Mikä rinnakkaispiippuinen haulikko

Home Forums Aseharrasteet Mikä rinnakkaispiippuinen haulikko

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 40 total)
 • Author
  Posts
 • #211308 Ilmoita asiaton viesti
  jape
  Member

  mitä rinnakkaispiippuista haulikkoa fooruminkäyttäjät suosittelevat aloittelijalle, tai vaikka kokenemmallekin metsästäjjälle. Eli haulikkoa metsästys käytöön ja hinta mieluiten alle 1000 euroa. onko muita vaihhtoehtoja tuohon hintaan kuin Baijkal??? Myös käytetyt kelpaavat.

  #211309 Ilmoita asiaton viesti
  Member

  mikä pakko sen on olla rinn. piippuinen?

  No, kyllä niitä on aika monia merkkejä, uusista vaan vähemmän.

  Kattele netistä aseliikkeiden sivuilta tai liikkeistä itse.

  Baikkalia en ehkä kyllä suosittelisi.

  #211310 Ilmoita asiaton viesti
  heh
  Member

  Miksi rinnakkaispiippuinen? Valinnan varaa uusissa on aika vähän, muutamia turkkilaisia ja baikal. Sitten käytetyt joutuu tyytymään mitä oman paikkakunnan liikkeistä löytyy.. Sokkona ei kannata postimyynnistä mitään ostaa.

  Rinnakkaistakaan ei kannata ostaa kokeilematta poskelle.. Monissa on suomalaiselle aivan sopimattomasti mitoitetut tukit(baikal on monesti suomalaiselle paremmin mitoitettu mitä muut) ja kun valinnan varaa on vähän voi olla vaikea löytää sopivaa asetta.. Ainahan on vaihtoehto että käy sovittamassa tukin tukkisepällä, mutta se taas maksaa helposti halvan aseen hinnan.

  Päälekkäisissä, itselataavissa ja pumpuissa on parempi valinnanvara että löytyy varmasti poskelle passaava kun käy useampia testaamassa ja tonnilla saa jo aseita joissa tulee peränsäätöpalat mukana..

  Noiden käytettyjen rinnakkaisten kanssa saa olla myös varovainen, katsoa tarkkaan ettei ole sulun välissä klappia(monesti hankala huomata ilman teippitestiä) ja sitten koneistot on astetta vaarallisempia.
  Vanhoissa rinnakkaisissa olen nähnyt myös aseita joissa lähtee molemmat piiput kerralla(kaksiliipaisimisissakin), lähtee piiput kovasta täräyksestä, lähtee piiput varmistimen liikuttelusta tai pahin oli piiput lähti kun löi aseen kiinni.

  #211311 Ilmoita asiaton viesti
  Pokka
  Member

  Rinnakkaispiippuisessa ei ole mitään valittamista ja on näppärän kokoinen kantaa mukana sekä hyvä ampua. Itselläni on vanha 12-kaliiberinen Tähti-haulikko (=Baikal) kaksiliipaisimellinen, eikä ole mitään valittamista. Tukki käy hyvin poskelle, ja tokihan kaikkia tukkeja voi säätää ainakin ”grind-to-fit” perälevyillä, eli täyskumisilla perälevyillä, joita voi hioa mieleisekseen. Yksi Baikalin eduista on myös se, että vireen voi purkaa ilman kylmälaukausta, joka tietysti vähentää nallipiikeille kohdistuvaa rasitusta. Valmistusvuosi on 1953, mutta piiput ovat sisältä virheettömät ja peilikiiltävät, ulkopinnalta sinistys on ohentunut, mutta ruostetta ei havaittavissa. Koskaan ei ole ollut vaaraa että olisi muka itsestään ase lauennut. Tokihan tämä on mahdollista jos laittaa varmistimen pois päältä. Kyseisessä aseessa, kuten yleensä kaikissa rinnakkaisissa, se menee automaattisesti päälle. Tuon Tähti-haulikon nykyinen kauppanimi on ilmeisesti juuri Baikal IJ-43, ainakin huomattavaa yhdennäköisyyttä havaittavissa. Siinä on ase, joka ei pelkää säätä ja toimii takuuvarmasti, kunhan muistetaan öljytä käytön jälkeen ja puhdistaa piiput aina ammuttaessa – tai öljykerroksella, jos vettä päässyt piippujen sisään. Suosittelen lämpimästi.

  #211312 Ilmoita asiaton viesti
  heh
  Member

  Eipä tuossa nyt ollut vähättelyä. Nykyään vaan on rinnakkaisten saatavuus heikko ja vanhoissa aseissa on ollut jos mitä vikoja, niitä on käsieniläpi kulkenut jopa satoja.

  Baikal on yksi turvallisimmista vaihtoehdoista mutta niissäkin pitää vähän kattoa että on paikat kunnossa. Teeppäs muute teippitesti sille tähtihaulikolle.. Pistät paperin piippujen sulkukohdan yli, teippaat sen lujasti kiinni piipunpuolelta+lukkorungon puolelta ja ammut. Repeääkö paperi? Näkee helposti alkavankin välyksen taittopiippu aseesta.

  Uusi baikal on minusta paras ja turvallisin vaihtoehto halvoista rinnakkaisista.

  #211313 Ilmoita asiaton viesti
  heh
  Member

  Vanhat rinnakkaisetkin kannattaa käyttää sepällä tutkittavana+puhdistettavana että koneisto on varmasti turvallinen..

  #211314 Ilmoita asiaton viesti
  Member

  joo, vanhoissa rinnakkaisissa ja muutenkin aseissa tahtoo olla yleensä vähän klappia metalliosissa ja piipuissa

  #211315 Ilmoita asiaton viesti
  Pokka
  Member

  Tuo paperitesti, kuten heh mainitsi, antaa saman tuloksen sekä päällekkäis- että rinnakkaispiippuisilla aseilla, usein kuitenkin helpommin murtuu päällekkäisillä (yläpiipulla), koska kuten kaikki tajuavat, tulee piipuille enemmän vääntöä yläpiipulla ammuttaessa. Taitaa melkein uusissakin aseissa murtua paperi, olipa kyseessä sitten päällekkäinen tai rinnakkainen. Ja tottahan sitä aseet käytössä kuluu. Toinen tapa välyksen tutkimiseen erään vanhan kirjan ohjeilla oli myös tälläinen: otetaan etutukki aseesta pois ja pidetään lukonkehyksestä (alta) kiinni ja ravistetaan sivu- ja korkeussuunnassa. Jos tuntuu ”hölskyntää”, on ase väljistynyt. Itselläni ei välystä ole vielä lukuisista käyttövuosikymmenistä huolimatta tullut.

  #211316 Ilmoita asiaton viesti
  juu
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Pokka
  Tuo paperitesti, kuten heh mainitsi, antaa saman tuloksen sekä päällekkäis- että rinnakkaispiippuisilla aseilla, usein kuitenkin helpommin murtuu päällekkäisillä (yläpiipulla), koska kuten kaikki tajuavat, tulee piipuille enemmän vääntöä yläpiipulla ammuttaessa. Taitaa melkein uusissakin aseissa murtua paperi, olipa kyseessä sitten päällekkäinen tai rinnakkainen. Ja tottahan sitä aseet käytössä kuluu. Toinen tapa välyksen tutkimiseen erään vanhan kirjan ohjeilla oli myös tälläinen: otetaan etutukki aseesta pois ja pidetään lukonkehyksestä (alta) kiinni ja ravistetaan sivu- ja korkeussuunnassa. Jos tuntuu ”hölskyntää”, on ase väljistynyt. Itselläni ei välystä ole vielä lukuisista käyttövuosikymmenistä huolimatta tullut.

  Jos ase on kunnollinen ei murru paperi uudessa eikä ihan vähällä käytetyssäkään aseessa. Tuolla näkee hyvin kuluman ja on kyllä tullut nähtyä paikali jossa meni paperi poikki jo uutena

  #211317 Ilmoita asiaton viesti
  Mursas
  Member

  Onhan rinnakkaispiippuinen haulikko näppärä ase, yleensä kevyempi ja ”sirompi” kuin vaikka päällekkäispiippuinen haulikko; pumpuista ja puoliautomaateista puhumattakaan. Ampuma ominaisuuksiltaan rinnakkainen ei häviä ollenkaan päällekkäiselle, mikäli ampuja on totutellut sen käyttöön.

  Mutta…
  Kannattaa ottaa seuraavia asioita huomioon kun lähtee rinnakkaispiippuista hankkimaan. Tarjonta uusilla aseilla on melko vähäistä, jos ei yli 2000 euroa ole valmis maksamaan. Alle tonnin rinnakkaisia ei uutena tule mieleen kuin Baikal ij-43 ja Yildiz Elegant. Baikalilla on hintaa reilut 400 euroa, Yildizillä 700. Kelpo ostoksia varmaan molemmat.
  Baikal on perusvarma ratkaisu, siinä ei ole mukana rinnakkaispiippuisille ominaista ”siroutta”, mutta hyvä ja toimintavarma ratkaisu se on, niin kuin Baikalin päällekkäispiippuiset. Ei nätti, mutta toimiva.
  Yildiz on varmaan myös hyvä pyssykkä. Nyt kun turkkilaistenkin haulikoiden taso on ruvennut kohoamaan Turkin asetuotannon alkuajoista, niin tuskin sen suurempia vikoja tästäkään haulikosta löytyy. Siinä on jo vähän ulkonäköönkin panostettu.

  Jos budjetti olisi enemmän kuin tonni, vaikka reilut 2000 euroa, niin vaihtoehdoiksi alkaisivat tulla ensimmäiset Merkelit ja Ayat. Yli 3000 eurolla saisi jo paremman luokan Merkeleitä ja Beretan rinnakkaisia. Tämän hintaisissa haulikoissa alkaisi jo löytyä tavallisen pistooliperän sijaan suoria, eli englantilaisia periä.
  Kun budjettia nostettaisiin yli 5000 euroon, mukaan kuvioihin tulisivat mm. Renato Gamba, Ayan parhaat rinnakkaispiippuiset, Beretan Premium luokan aseet, ym. Tässä vaiheessa haulikoiden tavalliset ”laatikkolukot” alkaisivat vaihtumaan sivulukkoihin. Kun hinta tuosta edellisestä vielä kymmenkertaistetaan, tulevat vaihtoehdoiksi Purdeyt, Holland&Hollandit. Sellaisen kun ostaa niin kikkeli kasvaa enemmän kuin purkillisesta sinisiä pillereitä…

  Mutta, valitettavasti (tai onneksi), yli 99,99% metsästäjistä ei tule koskaan sen verran ylimääräistä taskunpohjalle että he sijoittaisivat omakotitalon hinnan haulikkoon. Harva myöskään koskaan tulee edes muutaman tonnin rinnakkaista ostamaan.
  Niinpä, jos tavallinen metsämies suunnittelee jonkin muun rinnakkaispiippuisen ostamista, kuin noiden kahden alussa mainitun, niin täytyy turvautua käytettyihin aseisiin. Käytettyjä rinnakkaispiippuisia löytyy usein, ainakin pari kappaletta useimmista vähänkään isommista aseliikkeistä.
  Suomesta löytyy melko paljon käytettyjä rinnakkaisia nimikkeillä Suhl, Sauer, Monte Carlo, Baikal, sekä erilaisia espanjalaisia ja italialaisia pienempiä asemerkkejä. Hintaa on yleensä tällaisilla haulikoilla joku 100-300 euroa.
  Vaikka hinta houkuttelisi, niin itse en heti menisi ostamaan tällaista pyssyä. Kannattaa tarkoin tutkia aseliikkeessä käytetyn halpis-haulikon ulkonäkö (ruostuneet kohdat ulkopuolelta ja piippujen sisältä, sekä puuosien kunto) ja toiminta (avaat piiput, hölskyttelet asetta, ym.). Ehdottomasti täytyy myös kokeilla kuinka hyvin ase nousee poskelle, ja kuinka kahden liipaisimen käyttö luonnistuu. Tämä testaaminen asekaupassa on omasta mielestä tarkempaa hommaa rinnakkaispiippuisella, kuin päällekkäispiippuisella.
  Mikäli kaikki näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa, voi tällaisen halvan rinnakkaispiippuisen ostaa pasauttaa. Aseen varsinainen toimintahan selviää lopulta vasta ampumaradalla; ja vaikka kaikki näyttäisi ostohetkellä hyvältä, niin se on kuitenkin ns. ”korkeemman kärees”, miten aseen entinen omistaja on käyttänyt/säilyttänyt pyssyä, ja minkälaisia ongelmia siitä löytyy.
  Se on aivan ostajan vastuulla, silloin kun käytettyjä ruvetaan ostamaan. Mitä vanhempi käytetty haulikko kyseessä, sitä varautuneempi olisin sen oston suhteen.

  Jos kuitenkin on tehnyt päätöksen, että käytetty pyssy on ostettava, niin itse suosittelisin, että ei osta sitä ensimmäistä satasen Suhlilaista tai Baikalia liikkeen hyllystä, vaan varaa vähän enemmän einareita haulikon ostoon, ja käyttää vähän enemmän aikaa aseliikkeissä kiertelyyn. Jos käytettyä meinaa ostaa, niin kannattaa panostaa vähän laadukkaampaan merkkiin, niin on pienempi mahdollisuus pettyä ostopäätösen jälkeen. Laadukkaampi (ja kalliimpi) ase, on aina laadukkaampi (ja kalliimpi :). Laatuaseesta on yleensä edellinen käyttäjä pitänyt parempaa huolta, se on yleensä kestävämmäksi, hienommaksi, ja ”sirommaksi” tehty, ja näistä johtuen se on myös ampumaominaisuuksiltaan parempi.
  Jos itse käytettyä rinnakkaispiippuista etsisin, niin seuraavia haulikkomerkkejä: Länsi Sauer (hinta pyörii siinä 400-1500 euroa), Brno (hinta 500-1500 euroa), Merkel (hinta 1000-2000 euroa).

  Sitten vielä yleistä käytetyistä rinnakkaispiippuisista haulikoista. Niissä on aina (tai ainakin 99% varmuudella) kaksi liipaisinta. Jos aikoo tällaisen ostaa, niin kahteen napukkaan täytyy tottua. Ja vielä sillä tavalla että liipaisimella on vain etusormi, joka salaman nopeasti siirtyy laukauksen jälkeen toiselle liipaisimelle.
  Lisäksi käytetyissä rinnakkaisissa on kaliperi yleensä joko 12/70 tai 16/70. Osassa on jopa 12/65 kaliperina. Kahteen jälkimmäiseen saa tarkkaan miettiä patruunahuollon toteutuksen. Myöskään 12/70 kaliperilla varustetuissa ei ihan kaikkia kaliperin edellyttämiä paukkuja voi tunkea. Suurimmassa osassa, ainakin yli 25-vuotiasta, 12/70 paukuista on koestus paineet niin matalat, että niillä ei pidä ampua ns. minimagnum patruunoita.
  Kaikki edellä mainitut kaliperit tottakai ovat ihan käyttökelpoisia, vaikka joku muuta väittäisikin. Kun oikeat patruunat löytyvät, ja muistaa pitää ampumamatkat sopivina, niin kyllä kaikki riista kippaa, pyystä metsäkauriiseen.
  Tietenkin täytyy myös muistaa että lähes kaikissa vanhoissa haulikoissa on kiinteät supistukset, joten sorsametsällä ei paljoa teräshauleja ammuta.

  Mutta, jos hyvä rinnakkaispiippuinen haulikko löytyy, ja se toimii ilman ongelmia, niin on se ihan onnittelun arvoinen paikka.
  Mikäs sen mukavampaa kuin kävellä lokakuisena kirpeänä pakkasaamuna mäntykankaalla, käsissä kevyt ja siro rinnakkaispiippuinen haulikko. Siellä metsässä yksinään kävellä ilman minkäänlaista stressiä mistään. Kulkeminen on helppoa, voi tarkastella luontoa rauhassa, eikä pyssykään paljoa käsissä paina. Haulikossa on sisällä 36 gramman 12/70 Rottweilin paukut. Pari teertä ja koppeloa on aamun aikana näkynyt, mutta ovat olleet joko liian kaukana, tai sitten on muuten ollut liian epävarma paikka ampua. Koppeloa nyt ei ammuta vaikka naamalle hyppäisi. Saalis ei ole tällä reissulla pääasia. Pitäisiköhän jo lähteä nuotiolle kahvin keittoon…
  Sitten läheisestä männystä hyppää siivilleen iso ukkometso, ja haulikko nousee kuin itsestään poskelle, ja metson lento päättyy yhdellä nopealla laukauksella. Sitten vain haulikosta piiput auki, Weidmannsheilit pois putkista, haulikko olalle, ja metso mukaan. Ahh tätä elämää…
  (Kuvitelkaa sama loistejyvällä, jatkomakasiinilla ja synteettisellä tukilla varustetun 12/89 pumppuhaulikon kanssa)

  #211318 Ilmoita asiaton viesti
  xxxxx
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Mursas
  (Kuvitelkaa sama loistejyvällä, jatkomakasiinilla ja synteettisellä tukilla varustetun 12/89 pumppuhaulikon kanssa)

  Entäs jos kuvitellaan sama vanhan browning auto5 tai remington wingmasterin kanssa? ;)

  #211319 Ilmoita asiaton viesti
  Mie
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Mursas
  Koppeloa nyt ei ammuta vaikka naamalle hyppäisi. Saalis ei ole tällä reissulla pääasia. Pitäisiköhän jo lähteä nuotiolle kahvin keittoon…
  Sitten läheisestä männystä hyppää siivilleen iso ukkometso, ja haulikko nousee kuin itsestään poskelle, ja metson lento päättyy yhdellä nopealla laukauksella. Sitten vain haulikosta piiput auki, Weidmannsheilit pois putkista, haulikko olalle, ja metso mukaan. Ahh tätä elämää…
  (Kuvitelkaa sama loistejyvällä, jatkomakasiinilla ja synteettisellä tukilla varustetun 12/89 pumppuhaulikon kanssa)

  Koppeloa ei ammuta mutta valtakukot ammutaan, noh, kumpi nyt onkaan pahempi synti? :D :D
  Ei se loistejyvä paskempi keksintö ole. Mutta kanalintujahtiin puoliautomatti ja pumppu on melko huono. Jos joutuu panosta vaihtamaan pienempään, se ei onnistu äänettömästi millään, toisin kun taittuvalla.
  Ja kuvittelen silti saman loistejyvällä varustetun 12/89 puoliautomaatin kanssa, ei jatkaria. Sorsajahdin yhteydessä kävin kiertämässä lenkin jos kanalintuja näkyisi. Päätin lenkin loppuvaiheessa oikaista lyhempää koneuraa takaisin lähtöpaikalle. Edestäni hyppää metso hyvältä hollilta.Baikal pamahtaa kahdesti tiheään refleksin omaisesti ja metso lipuu kohti kangasta. Höyhenpilvi leijuu ja sydän tykyttää 180 kertaa minuutissa. Sitten vain kohti metson lentosuuntaa ja helpotuksena siipi heilahtaa kymmenen metrin päässä ojassa. Siinä se sitten oli, elämäni ensimmäinen, iso poikametso.
  Ja oli mukana sitten rinnakkainen Sauer tai puolimoottori-Baikal, ihan varmasti tuntui tasan yhtä hyvältä! Ase on vain esine, rautaa ja puuta/komposiittia/muovia.

  Kiitos ja anteeksi…

  #211320 Ilmoita asiaton viesti
  Member

  meillä myös yks rinnakkainen, 30 luvulta.

  Aseessa on kaikki puuosat ehjiä, piiput ehjiä, eikä korroosiovaurioitakaan ole lainkaan. Ase on vaan piippujen aukaisu kohdasta hieman väljä, joten sillä en ole uskaltanut ampua vähhään aikaan. Ase on kuulemma ollut väljä viim. 30 vuotta.

  #211321 Ilmoita asiaton viesti
  Suhauttaja
  Member

  (Kuvitelkaa sama loistejyvällä, jatkomakasiinilla ja synteettisellä tukilla varustetun 12/89 pumppuhaulikon kanssa)[/quote]

  Olipa hieno kirjoitus.
  Olen juuri miettimässä Beretan rinnakkaispiippuista ja osuit juuri kirjoituksessasi asian ytimeen. Voin vain kuvitella aamupakkasella auringon valaisemaa keltaista haapaa ja siinä vierellä pihlajaa täydessä loistossaan.

  #211322 Ilmoita asiaton viesti
  sidebyside
  Member

  Rinnakkainen on kelpo ase. Mulla tosin on ollut vasta kymmenen vuotta rinnakkainen mutta luulen sen ajan riittävän tuohon toteamukseen. Aikoinaan löysin sopivat patruunat aseeseen helposti ja onneksi ne oli sieltä halvemmasta päästä. S&B sopii molempiin putkiin loistavasti kuten myös tuo waidmannshei joka on tuplasti kalliimpi. Näistä käytetyistä sen verran että nyt jotkut ase kauppiaat ovat tuoneet Saksasta käytettyjä rinnakkaisia jotka ovat kuin pakasta vedettyjä johtuen Saksalaisesta metsästys kulttuurista. Juuri tuossa pitelin käsisssäni Merkkelin boxi-lukkoista asetta joka oli kuin uusi vaikka oli vuosimallia 1974. En pitäisi ollenkaan huonona vaihtoehtona näitä tuonti haulikoita. Tuo merkkeli oli hinnaltaan 750 euroo, ei paha, mielestäni.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 40 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.