Ison ahvenen käyttäytyminen kesäaikaan

Home Forums Kalapaikat ja kalalajit Ison ahvenen käyttäytyminen kesäaikaan

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #380665 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Ahvenet ovat yleensä kesällä helposti kalastettavissa, mutta isomman ahvenen kalastus kesäaikaan sitä vastoin on osoittautunut huomattavasti haasteellisemmaksi. Isolla ahvenella tarkoitan yli 500 grammaisia yksilöitä. Olen kiinnostunut ison ahvenen liikkeistä siis eniten kesäaikaan, mutta tietysti kommentoida saa myös muista ison ahvenen käyttäytymisekologiaan perustuvista havainnoista, kuten sen käyttäytymisestä talviaikaan. Ison ahvenen käyttäytyminen on ollut mielessäni jo pitemmän aikaa, mutta mitään selvää säveltä ei vielä toistaiseksi ole löytynyt. Tässä on muutamia mieltäni askarruttavia kysymyksiä ja toivoisin niihin vastauksia. Olen myös itse ottanut kysymyksiin hieman kantaa, jotta myös oma näkökulmani asiaan tulisi esille.
  Viihtyykö iso ahven parvessa muiden ahventen kanssa? Entä viihtyykö iso ahven sekaparvessa jonkin muun/muiden kalalajien, kuten särjen tai lahnan kanssa?
  Monet ovat sitä mieltä, että suuri ahven ei juuri viihtyisi parvissa, mutta itse olen saanut suurimmat ahveneni pienestä parvesta, jossa oli suurten ahventen lisäksi suuria lahnoja.

  Viihtyykö iso ahven yleensä lähellä pohjaa, ja nouseeko se kesäaikaan väliveteen tai lähelle pintaa?
  Oletan ison ahvenen viihtyvän kuitenkin ainakin välillä ajoparvissa, jotka liikkuvat usein välivedessä ja jopa lähellä pintaa.

  Viihtyykö iso ahven erilaisissa paikoissa kuin pieni ahven?
  Yleisesti ottaen olen ainakin itse huomannut sen, että iso ahven viihtyy kesäaikaan keskimäärin syvemmässä vedessä kuin pienempi lajitoverinsa. Omalla kalavedelläni, joka on keskisyvyydeltään vähän alle 4 metriä ja voimakkaasti humuspitoinen, pienempää ahventa tavoittaa varmimmin 2-3 metrin syvyydestä ja isompaa ahventa 4-6 metrin syvyydestä. Ilta-aikaan myös isommat ahvenet voivat nousta ajoittain matalampaan.

  Viihtyykö iso ahven kuhan kanssa samanlaisilla alueilla?
  Omasta mielestäni ainakin matalilla alueilla, joilla on siellä täällä syvempiä monttuja. Kun kuhaa ja ahventa siis esiintyy järven matalalla alueella ne viihtyvät lähes poikkeuksetta ainakin kylminä kesinä syvemmissä montuissa. Oman kokemukseni perusteella tietynlaisilla alueilla siis ainakin joskus viihtyvät samoissa syvyyksissä ja ympäristöissä kuin kuha.

  Eroaako ison ahvenen syöntiajat pienemmän ahvenen syöntiajoista?
  Havaintojeni perusteella iso ahven syö samoihin aikoihin pienempien lajitoveriensa kanssa, mutta syönti-ikkuna on vähän lyhyempi.

  Syvänteiden läheisyyden merkitys isolle ahvenelle?
  Miksi iso ahven tarvitsisi sen enempää syvänteitä kuin pienempi lajitoverinsakaan? Onko syvänteissä mahdollisesti sille enemmän ruokaa?
  En ainakaan itse ole huomannut, että syvänteen läheisyys olisi välttämätön suuremmalle ahvenelle. Tosin jo edellä mainitsin siitä, että matalilla alueilla juuri syvät montut vetävät ainakin matalapaineen aikana isompaa ahventa puoleensa, joten mahdollisesti myös laajemmat syvänteen vähän syvemmilläkin alueilla voisivat mahdollisesti ajaa saman asian??

  Rinteiden jyrkkyys?
  Kalastusmaailmassa paljon puhutaan siitä, että rinteiden jyrkkyydellä olisi vaikutusta varsinkin kuhan ja ahvenen oleskeluun. Paljon on mielipiteitä siitä, että kuha viihtyisi loivemmilla rinteillä kuin iso ahven, joka taas viihtyisi enemmän jyrkillä rinteillä.

  Toivoisin, että saisin edes muutamiin kysymyksiin vastauksia, ja voisin kehittyä paremmaksi kalastajaksi.

  #380685 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Jostakin syystä vastauksesi ei Jari näy, vaikka olet jo nähtävästi vastannut. Mistähän moinen mahtaa johtua? Ainakaan itselläni ei siis näy vain kuin tuo oma postaukseni.

  #380695 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Juu, vastasin, mutta jotain tapahtui ja vastaus hävisi jonnekin. Yritetäänpä uudelleen.

  Ison ahvenen kalastuksessa kaikkein oleellisinta on, että keskitytään vesiin, jossa niitä oikeasti esiintyy. Useimmissa suomalaisissa vesistöissä yli puolikiloiset ovat sen verran harvinaisia, ettei niitä myöskään vapavälineillä tavoita kuin sattumalta.

  Ahvenen kasvu isoksi riippuu mitä suurimmassa määrin tarjolla olevasta ravinnosta. Jos esimerkiksi kuore-, muikku- tai salakkakanta on voimissaan eikä niiden syöjiä ole ylenpalttisen runsaasti, ahvenet saavat mahdollisuuden kasvaa nopeasti isoiksi. Toisaalta jos pyyntipaine on samanaikaisesti voimakas, se tietenkin pienentää ison esiintymisen mahdollisuuksia.

  Isokin ahven viihtyy parvissa, toki välillä myös yksittäin. Useimmissa tilanteissa, missä olen suurahvenia saanut, on samasta paikasta tullut pienempiäkin. Harvemmin jokin paikka on antanut pelkkiä suurahvenia, toki sellaisiakin on joskus kohdalle osunut. Muiden kalojen kanssa sekaparvissa ahvenet eivät ymmärtääkseni ainakaan vakituisesti kulje, paitsi tietenkin seuratessaan esimerkiksi kuoreparvea saalistusmielessä.

  Isojen ahventen olinpaikat riippuvat suuresti vesistön luonteesta ja toki vuodenajoistakin. Esimerkiksi kutuajan kynnyksellä kevättalvella niitä voi löytää aivan matalasta. Toisaalta suurissa, kirkkaissa ja hyvähappisissa järvissä ahvenet voivat viihtyä ajoittain jopa 10-20 metrin syvyydessä.

  Pikkuahvenia mieluummin isot nousevat myös väliveteen ja pinnan tuntumaan, tämä erityisesti silloin, kun ovat saalistamassa pikkukaloja. Pienet yksilöt viihtyvät enemmän pohjan tuntumassa, koska sieltä löytyy niiden ravintoakin eli pohjaeläimiä.

  Kuhia ja ahvenia saa toisinaan samoista paikoista, mutta keskimäärin kuha viihtyy ahventa syvemmällä. Näin varsinkin talvella. Lämpöisen veden aikaan molempia voi saada hyvinkin matalasta.

  Ison ahvenen syöntiaika on omastakin mielestäni huomattavasti lyhyempi kuin pienen. Jos saalistusonni on myötäinen, isomus saa vatsansa täyteen yhdestä kunnon kokoisesta saaliskalasta. Pienet sen sijaan joutuvat nyppimään hyönteisiä ja muita selkärangattomia paljon ahkerammin ja aina tilaisuuden tarjoutuessa.

  Syvänteiden läheisyys? Usein syvänteiden rinteet ovat niitä paikkoja mistä ahvenia etsitään, mutta toki monilta tasapohjaisilta järviltä ja merialueilta sellaiset puuttuvat ja ahvenet kasvavat silti ihan hyvin. Syvänteet ovat kuitenkin paikkoja, joiden päällä esimerkiksi kuore- ja muikkuparvet viihtyvät, joten silloin toki saalistajatkin haluavat olla lähellä.

  Rinteiden jyrkkyyskin on vähän mutu-juttu, mutta omankin kokemukseni mukaan hieman loivempi rinne on parempi kuin kovin jyrkästi viettävä. Kuha jopa tuntuu suosivan aivan tasaisiakin pohjia ahventa paremmin.

  Terveisin Jari / Erä

  #380696 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Kiitos hyvistä vinkeistä. Näillä pääsee toivottavasti jo askeleen lähemmäs sitä kilon ahventa.

  #380697 Ilmoita asiaton viesti
  Jari Tuiskunen
  Participant

  Kiva olisi jos muutkin viitsisivät laittaa havaintojaan tänne.

  Jari / Erä

  #380698 Ilmoita asiaton viesti
  Lukija21
  Participant

  Juu, olisi mukava kuulla myös muiden mietteitä. Eikä tarvitse olla mitään varmaa tietoa, vaan myös mutuilukin otetaan avoimin mielin vastaan. Ja omat kalaveteni sijaitsevat Pirkanmaan pohjoisosan voimakkaasti humuspitoisissa ja keskisyvyydeltään matalissa järvissä, joten jos sinnepäin on antaa jotakin vinkkiä, niin olisi mukavaa.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.