Keskustellaanko haulikoosta?

Home Forums Metsästys & riista Keskustellaanko haulikoosta?

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #246483 Ilmoita asiaton viesti
  Kullervo
  Participant

  Metsästyskaverini, tekniikan tohtori, jonka kanssa olen metsästänyt yli 30 vuotta, heitti viime syksyn metsästysreissulla melkoisen väitteen, jota en pystynyt sellaisenaan nielemään. Joku hänen tuntemansa toinen aktiivimetsästäjä oli väittänyt, että mitä pienempi haulikoko, sitä parempi lopputulos (noin kärjistettynä). Väitettä hän oli perustellut sillä, että pienemmällä haulilla on pienempi ilmanvastus, joten sen nopeus säilyy parempana kuin isommalla haulilla ja näin se tappaa paremmin pitemmiltä matkoilta. Kaverini oli uskonut väitteen pitävän paikkansa.

  Minun fysiikan tietämykseni ei riitä väitteen kumoamiseen sen paremmin kuin siihen uskomiseenkaan. Jos väite voidaan todistaa myös käytännössä todeksi, voidaan ikivanhat uskomukset ja käytännöt heittää romukoppaan. Miksi esimerkiksi haulikkoradoilla on (yleensä) metsästyspatruunoiden käyttö kielletty, jos kerran pienihauliset patruunat ovat tappavampia? En kyllä lähtisi ampumaan skeetpatruunalla kukkometsoa tai kettua 40 metristä.

  Poikkean vähän aiheesta ja kerron, että minulla on 40-50 -luvun vaihteen tienoilta 16/70 -kaliberinen 2 -piippuinen haulikko, jonka molemmat piiput ovat porattu 3/4 -supistukselle. Haulikko painaa vain 2,8 kg. En ilkeä edes vihjaista, paljonko olen kaatanut sillä metsän viljaa. Koska 16 -kaliberisen haulikon haulien lähtönopeus on n. 100 m/s nopeampi 12 -kaliberiseen nähden, on haulikon tappokyky pinemmästä haulimäärästä huolimatta varsinkin pitemmällä matkalla 12 -kaliberista parempi. Tästä huolimatta käytän enimmäkseen jompaa kumpaa 12 -kaliberistani.

  Uuteen haulikkoon sopivaa patruunaa valittaessa ei kannata säästää. Patruunan hinta ei ratkaise. Yleensä otan koeammuntaan jo heti alkuun noin kymmenen eri valmistajan patruunoita eri haulikoolla. Yleensä niillä löytyy jo hyvä patruuna. Esimerkki: Minulla on halpa itäsaksalainen Suhl, johon käy Metso. Ei ole vielä löytynyt
  parempaa, vaikka on verrattu oli kymmenen kertaa kallimpiin haulikoihin.

  Metsästystä 58 vuotta

  #246723 Ilmoita asiaton viesti
  Jarppi
  Participant

  Todellisuudessa homma on juuri päinvastoin. Suurempi hauli säilyttää nopeutensa paremmin siitäkin huolimatta, että sillä on suurempi ilmanvastus. Virhepäätelmä pienen haulin ylivertaisuudesta johtuu siitä, ettei olla huomioitu sitä tosiseikkaa, että suurempi hauli on myös raskaampi.

  Haulin halkaisijan kasvaessa ilmanvastus kasvaa suoraan verrannollisena poikkileikkausen pinta-alaan eli säteen neliöön. Suurempi hauli todellakin kokee suuremman ilmanvastuksen. Halkaisijan kasvaessa haulin massa ja täten liike-energia kasvaa myös. Liike-energian kasvu tapahtuukin sen sijaan suoraan verrannollisena haulin tilavuuteen eli säteen kuutioon. Siis liike-energian kasvu haulin suurentuessa on niin paljon suurempi, että se ”voittaa” hieman kasvaneen ilmanvastuksen ja näin ollen suurempi hauli säilyttää liike-energiansa ja nopeutensa pidempään.

  Näin siis lyhyesti ja kansantaijuisesti selitettynä.

  Sikäli olen kuitenkin tohtorismiehen kanssa samoilla linjoilla, että suomalaiselle haulikkometsästyskulttuurille on ominaista liian suurien haulien käyttö.

  #246791 Ilmoita asiaton viesti
  Kullervo
  Participant

  Moi Jarppi!

  Sitähän minäkin!

  Terv. Kullervo

  #246831 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Miksi esimerkiksi haulikkoradoilla on (yleensä) metsästyspatruunoiden käyttö kielletty, jos kerran pienihauliset patruunat ovat tappavampia?

  Jokaisella radalla (seuralla) on omat sääntönsä ja niille omat motiivinsa. Eräs selitys (ehkä osasellainen) voi olla SAL/ISSF-säännöt. Näissä on määritelty, että trapissa ja skeetissä haulimateriaalin tulee olla lyijyä, haulikuorma saa olla enintään 24,5 grammaa ja haulin halkaisija saa olla enintään 2,6 mm. Metsästyspatruunoissa on enemmän ja suurempia hauleja. Ehkä ajatellaan, että ampujien pitäisi olla patruunoiltaan samanarvoisia.

  http://www.ampumaurheiluliitto.fi/kilpailu/saannot/

  Joissain metsästyspatruunoissa on teräshauleja tai muuta materiaalia kuin lyijyä. Ampumaradan pitäjä saattaa pelätä teräshaulien kimpoamista, eritoten skeet-radoilla, ja tästä aiheutuvaa vastuuta.

  Toisaalta Suomessa on muutamia ratoja, joilla ei saa ampua lyijyhauleja lainkaan. Tämä taas johtuu ympäristöviranomaisen määräyksestä ja pohjavesialueista. Ymmärtääkseni Tanska on eräs maa, jossa lyijyllä ei pääsääntöisesti saa ampua enää kiekkoja. Saksa taitaa lipsua samaan suuntaan.

  #247197 Ilmoita asiaton viesti
  Mika
  Participant

  Aika vauhtia sulla nuo haulit menee, vai meneekö sittenkään?

  http://www.ahtihuvila.fi/cgi-bin/webio2kauppa?B&P/B&P_F2_Long_Range_36g&naytasivu=2168&id=2051&saitti=ahtihuvila

  http://www.sissos.fi/tuote/winchester-superspeed-lyijyhauli-16-70-32g-10-ras/501040001/

  Koska 16 -kaliberisen haulikon haulien lähtönopeus on n. 100 m/s nopeampi 12 -kaliberiseen nähden, on haulikon tappokyky pinemmästä haulimäärästä huolimatta varsinkin pitemmällä matkalla 12 -kaliberista parempi.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.