Sininen vaapun selkävärinä

Home Forums Ottivieheet ja perhot Sininen vaapun selkävärinä

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • Author
  Posts
 • #294359 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Moi!
  Kalastan erittäin humuspitoisella järvellä Pirkanmaalla. Järvi on matala. Kuha syö pääosin särkiä. Minulla sininen on toiminut vaapun selkävärinä erinomaisesti kyseisellä järvellä, vaikka sininen onkin kirkkaan veden väri.
  Onko kenelläkään kokemuksia vaapun sinisestä selkäväristä humuspitoisissa järvissä? Vinkit ja omat kokemukset ovat tervetulleita. Ps. Tämä sininen selkäväri toiminut kuhalle uistelussa

  #294375 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Usein kuulee sanottavan, että sininen on kirkkaan veden väri, ruskea taas humusvesien, vihreä savisameiden, jne. Mutta kuten Lukija21:n esimerkki osoittaa, eivät väriasiat ole ollenkaan yksioikoisia. Kaikenlaiset ”nyrkkisäännöt” kannattaa kalahommissa rohkeasti kyseenalaistaa, elleivät ne tunnu toimivan omassa kalapaikassa.

  Jari / Erä

  #294649 Ilmoita asiaton viesti
  Anssi Uitti
  Keymaster

  Sini-hopea on yksi parhaiten pyytävistä luottoväreistä kuhalle niin vaapuissa, pilkeissä (tasapainot ja Thunder Blade) kuin jigeissäkin myös Keski-Suomessa Saarijärven reitin todella tummissa humusvesissä.

  Esimerkiksi Sardine-värisellä Thunder Bladella olen saanut paljon synkäntumman järven kuhia. Sekä vaapuissa että pilkeissä käytän puna-kultaisen ohella paljon tätä väriä:

  http://www.planetlures.com/boutique-leurres-peche-storm-thunderblade.html

  #295705 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Kuinka on sitten ahvenien suhteen? Minulla on siis toiminut Pirkanmaan hyvin humuksisessa järvessä sini-hopea kuhalle. Toimiiko tuo sama sini-hopea näissä vesissä myös ahvenelle? Onko sulla Anssi joitain muita luottovärejä Pirkanmaan humusvesiin kuhalle kuin puna-kulta ja sini-hopea?

  #295981 Ilmoita asiaton viesti
  Anssi Uitti
  Keymaster

  Terve taasen! Uskoisin sini-hopean kelpaavan myös ahvenille, jos maittaa kuhalle. Pirkanmaan järvien kuhakokemukseni ovat niin kaukaa menneisyydestä (noin 40 vuoden takaa), ettei niistä ole juuri iloa.

  Keskisuomalaisissa tummissa humusvesissä on siniselkäinen ja kromikylkinen pikkuvaappu ollut ainakin hyvä ahvenelle. Tästä mallista ja väristä on minulla hyviä kokemuksia ahvenhommissa, mutta mikä tahansa vähän vastaava ajanee saman asian: http://www.rapala.com/storm/hard-baits/deep-baby-thunderstickandreg/Deep+Baby+ThunderStick.html?cgid=storm-hardbaits

  #295982 Ilmoita asiaton viesti
  Anssi Uitti
  Keymaster

  Terve taasen! Uskoisin sini-hopean kelpaavan myös ahvenille, jos maittaa kuhalle. Pirkanmaan järvien kuhakokemukseni ovat niin kaukaa menneisyydestä (noin 40 vuoden takaa), ettei niistä ole juuri iloa.

  Keskisuomalaisissa tummissa humusvesissä on siniselkäinen ja kromikylkinen pikkuvaappu ollut ainakin hyvä ahvenelle. Tästä mallista (värissä Blue Chrome Orange) minulla on hyviä kokemuksia ahvenhommissa, mutta mikä tahansa vähän vastaava ajanee saman asian: http://www.rapala.com/storm/hard-baits/deep-baby-thunderstickandreg/Deep+Baby+ThunderStick.html?cgid=storm-hardbaits

  #296030 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Luin muutama päivä sitten sinisen värin näkyvyydestä Suomen haukiseuran sivuilta. Siellä sanotaan, että sininen näkyy humusvedessä harmaana jo pinnassa. Jos tämä pitää paikkaansa tuo sini-hopea väritys näkyisikin harmaa-hopeisena humusvedessä. Kommentteja?

  #296031 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Kullakin värillä on omanlaisensa aallonpituus, joka tunkeutuu veteen eri tavalla riippuen siitä, onko kysymyksessä kirkas, savisamea tai vaikkapa humuksen ruskettama vesi.

  Humusvedessä sinisen pään aallonpituudet sammuvat ensimmäisinä, kun taas punaiset vieheet säilyttävät värinsä kaikkein syvimmälle. Kirkkaassa vedessä asia on suunnilleen päinvastoin.

  Voidaan tietenkin kysyä, onko punaisen näkyminen punaisena kalan tärppihalujen kannalta parempi kuin se, että kyseinen väri näkyisi harmaana. Ainakin harmaa lienee kalan silmissä luonnollisempi väri kuin räikeän punainen.

  Jari / Erä

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.