Uutuusviehe-katsauksesta

Home Forums Palaute & Erän sisältö Uutuusviehe-katsauksesta

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #282450 Ilmoita asiaton viesti
  Koistine
  Participant

  Uutuusvieheiden läpikäynti on toistunut pientä säätöä lukuun ottamatta rakenteeltaan samanlaisena niin kauan kuin olen Erää lukenut, noin vuodesta -99. En enää oikein ymmärrä, keitä nykyisenkaltainen vieheiden läpikäynti merkki merkiltä ja malli mallilta palvelee.

  Ensinnäkin kun viehemerkkejä eri malleineen on näin paljon, jää niiden esittely hyvin pintapuoliseksi. Lähes jokaisen vaapun teksti toistaa edellistä: kerrotaan strategiset mitat ja muutamalla sanalla uinnin luonnehdinta. Tekstistä muodostuu kokonaisuudessaan melko puuduttavaa ja sisällötöntä luettavaa, ja artikkelista tuleekin lähinnä silmäilykamaa. Lieneekö nykyisen luettelon tekeminen olevan Jari Tuiskusestakaan inspiroivaa?

  Toiseksi osa esitellyistä vieheistä ei edes ansaitsisi esittelyä. Vanhan viehemallin uusi koko tai väri ei yleensä tee siitä uutuutta. Minua ei myöskään kiinnosta lukea jonkun yksittäisen verkkokaupan myymistä täysin geneerisistä kiinavaapuista, joita esitellään kuvien kera uutuuksina. Tällaiset marginaaliin jäävät ja lisäksi vailla uutuusarvoa olevat vieheet saavat kohtuuttomasti huomiota ja ilmaista mainosta. Mielestäni Erä-lehden tarkoitus ei ole tarjota kauppiaalle hänen tuotteidensa markkinointia ilmaiseksi.

  Pienvalmistajien tuotteiden esittelyn ymmärrän suomalaisen vaapunrakennusperinteen vaalimisena ja pienten tekijöiden näkyvyyden kasvattamisena, mutta onko nykyinen paikka aina paras? Se, että henkilö tekee harrastuksenaan vaappuja ja alkaa laittaa niitä myyntiin, ei tee vaapusta välttämättä sellaista uutuutta, jonka paikka olisi vuoden uutuusviehekatsauksessa.

  Näkyvyys valtakunnan ykköslehdessä kiistatta hyödyttää viehenikkareita, ja heille tämä avunanto suotakoon jatkossakin. Mitä jos lehteen tulisi uusi osio, jonkinlainen ”Uutuuksia” -sivu/aukeama, johon voisi koota pienvalmistajien ja käsityöläisten uusia tuotteita kuvine ja lyhyine esittelyineen? Tai sitten ”Jarin kanssa kalassa” -sarjaan voisi lisätä pienen erillisen osion, jossa Jari esittelee hänelle lähetettyjä ja myyntiin tarkoitettuja suomalaisia pienvalmistajien vieheitä. Potentiaalisimmat vieheet Jari voisi edelleen antaa eteenpäin testiin Risto Jussilalle ja muille testaajille, kuten tähänkin asti.

  En myöskään ymmärrä lehden nykyistä uistintyyppi-painotusta, jossa vaaput esitellään omassa numerossa kuudella aukeamalla, ja seuraavassa numerossa esitellään kaikki loput eri viehetyyppien uutuudet. Voi olla, että saitte katsaukseenne vaappuja lukumäärällisesti eniten, mutta uutuusarvoltaan vaapputarjonta ei kärkipaikkaa pidä. Eniten uusia ja mielenkiintoisia tuotteita tällä hetkellä syntyy erilaisten jigien, pehmovieheiden ja käsialavieheiden kategoriaan. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet vaappukansaa, mutta täytyykö tätä mielikuvaa edelleen ylläpitää?

  Olisiko mielekkäämpää tehdä nykyisen luettelon sijaan yleisempi kauden uutuusviehekatsaus, jossa kerrottaisiin uusista trendeistä, suuntauksista ja painotuksista, mihin viehekalastus on kauden uutuustarjonnan perusteella menossa meillä ja Euroopassa? Tarkempaan analyysiin pääsisivät vieheet, jotka parhaiten edustaisivat kyseisen kauden viehetrendejä. Tällä perusteella viehetyyppejä esiteltäisiin niiden todellisen uutuusarvon mukaan ja oikealla painotuksella. Uusia ja tulevia trendejä ja uutuus-vieheitä voitaisiin pohdiskella myös kauppiaiden, kalastusoppaiden, viehevalmistajien ja muiden kalastusaktiivien kanssa. Tuiskunen voisi käydä haistelemassa uusia viehetuulia Ruotsissa tai Keski-Euroopassa alan messuilla.

  #283238 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Koistine kirjoitti paljon ja asiaa.

  Uutuusviehekatsauksellamme on pitkät perinteet, ja toki jutun toteuttamistapaa on pohdittu lukuisia kertoja vuosien saatossa. Aiemmin olemme kokeilleet mm. kotimaiset vieheet-ulkomaiset vieheet -jakoa ja suuret valmistajat-pienet valmistajat-maahantuojat -jakoa. Kaikista on tullut sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Nyt viime vuosina olemme käyttäneet puhtaasti aakkosellista jakoa siten, että vaaput, lusikat, lipat, jigit ja erilaiset hybridit esiintyvät omissa osioissaan.

  Tällä kerralla vieheiden esittely oli tavallistakin pintapuolisempi johtuen yksinkertaisesti siitä, että tilaa ei jutulle ollut lehdessä tarjolla tämän enempää. Samasta tilapoliittisesta syystä oli tehtävä jako siten, että vaaput (joita aineistossa on selvästi eniten) tulivat toiseen lehteen ja muut vieheet seuraavaan. Valitettavasti näin syystä, johon ainakaan minä en voi vaikuttaa.

  Mitkä sitten ovat todellisia uutuuksia ja mitkä eivät, on aina vaikea kysymys. Jos Matti Möttönen ryhtyy valmistamaan vieheitä myyntiin saakka, tällaiset luomukset olemme hyväksyneet uutuuksiksi, vaikka plusmiinus samanlaisia olisi värkännyt sata valmistajaa jo aikaisemmin. Toisaalta millienkin erot säädöissä, painotuksissa, muodoissa jne. voivat tehdä vieheistä kalastusominaisuuksiltaan aivan erilaisia, joten Rapala Originalin näköinen vaappu voi sittenkin olla todellinen uutuus.

  Tosiasia kuitenkin on, että viime aikoina juuri niistä ”kiinalaisista” vieheistä ovat löytyneet sekä muodoiltaan että värityksiltään ylivoimaisesti erilaisimmat viehemallit, kun taas suomalaisten pienvalmistajien tuotanto noudattelee harmillisen uskollisesti vanhoja, hyväksi havaittuja sapluunoita. Jos olisimme oikein julmia uutuuskarsinnassamme, ei lehdessä juurikaan esiteltäisi kotimaisia vaappuja.

  Viimeisessä kappaleessa Koistine ehdottelee asioita, joihin olen toki pyrkinyt viehekatsauksissa huomiota kiinnittämään. Tällä kerralla trendipohdinta jäi kuitenkin pois aiemmin kertomani tilapulan vuoksi. Moniin kalastusaktiiveihin ja kauppiaisiin minulla on kontaktit olemassa, mutta alan messujen kiertäminen ei ole taloudellisesti eikä yleensä aikataulullisestikaan mahdollista. Toki trendeistä saa hyvää tietoa mm. Tackle Trade World -julkaisusta, jota aktiivisesti seuraan.

  Terveisin Jari / Erä

  #283326 Ilmoita asiaton viesti
  raano
  Participant

  Ennenkin avautunut samasta aiheesta eikä mieli ole muuttunut ;)

  Kun joskus olin nuori, nämä uutuusviehekatsaukset tuli kuolattua
  läpi silti istumalta ja usein iltaisin uudelleen.
  Nyttemmin tarve ei enää ole samanlainen, mutta yhä voisin kuvitella
  harrastuksen alkuvaiheessa olevien klupujen tekevän samoin.
  Parempaa kuluttajavalistusta ei taida muilla aviiseilla ollakaan?

  Toinen näkökohta on, että nykyään ei netin takia enää liikkeet/valmistajat julkaise erillisiä postimyyntikuvastoja.
  Mistä aiheutuu jonkin sortin ongelmia, jos/kun pitäisi saada selville milloin jokin viehemalli on syntynyt ja minkäoloisena.

  #286558 Ilmoita asiaton viesti
  Risto
  Participant

  Kysymys erä-lehden henkilökunnalle. Milloin on seuraava esim. vaappujen lähetyksen ajankohta ja mikä on kyseinen viehevuosi? Osoite johon vaaput/muut vieheet voisi lähettää testattavaksi. Onko kyseinen viehevuosi 2016?
  t.Risto Lehikoinen

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.