikoiden valmistusta, vaan ostanut kaikki niitä valmistavat firmat ja tuotemerkit itselleen, mukaanlukien Franchi ja Stoeger.

  Alkuperäinen kirjoittaja: xd
  Kyseinen M2 ei likaantunut, edes 500patruunan jälkeen lainkaan.

  Mikäpä siellä likaantuisi, kun ruutikaasut eivät ohjaudu minnekään muualle kuin piippuun. Nerokas systeemi. Kaikille latauksille tarkalleen itsesäätyvä mekanismi, joka ei likaannu ja joka on rakenteellisesti huomattavan yksinkertainen verrattuna kaasumäntähässäkkään.

  in reply to: moraali hoi.. #40296 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member

  Näinhän se luultavasti on, että kiinnijääneet ovat vain jäävuoren huippu. Mutta kuitenkin ilo huomata, että sanktiot ovat muuten lepsussa oikeusjärjestelmässämme melko suuret kun kyse on metsästysrikoksesta. Miltein neljä tonnia sakkoa. Valtiolle menetetty asekin voi olla parin tonnin arvoinen. Tähän vielä lakimiehen palkkio päälle, niin veikkaisin, että tämä metso tuli maksamaan autometsästäjälle toistakymmentä tuhatta. Hullu pitää olla, jos ottaa tuollaisen riskin riistalinnun takia.

  in reply to: moraali hoi.. #40294 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member

  ”Lapin käräjäoikeus on tuominnut yrittäjäneuvoksen Markku Koskenniemen metsästysrikoksesta ja metson luvattomasta pyynnistä 3840 euron sakkoihin.

  Asiasta kertoo Iltalehti.

  Koskenniemi ampui metson autosta Rovaniemen Marrasjärvellä syyskuussa 2011.

  Koskenniemen metsästysseurueeseen kuuluivat myös entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen ja kauppaneuvos Matti Pörhö. Seurueen isäntänä oli Lapin Kansan entinen päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula. Seurueen muilla jäsenillä ei ollut osuutta metson ampumiseen.

  Sakkojen lisäksi Lapin käräjäoikeus tuomitsi Koskenniemen metsästyksessä käyttämän haulikon valtiolle menetetyksi. Hänet määrättiin metsästyskieltoon vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi.

  Koskenniemi on tamperelaisen valomainoksia valmistavan Tammerneonin perustaja.”

  http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194849118066/artikkeli/il+yrittajaneuvos+sakkoihin+metson+ampumisesta.html

  in reply to: Shokkivaikutus? #40747 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member

  Ei kai kukaan tuollaiseen usko? Ennemminkin se toinen ääripää näyttää olevan edustettuna. Ajatellaan, että parin yksittäisen haulin osuma riittää, kunhan haulit ovat riittävän suuria murkuloita.

  Mielestäni totuus löytyy näiden kahden ääripään välimaastosta.
  Kun riistaan osuu riittävä määrä hauleja siten, että ne menevät läpi, todennäköisesti muutama niistä osuu myös elintärkeille alueille (keuhkot, aivot, sydän, isot verisuonet…) niin otus tippuu kuin lapanen. Siis sekä haulitiheyden on oltava riittävä, että yksittäisen haulin liike-energian. Toisen puuttumista ei voi kompensoida kasvattamalla toista, vaikka moni niin yrittää tehdäkin.

  in reply to: patruunat jänikselle #35802 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: tjl
  Niiden mukaan jänistähän ei ammuta yli 35m, vaikka tiettyllä paukulla se menisi siltä matkalta täysin käyttökelvottomaksi.

  Riistakeskuksen antamat ohjearvot eivät liity näihin ”tiettyihin paukkuihin”, joten huomautuksesi on aiheeton.

  in reply to: patruunat jänikselle #35798 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member

  Suomen riistakeskuksen koulutusmateriaali suosittaa jänikselle sopivaksi haulikooksi 3,00 – 3,25mm, joten eipä tuo mainittu 2,7mm niin alakanttiin ole, että sitä tarvitsisi erityisemmin jeesustella.

  Suurempi haulimäärä tarkoittaa sitä, että voi käyttää avarampaa supistusta, joten riistasta ei väistämättä tule reikäjuustoa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  Suomalaista metsästyskulttuuria leimaa aivan tarpeettoman suurien haulien käyttö, joten mukava huomata, että joku tajuaa, että eläin putoaa pienemmilläkin murkuloilla.

  in reply to: kanalinnut #23556 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppinator
  Member

  Pyykanta on ainakin meidän seuran alueella suorastaan räjähtänyt, siitäkin huolimatta, että talven aikana hakattiin kauneinta puronvarsikuusikkoa matalaksi melkoiselta matkalta. Myös teeriä näkyy joka kerta useampia vaikka edellisinä vuosina ei ole montaa havaintoa kertynyt. Eli kanalintuja on enemmän kuin koskaan voisin minäkin todeta.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 153 total)