Pilkintä kirkasvetisellä ja syvällä järvellä

Home Forums Kalapaikat ja kalalajit Pilkintä kirkasvetisellä ja syvällä järvellä

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #299134 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Moi.
  En löytänyt hakutoiminnolla vastaavanlaista keskustelua, joten teen sen nyt tähän…
  Kesällä tuli käytyä katsomassa erästä kirkasvetistä, karua ja syvää järveä, ja ajattelin, että siellä voisi käydä talvella pilkillä…
  Itsellä ei ole yhtään kokemusta tämän tyyppisistä järvistä ja siksi tarvitsisin neuvoa kokeneemmilta:)
  Tässä vähän järvestä tietoa:
  -karu
  -kirkasvetinen
  -syvä(suurin syvyys lähes 40m, järvellä on kohtalaisen suuri syvännealue, jossa yli 30m vettä)
  – järvi on kooltaan pieni (hieman alle 100 ha)
  -järvessä on kivi,- kallio -ja hiekkapohjaa
  – 2 karikkoa, muutamia saaria, pari matalaa hiekkapohjaista lahtea
  -kalastoon kuuluvat ainakin taimen, siika, ahven, muikku ja hauki.
  Kysymys kuuluu, millaisilta syvyyksiltä ja pohjilta(hiekka, kivi vai kallio) ja millaisilla pilkeillä ahventa, taimenta ja siikaa kannattaisi tuolta hakea alku-, keski- ja lopputalvella?
  Kiitos vastauksista jo etukäteen!

  #299135 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Kysymyksesi on niin laaja, että perusteellinen vastaaminen täyttäisi puoli Erälehdellistä. Jos nyt kuitenkin jotain ihan karkeasti.

  Kirkasvetisellä järvellä kalojen pyyntisyvyys on paljon laajempi kuin sameavetisellä, mikä tekee ottipaikkojen etsimisestä hankalampaa. Joissakin tapauksissa pilkkiä kannattaa uittaa jopa 20 metrissä, mutta tavallisimmin ottisyvyydet löytynevät väliltä 1-10 metriä. Alkutalvella syvemmältä, lopputalvella matalammasta, ainakin jos ahvenesta puhutaan.

  Kannattaa etsiä vaihtelevia pohjanmuotoja eli matalikkoja syvän keskellä, penkanreunoja, vedenalaisia harjanteita, monttuja matala-alueella jne. sekä rannan muodoista puhuttaessa niemen kärkiä, lahden poukamia, kareja, saarten reunuksia ja muita sellaisia. Nuo 30-40 metrin syvyysalueetkin voivat olla kokeilemisen arvoisia, mutta vain välivedestä pilkkien. Isot ahvenet ja taimenet saattavat olla siellä muikkuparvien perässä.

  Pilkkeinä kannattaa ahvenelle ja taimenelle kokeilla ainakin muikun värisiä tasapainoja. Isolle siiallekin voivat tasapainot maistua, mutta tavallisemmin siikaa pilkitään mormyskoilla ja tapsipilkeillä. Syvältä pilkittäessä kaikuluotaimesta on paljon apua.

  Tärkeintä on kokeilla aluksi mahdollisimman eri tyyppisistä paikoista ja eri syvyyksiltä. Ensijäiden aika on tässä suhteessa hyvä, kun jäät ovat vielä ohuita, helppoja puhkoa. Vähitellen ottipaikat kyllä löytyvät.

  Jari / Erä

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.