Kysymyksiä 12kal. ja .22 kal. patruunoista

Home Forums Aseharrasteet Kysymyksiä 12kal. ja .22 kal. patruunoista

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #381794 Ilmoita asiaton viesti
  Petri59
  Participant

  Tervehdys!
  Omistan seuraavat aseet: Rinnakkaispiippuinen vanha venäläinen haulikko, IF-58 ja itselataava .22LR pienoispistooli Margolin MCM.
  Aseet ovat mielestäni hyväkuntoisia, muutama sata paukkua kummallakin ammuttu joskun kymmeniä vuosia sitten. Nyt olen pitkän tauon jälkeen hankkimassa panoksia noihin aseisiin ja tuli mieleen tiedustella Teiltä muutamia asioita ampumaturvallisuuden takia. Siis miten selvitän 12 kal.panoksia ostaessani, että vanha haulikko kestää noiden uusien patruunoiden ruutikaasupaineen, eli riko asetta? Ymmärtääkseni oman haulikon paineraja on 750 bar. Netistä patruunaesitteitä selatessani en ole löytänyt mitään painemerkintöjä? Sekä sama kysymys .22 Margolle, mitä 22LR. patruunaa uskaltaa vielä käyttää, (siinä taitaa olla kyse luodin lähtönopeudesta eikä paineesta niinkään? )

  #381918 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Haulikko lienee IJ-58 (tai IZH-58) riippuen miten translitteroidaan. Siitä on hyvä esitys seuraavassa.

  https://waffenlager.net/shotguns/baikal_ij58.html

  Myös tässä on mainittu paineraja 750 [AT] (bar). Jos haulikko on kunnossa myös sulkuväliltään ja sulultaan, sillä voi ampua kaikkia normaaleja 12/70 lyijyhaulillisia patruunoita. Sissos-aseliikkeen sivuilta löydät jotain.

  https://www.sissos.fi/i/haulikonpatruunan-valintaopas/442/

  Margolin MCM on legendaarinen harjoittelupistooli. Myös tästä on hyvä selvitys Waffenlagerissa:

  https://waffenlager.net/handguns/mcm_margolin.html

  Kyllä siinä uskaltaa käyttää kaikkia standardiluokan .22 Long Rifle-patruunoita, joissa on 40 grainin (2,59 g) lyijyluoti. Melkein kaikissa on. Kun ostat target-luokan patruunoita (lähtönopeus V0 alle 330 m/s), saat todennäköisesti parhaimmat kasat. Lapua Pistol King on suosittu pistooliampujien keskuudessa. Muutamia muita vaihtoehtoja (aakkosjärjestyksessä) CCI Standard, Eley Match Pistol, Federal Target, RWS Target Pistol, SK Standard Plus, Winchester T22. Muita brändejä ovat mm. Aquila, Cheddite, Fiocchi, Geco, Hornady, Magtech CBC), Norma, Remington, Sellier & Bellot, Swartklip… Venäjällä valmisteaan edullisia 22-patruunoita (mm. Klimovsk), mutta pakotetoimien vuoksi niitä on huonosti saatavilla.

  Tekniset tiedot löydät kuukkelista valmistajien kohdalla.

  Näet siis että valinnanvaraa on paljon ja hintahaitari on suuri. On vain löydettävä se oikea, mistä MCM tykkää.

  Olen hurjassa nuoruudessani ostanut rasian kaikkia mahdollisia merkkejä ja kokeillut niitä. Silloin kyse oli kivääristä, mutta uskoakseni pistoolissa tilanne on sama, tai ehkä vielä kriittisempi. 22 Long Riflen käynti on mystinen juttu, joka selviää vain kokeilemalla.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.