Kesäinen ampumaharrastus katkolla?
- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 11.03.2021 at 11.3.2021 12:38 by .
- You must be logged in to reply to this topic.
Home › Forums › Aseharrasteet › Kesäinen ampumaharrastus katkolla?
Moro Pekka!
Kysymys: Omistan muutaman ampuma-aseen, luvat toki kunnossa.
En kuulu mihinkään ampumaseuraan enkä metsästysseuraan, enkä harrasta ammuntaa jatkuvasti. Mitähän aselaki sanoo siihen, jos paukuttelen ja puhkon pahvia joskus kesälomalla, omalla maalla ja omalla mökillä, kaukana naapureista. Onko tällainen luvallista nykyään, vai pitääkö nyt olla jonkin ampumaseuran jäsen kuitenkin? Entäpä, jos vielä hakisin ostolupaa uudelle aseelle ja sitä ei myönnettäisi (koska ei ole metsästyslupaa enkä kuulu ampumaseuroihin) niin menettäisinkö myös olemassa olevat aseet valtiolle?
Oletan että ”Pekalla” tarkoitat minua. Sorry myöhäinen vastaus.
Ote Riista.fi-sivustolta:
”Ampuminen voi olla luvallista myös muualla kuin erityisesti ampumaradaksi rakennetuilla paikoilla. Maanomistaja voi haja-asutusalueella rakentaa oman ampumapaikan omistamalleen maalle ilman lupamenettelyä ja maanomistaja voi antaa luvan ampumiseen omistamallaan maalla. Vaikka tämän kaltaiset ampumapaikat eivät tarvitsekaan varsinaisia lupia, ovat turvallisuusvaatimukset ja ympäristöön kohdistuvat haitat otettava huomioon ja ampumapaikka rakennettava niin, että siitä ei ole haittaa eikä vaaraa naapurustolle tai ampumapaikan läheisyydessä liikkuville ihmisille tai eläimille.”
Virallisen ampumaradan ulkopuolella ampumisessa on aina riskinsä. Riski siirtyy ampumaradan pitäjältä sooloilija-ampujalle. Olen kirjoittanut 26.10.2020 aiheesta blogin:
En voi mitenkään lehden palstoilla ja lehden puolesta sanoa että ”antaa palaa vaan”. Enkä voi poliisin puolesta sanoa, että ”ei tarvitse kulua ampumaseuraan”. Sen voin sanoa kuulopuheiden perusteella, että haettaessa aselupaa ampumaharrastus-perusteella, ampumaseuran jäsenyys on suurta plussaa.
Toisaalta tein Urheiluampuja-lehteen (6/2013) jutun kansanedustaja Reijo Hongistosta (ps), joka oli siviiliammatiltaan poliisi. Hänen mukaansa seuran jäsenyyden vaatiminen on Suomen perustuslain vastaista. Eli Suomessa on myös käänteinen järjestäytymisen vapaus, siis oikeus olla kuulumatta seuraan, puolueeseeen, ammattiyhdistykseen jne.
Mutta aselupaviranomainen on oman alueensa despootti. Jos hän torppaa lupahakemuksen, hänen ei tarvitse päätöstään perustella. Ampumaseuraan liittymisestä voisin siteerata ”Tuntemattoman” vänrikki Koskelaa: ”- Meinaan se on pienimmän riesan tie.”
Jos aselupa on voimassa ”toistaiseksi” ja jos se on päivätty ennen 12.6.2011 (lyhyet aseet) tai ennen 14.7.2019 (itselataavat kertatuliaseet), ei ampuma-harrastuksen jatkumista tarvitse osoittaa.
En ole kuullut tapauksesta, jolloin aseluvan myöntämättä jättämisestä olisi seurannut olemassa olevien lupien peruutus. Mutta en sano, etteikö sellainen voisi olla mahdollista.
Kangasalan Vesijärvi ei ole viime aikoina hemmotellut kalastajia tai ainaka...
Suomen Latu ja Metsähallitus ovat julkaisseet yhdessä Tukesin kanssa uudist...
Jarin kanssa kalassa -kilpailussa luotetaan tällä kertaa vain vieheisiin ja...
Kuusamon Uistin on avannut verkkoon yksilöllisiä uistimia tuottavan Kuusamo...
Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa ei jääty tällä kierroksella nollill...
Kirjauduit palveluun rekisteröityneenä käyttäjänä. Voit osallistua keskusteluihin ja lukea palvelun maksuttoman sisällön. Tilaamalla saat käyttöösi koko digipalvelun.
HUOM! Jos sinulla on voimassa oleva Erän tilaus, kirjaudu Otavamedia-tilin tunnuksilla. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.
Voit myös tilata palvelun käyttöösi tästä.
Siirry tästä Erän Kalakeli-sovellukseen: WWW | Android | iOS