Koukkujen vähentäminen (-juttuehdotus)

Home Forums Palaute & Erän sisältö Koukkujen vähentäminen (-juttuehdotus)

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #246391 Ilmoita asiaton viesti
  Ernesti
  Participant

  Pitkään peräänkuulutetun kalakantojen selviytymistarpeen, yleisen keskustelun ja viimeisimpänä uuden kalastuslakiluonnoksen myötä jokaisen kalastajan perustaitoihin tulee sisältyä lain/kalastusalueen sääntöjen mukaisesti mahdollisen saaliin oikeaoppinen vapauttaminen. Viehein kalastavalla vapautettavan kalan selvitymismahdollisuus lienee sitä parempi, mitä pienempi lukumäärä koukunkärkiä uisteessa on väsytystaistelun tuoksinnassa (mm.) leukaperät lävistänyt.

  Muistan Erä-lehden sivuilla silloin tällöin vilahdelleen kuvia ja kielellisiäkin viittauksia vaapuista, joita on muovattu kantamaan vain yhtä kolmihaarakoukkua. Uistinvalmistajien arkkitehtuuri ei kuitenkaan ole voimavarojaan keskittänyt koukkuvähentämiseen ja toisaalta monen kalamiehen pakissa on vanhoja luottovieheitä, joiden muunteluun ei heppoisin perustein ryhdytä.

  Riittäisikö lehdessä palstatilaa jutulle, missä Erän toimittajien kunniavartio esittelisi kokeilujaan tältä saralta? Esimerkkeinä toimenpiteestä voisi olla tunnetuista vaappumalleista suosittuja kokoluokkia, joista sitten lukijoiden olisi helppoa kopioida ”asetukset” muihin saman tyyppisiin/kokoisiin kapuloihin.

  Rasvaevällisten ja alamittaisten jalokalojen lisäksi opiskelu mm. kuhan ja hauen arvokkaaseen veteen palauttamiseen saisi myös mukavavasti lisäpotkua kun tutuista 12cm Nilsusta ja Bomberista saisi karsittua (edes) yhden kolmihaaraisen pois uinnin (=pyytävyyden) kärsimättä.

  Avovesikauteen on aikaa siinämäärin, että Erän artikkeli ko. aiheesta ehtisi vielä tulevan suven koukkutiheyteen Ahdin valtakunnassa vaikuttaa.

  …Mikä muka voisi olla mukavampaa kuin avata talvisydännä uistinpakki: Koukut syvällä sormien niveltaipeissa, kynnet uistinrenkaiden raottelusta katkenneina ja muistellen menneen kesän tyhjänpyyntiä koukutusta muutellessa!!

  T: Ernesti

  #246393 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Hyviä huomioita Ernestiltä! Nyt kun kaikenlainen kalakantojen suojelu on entistä enemmän tapetilla, toivoisi toki vähäkoukkuisempien vieheiden yleistyvän myös käytännössä. Hyvin harva niitä toistaiseksi valmistaa, mukavana ja toivottavasti myös suuntaa-antavana poikkeuksena Rapalan tälle kaudelle tuleva XXX Rap Cast -vaappu, jonka koukkuina on kaksi yksihaarakoukkua.

  Valitettava tosiasia taitaa kuitenkin olla, että kolmihaaraan kala tarttuu yksihaaraista paremmin, ja kahteen sellaiseen paremmin kuin yhteen, jonka vuoksi viehevalmistajat eivät mielellään ala koukuista tinkiä. Mielenkiintoinen vertailukohde olisikin kokeilla, kuinka paljon huonommin kalaystävällisesti koukutettu viehe antaa saalista kuin perinteisellä koukutuksella varustettu. Senpä taidankin ensi kesänä tehdä.

  Terveisin Jari / Erä

  #246450 Ilmoita asiaton viesti
  Ernesti
  Participant

  Jäin pohtimaan vastaukseesi sisältynyttä näkökulmaa koukkujen lukumäärän suhteesta kalan tarttuvuuteen. Kun asiaa lähestyy pykälää universaalimmasta perspektiivistä ja asettaa vastakkain lusikat (joissa pääsääntöisesti 1 kolmihaarakoukku) ja vaaput (melkein säännönmukaisesti min. 2 kolmihaaraa), pistää miettimään, muuttuuko tärpit saaliskaloiksi kovinkaan paljoa suuremmalla prosentilla vaapun kanssa: Etenkin kun kuvittelisi lusikan usein levottomamman uinnin vielä pienentävän kalan täsmällisen koukkuunosumisen todennäköisyyttä.

  Otetaan esimerkiksi vaikkapa pari kaikille tuttua verrokkia (samassa pituusluokassa): Räsäsen 7 ja Rapala CD7. Voitko ruhtinaallisen kokemuksesi perusteella heti kättelyssä todeta, että CD:n kahden pienehkön kolmihaarakoukun tartuttavuus on parempi kuin Räsäsen hyvin sovitetun yhden mokoman? On myönnettävä, että Räsänen kuuluu selvästi useammin vesiemme suurisuisimman eväkkään ruokalistalle, jonka nieluun helpommin upahtaa uistin kuin uistin koukkuineen, mutta jos vertailua laajennetaan näiden iso- ja pikkuveljiin (5 & 9cm) saadaan kohdelajikirjoon enemmän päällekkäisyyttä, enkä siltikään pistäisi rahojani varauksetta likoon useamman koukun tartuttavuuden puolesta.

  Uistimia ostavan valtaväestön silmä lienee tottunut pienempiinkin koukkumääriin esim. Minnow spoonin myötä, joten en jaksa uskoa markkinoidenkaan olevan kynnyskysymys: Ehkä vaappurintamalla pidetään kiinni monikoukkuisuudesta osin senkin tähden, että niissä koukkuja on killunut ylenpalttisesti jo muinaisista ajoista lähtien.

  T:Ernesti

  #246465 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Olet oikeassa siinä, että kahdella kolmihaarakoukulla varustetun vaapun ja yhdellä kolmihaaralla varustetun lusikan välillä ei välttämättä ole suurtakaan eroa kalojen tarttumisessa tai tarttumatta jäämisessä. Olen ollut myös huomaavinani, että jos vaapusta poistaa toisen kolmihaarakoukun (ja toisen kokoa vastaavasti hiukan kasvattaa), eivät saaliit oleellisesti huonone.

  Mutta kun kolmihaarakoukut vaihdetaan yksihaaraisiksi, silloin alkaa kaloja karkailla enemmän. Tämä käsitykseni perustuu muun muassa viime kesän Alaskan-matkaan. Siellä ei vieheissä saanut käyttää muita kuin yksihaarakoukkuja, ja kyllä karkuutuksia tuli mielestäni tavallista runsaammin.

  Jari / Erä

  #275110 Ilmoita asiaton viesti
  Ernesti
  Participant

  Arkistoja kolutessani osui näppeihin Erän numero 9/2002, jossa Ari Manninen pyydä ja päästä -teeman puitteissa pohdiskelee ansiokkaasti myös koukutuksen saloja. Jutussa on tarjolla kuvamateriaaliakin noista ylempänä viestiketjussa vouhottamistani yhdelle kolmihaaralle sovitetuista vaapuista. En kuitenkaan löydä koukkumuutoksen punaista lankaa kuvien perusteella, sillä vaapuissa ainokainen kolmihaara on sijoitettu vaapun pituussuunnassa kussakin tapauksessa eri kohtaan, eikä koukun kokokaan tunnu seuraavan välttämättä uisteen kokoa.

  Oletan, että Erä -lehden lukijakunnan vapakalastajista enin osa on kaltaisiani, joille ruokakalan menettäminen väkäsettömästä yksihaarakoukusta ei tarjoa suuren suurta nautintoa, jotka rokottavat kalastoa kalastusajan ja -taitojen puutteen vuoksi vähänlaisesti mutta joiden kunnioitus kestävän kalastuksen periaatteita kohtaan on kohdallaan. Tämä porukka kuitenkin yhteen laskettuna vapauttaa monta alamittaista joka vuosi ja mikäli kaikilla vapautetuilla olisi kuontalossaan muutama reikä vähemmän…

  Mielestäni aiheesta voisi tämän päivän kalastuslehdessä veistellä enemmänkin. Toivon myös Mannisen Arin ottavan haasteen vastaan: Hänellä kun joitain nyrkkisääntöjä on jo aiheesta selvästikin olemassa. Missä kompromissin polku toivotun saaliin kelvollisen ylössaantiprosentin ja vapautettavien paremman selviytymistodennäköisyyden välillä kulkee?

  T: Ernesti

  #275474 Ilmoita asiaton viesti
  Ari Manninen
  Participant

  Kiitokset Ernestille. Olen käyttäny jo pitkälle toistakymmentä vuotta vähennettyä koukutusta: vaapuissa yleensä yhtä 3-haarakoukkua, samoin raksissa. Onko ylössaantiprosenttini sitten heikompi kuin ennen, en osaa suoralta kädeltä sanoa. Kovin paljon pienempi se ei ainakaan ole.

  Aihe on sen verran hyvä, että taidanpa tutkia ensi kesänä tuota koukutuksen vaikutusta kalan kiinnipysymiseen. Katsotaan tilastoja syksymmällä.

  Ari Manninen/ERÄ

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.