Lahnakannan voimistumisen syyt ja seuraukset

Home Forums Kalapaikat ja kalalajit Lahnakannan voimistumisen syyt ja seuraukset

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #297212 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Moi.
  Kotijärveni lahnakanta on kääntynyt rajuun nousuun vuodesta 2013 lähtien. Sitä ennen lahnoja saatiin sieltä huomattavasti vähemmän. Petokaloja siellä on kyllä paljon. Kuhaa, ahventa ja haukea riittää yllin kyllin. Kysymys kuuluu, mistä tällainen lahnakannan räjähdysmäinen/äkillinen kasvu voi johtua ja mitä haittaa suuresta lahnakannasta voi olla? Järvi on voimakkaasti humuspitoinen, ei kovin rehevä ja hieman hapan.

  #297233 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Lahnakannan räjähdyksen syytä on tietenkin näin etänä vaikea veikkailla, kun ei tunne järveä ollenkaan. Epäilemättä siellä on lajin lisääntyminen onnistunut jonain/joinain lähivuosina poikkeuksellisen hyvin, ja jos predaatiota ei ole riittävästi kannan kurissa pitämiseksi eikä ravintopulaakaan esiinny, mikään ei estäne kantaa vahvistumasta.

  Mitä haittaa sitten runsaasta lahnakannasta voisi olla? Tietysti laji tappelee samoista ravintoresursseista muiden pohjaötököitä syövien lajien kanssa ja saattaa aiheuttaa sitä kautta haittaa jollekin. Toisaalta esimerkiksi hauki syö pienehköjä lahnoja mielellään, joten haukikannan voisi kuvitella vahvistuvan.

  Jari / Erä

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.