Kiinnostaako pelisuunnittelu? Lue hyödylliset vinkit!

Home Forums Nuotiopaikka Kiinnostaako pelisuunnittelu? Lue hyödylliset vinkit!

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #296863 Ilmoita asiaton viesti
  anejsa
  Participant

  Oululainen SignOn julkisti helmikuun alussa uuden karaoke-teemaisen mobiilipelin, jonka ovat ladanneet jo tuhannet ihmiset. Tässä on vain yksi esimerkki siitä, miten pelaaminen on muuttunut digitalisaation myötä tavalliseksi osaksi suomalaisten vapaa-aikaa. Monelle voi kuitenkin tulla yllätyksenä, kuinka paljon työtunteja tarvitaan, että ideasta paperilla saadaan toimiva peli. Pitkäjänteisen työn lisäksi suomalaisen pelialan kehittyminen on vaatinut myös teknologian ja talouden kehittymistä vuosikymmenien ajan, sillä peliteollisuus on lähtenyt liikkeelle jo 1980-luvulla tietotekniikkaharrastajien näppäimistöiltä. Tekniikan kehittyessä vuosien varrella pelisuunnittelun harrastajat kerääntyivät ryhmiksi, jotka alkoivat kilpailla keskenään tekemällä uusia, moniulotteisempia ja visuaalisesti näyttävämpiä pelejä. Tätä 1990-luvun kultaista aikakautta kutsutaan demoskeneksi, jolloin perustettiin monia vieläkin toimivia pelialan yrityksiä, kuten vuonna 2016 Quantum Breakin julkaissut Remedy. Heidän, kuten myös kymmenien muiden peliyritysten historiaa on nähtävillä Tampereen Vapriikin pelimuseossa, jossa vierailijat  pääsevät tutustumaan interaktiiviseen näyttelyyn pelaamalla.
  Tulevaisuudessa pelialan työntekijämäärien nousu 2000-luvun taitteen alle kahdensadan henkilön määrästä yli kahteen tuhanteen tulee Tekesin mukaan nousemaan vielä lähes tuhannella vuoteen 2020 mennessä, joten tarvetta uusille taitaville tekijöille riittää. Peliala on Suomessa muuttunut globaaliksi ammattimaiseksi kilpailutoiminnaksi, joten alalla menestyminen vaatii harrastuneisuuden lisäksi myös ammatillista osaamista ja innovatiivisuutta.

  kis

  Kiinnostus pelisuunnittelua kohtaan on huomattu koulutusmarkkinoillakin, sillä esimerkiksi Oulun ammattikorkeakouluun on perustettu vuonna 2012 Oulu Game Lab, joka on start up -henkinen pelien harrastajille suunnattu opintokokonaisuus. Sen puitteissa voi suunnitella ja jopa julkaista oman pelinsä, jos ajatus yrittäjyydestä tuntuu ajankohtaiselta. Jos pelisuunnittelu kiinnostaa, ammatillista koulutusta on tarjolla toisen asteen koulutuksista korkeakouluihin.

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.