Satunnaiskalastaja

Forum Replies Created

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • in reply to: Kalastonhoitomaksu 39 euroa #296007 Ilmoita asiaton viesti
  Satunnaiskalastaja
  Participant

  Kalastonhoitomaksun tuotto vuodelta 2016 oli noin 8,7 M€, kun lain valmisteluvaiheessa arvioitiin vuosikertymäksi 11—12 M€. Päättäjät eivät useinkaan osaa arvioida kustannusten muutoksen vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen. Onneksi sentään veneveron osalta asia ymmärrettiin ajoissa, ja vältyttiin pelkästään lisäkustannuksia tuovalta järjestelmältä.

  Näen ongelman siinä, että kalastonhoitomaksusta ei ole 30:n päivän versiota. Myynnissä on päivä-, viikko- ja vuosilupa. Monen suomalaisen kalastuskausi on kuitenkin kuukauden mittainen ja kalassa käydään ehkä muutamia kertoja kesäloman aikana. Tällöin vuosilupa tuntuu kalliilta kalastuskertaa kohden, eikä kuukauden jakso päivä- tai viikkoluvillakaan sen halvemmaksi tule – ja vielä sitten se vaiva, että luvan lunastaisi joka kerta erikseen. Kannattaisi ehkä selvittää, mitä tuloon vaikuttaisi kohtuullisen edulliselta tuntuva (esim. 18 € / kk) kolmenkymmenen päivän (huom. ei kalenterikuukauden) mittainen helposti hankittava kalastonhoitomaksu. Toki osa nykyisin vuosiluvan hankkineista siirtyisi tähän, mutta kenties moni kesälomaa
  viettävä sitten myös hankkisi luvan.

  in reply to: Vertigaalijigitys #296006 Ilmoita asiaton viesti
  Satunnaiskalastaja
  Participant

  No välineurheiluahan on oltava, jotta kauppa käy, jonka seurauksena välineet kehittyvät. Paikallaan pysymiseen on vanha keksintö, ankkuri.
  Kun kaiun avulla löydän paikan, lasken ankkurin syvyydestä riippuen sopivan matkan vastatuuleen ja laskettelen spotille ankkuriköyden varassa. Tällöin kalat eivät häiriinny ankkurin laskusta, ja köyden pituutta säätelemällä voi paikkaakin hieman hienosäätää. Jigin paikallistamiseen kaiun kuvassa auttaa jigin nostot ja laskut, kaikukuva kun seuraa (ehkä pienellä viiveellä) liikettä. Vertikaalijigaukseen soveltuvat myös tavalliset jigit/jigipäät – tosin jotkin jigityypit saattavat sotkea pyrstön koukkuun tai koukata siimaan pystyliikeessä – pystyjigaukseen suunniteluilla jigeillä tätä tapahtuu harvemmin. Joskus myös kevyellä tuulella voi haravoida aluetta antaamalla tuulen kuljettaa venettä, tällöin tosin jigi jää jälkeen eikä pysy kaikukeilassa.

  in reply to: Pitkä siiman teko?? #64190 Ilmoita asiaton viesti
  Satunnaiskalastaja
  Participant

  Luultavasti olet minua kokeneempi pitkäsiiman kanssa, mutta älä ainakaan mitään kierrettyä lankaa laita selkäsiimaksi – kiristyessään se pyörii ja kiertää tapsit ympärilleen. Itse solmisin tapsit suoraan selkäsiimaan niin käsiteltävyys on parempi kun on vähemmän härpäkkeitä joihin siima takertelee laatikossa.

  in reply to: Suurkalakilpailun säännöistä #97162 Ilmoita asiaton viesti
  Satunnaiskalastaja
  Participant

  Mielestäni se, että kalan koko suhteutaan ”suurimpaan koskaan saatuun” ei aseta eri lajeja tasapuoliseen asemaan. Kun jossakin lajissa saadaan harvinaisen suuri ennätyskala, tämä laji on käytännössä pois kilpailusta seuraavina vuosina, Parempi olisi suhteuttaa kalan koko n:n viime vuoden suurimpien keskiarvoon.

  in reply to: Kalastusvero 22 eurosta 35 euroon!!!!!! #98400 Ilmoita asiaton viesti
  Satunnaiskalastaja
  Participant

  Itse kalastan sen verran että lupamaksut kalastusreissua kohden jäävät marginaalisiksi verrattuna kalastusharrastuksen kokonaiskustannuksiin, joista matkustaminen itse asiassa muodostaa suurimman osan. Positiivista on lupakäytännön yksinkertaistuminen. Mielestäni kuitenkin hyvin vähän kalastaville kynnys lunastaa lupa nousee minimihinnan myötä. Joillekin kalastus ei ole varsinainen harrastus, mutta esim. kesälomalla sitä saattaa muutamana päivänä käydä vaikkapa uistelemassa. Tällaiselle henkilölle korkea lupamaksu saattaa tuntua kohtuuttomalta, ja sen saattaa jättää lunastamatta, joko jättäen kalastuksen tai jatkaen sitä. Jos olisi jokin halvempi vaihtoehto, esim. kuukauden (yleinen kesäloman pituus!) kestoinen lupamahdollisuus, ehkä sekä lupien kokonaistuotto paranisi ja järjestelmä koettaisiin oikeudenmukaisemmaksi.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)