Vertigaalijigitys

Home Forums Ottivieheet ja perhot Vertigaalijigitys

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #291754 Ilmoita asiaton viesti
  A-Mies
  Participant

  Ostin täydellisen setin vertigaalijigitykseen ja samalla sain tutulta
  kalastusvälinekauppiaalta parin tunnin opastuksen välineiden käyttöön. Lupasin hänelle palautetta kesän jälkeen.
  Menemättä sen enempää saamiini neuvoihin ja yksityiskohtiin kyselisin hieman palstan asiantuntijoilta omia kokemuksia ja vinkkejä.
  Vene ja kaiku olivat ennestään, vavat ja jigit ym on siis nyt hankittu ja juhannuksen jälkeen pitäisi Savon kaloja lähteä narraamaan. Lähinnä kuha ja ahvenet olisivat mieleen.

  #291788 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Hommahan toimii yksinkertaisesti siten, että kaiulla etsitään ensin kalat ja ryhdytään niitä narraamaan. ”Ison kalan” kaikuja saisi luotaimessa näkyä mielellään useampia, mutta hätätilassa yksikin riittää.

  Jos/kun kaikusi anturi on asennettu niin, että näet ruudulta jigisi, pystyt samalla seuraamaan kalojen reaktioita siihen. Samalla on mainio tilaisuus testata, minkälaisiin nypytyksiin, nostoihin ja laskuihin ne reagoivat ja millä tavalla.

  Tärpin voi melkeinpä nähdä kaiun ruudulta, mutta parempi on kuitenkin odottaa, että se tuntuu kädessä tai siiman liikahduksena. Sitten vastaisku.

  Tiukkoja vertsusiimoja!

  Jari / Erä

  #293925 Ilmoita asiaton viesti
  A-Mies
  Participant

  No niin, kesä oli mahdollisimman huono kalastusta ajatellen: sillloin kun minulla olisi ollut aikaa kalastamiselle ukkonen jyrähteli ja sopivalla säällä olin taas muissa hommissa.

  Sen verran ennätin uusia välineitäni kuitenkin testailla, että muutama asia tuli huomattua.

  Ensinnäkin paikalla pysyminen oli tärkeää ja yllättävän vaikeaa. Sähkömoottori olisi ollut hyvä, mutta sen puutteessa kalastusliikkeen minulle puoliväkisin myymä merkkikoho auttoi paljon.
  Toiseksi ainakaan minä en erottanut roskista ja kaiussa näkyvistä kaloista jigiäni. Eli arvailun puolelle meni missä syöttini milloinkin oli. Mittari kelassa olisi auttanut tarpeellisen siimamäärän mittaamisessa, mutta koska sitä ei ollut piti vain arvata.

  Kokonaisuutena homma vaikutti vähän liikaa välineurheilulta ollakseen aivan mieleistäni. Vanha kunnon muutaman vavan uistelu ei näillä kokemuksillani vielä löytänyt voittajaansa. Mutta kuten sanoin aluksi, kovin monesti en päässyt testiä tekemään. Ehkäpä ensi kesänä säät sallivat useamman jigityskerran ja kokemuksen lisääntyessä myös ehkä homma aukeaa minullekin eri tavalla.

  #296006 Ilmoita asiaton viesti
  Satunnaiskalastaja
  Participant

  No välineurheiluahan on oltava, jotta kauppa käy, jonka seurauksena välineet kehittyvät. Paikallaan pysymiseen on vanha keksintö, ankkuri.
  Kun kaiun avulla löydän paikan, lasken ankkurin syvyydestä riippuen sopivan matkan vastatuuleen ja laskettelen spotille ankkuriköyden varassa. Tällöin kalat eivät häiriinny ankkurin laskusta, ja köyden pituutta säätelemällä voi paikkaakin hieman hienosäätää. Jigin paikallistamiseen kaiun kuvassa auttaa jigin nostot ja laskut, kaikukuva kun seuraa (ehkä pienellä viiveellä) liikettä. Vertikaalijigaukseen soveltuvat myös tavalliset jigit/jigipäät – tosin jotkin jigityypit saattavat sotkea pyrstön koukkuun tai koukata siimaan pystyliikeessä – pystyjigaukseen suunniteluilla jigeillä tätä tapahtuu harvemmin. Joskus myös kevyellä tuulella voi haravoida aluetta antaamalla tuulen kuljettaa venettä, tällöin tosin jigi jää jälkeen eikä pysy kaikukeilassa.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.