Kysymys luodeista

Home Forums Aseharrasteet Kysymys luodeista

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #395476 Ilmoita asiaton viesti
  Murmeli
  Participant

  Toivon että joku täällä voisi vastata kysymykseeni koskien luoteja joita ostin kirpputorilta.

  Tosiaan myyjä sanoi minulle etteivät ole oikeita luoteja (?) eivätkä vaarallisia. Hänellä oli ostamieni lisäksi yksi mistä hän oli tehnyt avaimenperän, jonka vuoksi kysyinkin että ovatko turvallisia korujen valmistukseen. Hän vakuutteli niiden olevan, mutta haluaisin vielä faktatietoa mitä luoteja ne ovat ja ovatko varmasti turvallisia. Kyseiset luodit ovat kokonaan teräksen värisiä ja toisessa päässä on luodista riippuen merkintä VPT 44, VPT 60, VPT 62 tai VPT 63. Nalli ei ole värillinen niinkuin muissa luodeissa mitä olen nähnyt.

  #395477 Ilmoita asiaton viesti
  Murmeli
  Participant

  Lisäisin kuvan mutta ei taida olla mahdollista täällä! Toivottavasti joku minulle vastaa!

  #395967 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Anteeksi että olen myöhässä vastauksessa. Ensinnäkin käsitteitä:

  (1) Luoti on patruunan päässä oleva projektiili, joka lentää ammuttaessa piipunsuusta. Luodeissa ei ole merkintöjä VPT jne. Luoti on itsessään vaaraton jos se ei satu olemaan räjähtävä luoti (harvinaisia, sotaväen kamaa).

  (2) Patruuna koostuu hylsystä, luodista, pohjanallista ja ruudista. Elävä patruuna on potentiaalisesti vaarallinen enkä millään opilla tekisi siitä koruja.

  (3) Hylsyn pohjassa on tyypillisesti kantaleima, joka identifioi valmistajan ja kaliiperin. Esim, VPT (+ valmistusvuosi) ja 7,62 x 54R. VPT = Valtion Patruunatehdas = nykyisin Nammo Lapua.

  (4) Kuulostaisi siltä että nuo voisivat olla latausharjoituspatruunoita, jolloin ne ovat vaarattomia. Mutta kannattaisi kuitenkin kysyä viisaammilta, eli lähimmästä aseliikkeesta tai ampumaseurasta. Siellä tiedetään.

  (5) Korujen tai avaimenpeän tekeminen patruunasta ei ole hyvä idea. Kerron syitä seuraavana päivänä mutta nyt on menoa. I’ve got to fly.

  Pekka Suuronen, asetoimittaja (Erä, Urheiluampuja, ASE-lehti…)

  #396120 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Ei ole viisasta valmistaa koruja luodeista tai patruunoista. Eritoten lentokenttien turvatarkastuksissa ollaan allergisia tällaisille. Puhuu nimim. ”Kokemusta on”.

  #397969 Ilmoita asiaton viesti
  George2
  Participant

  know me please

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.