Rosteri piippu

Etusivu Keskustelu Aseharrasteet Rosteri piippu

Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 10 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  jgvjvnjvjvjvkhvkb 12.02.2010 at 12.2.2010 18:27.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #200813 Ilmoita asiaton viesti

  janosikki
  Jäsen

  Terve, ostan kiväärin merkiä TikkaT3 Lite tai lite stainless. Tässäpä pähkinä olutkn kun on tullut myötä ja vasta väitteitä asialle. Elikkä ruostumattomasta olisin enempi kiinnostunut. Muttako sanotaan ett rosteri piippu ei olisi yhtä tarkka kun tämmönen normaali. Onko täsä
  perää? Auttakee

  #200814 Ilmoita asiaton viesti

  maukka
  Jäsen

  Rosteri kylläkin lämpenee nopeammin kuin tavallinen, jotenka kyllä useiden laukausten jälkeen tarkkuudessa huomaa lieviä eroavaisuuksia. Kerta tai pari laukausta nyt ei vielä vaikuta osumatarkkuuteen metsällä.

  #200815 Ilmoita asiaton viesti

  Aficionado
  Jäsen

  Jos rosterinen piippu on epäterkempi, niin miksiköhän kasa-ammuntakivääreissä on lähes pääsääntöisesti rosteriset piiput?

  #200816 Ilmoita asiaton viesti

  janozik
  Jäsen

  Niinpä niin, ase maksaa kuitenkin, ja kaikkihan tietää että köyhän ei kannata paskaa ostaa. Olisi kiva kun joku osaisi kertua vähän. Vaikka aluksi näihin kysymyksiin.

  1. _Kuluuko rosteri piippu nopeammin kun normaali?

  2. _Mitenkä se paksuus vaikuttaa muten kun lämpö laajenemiseen?

  3Tä?

  #200817 Ilmoita asiaton viesti

  ihmettelijä
  Jäsen

  ED SHILEN…

  on tarkkuuspiippujen tuottajana kenties varteenotettavin haastaja. Shilen-piiput ovat tavallisimmin ruostumattomasta teräksestä vaImistettuja, ja kuuluisia pitkästä käyttöiästään. Piipunteon salaisuuksista ja piippujen ominaisuuksista kertoili mestari itse vuonna 1973 seuraavaa:

  ”Piipputeräksen vetomurtolujuuden tulee olla riittävä kestämään modernien patruunoiden kehittämät korkeat paineet. Metallin tulee myös kestää kulutusta ja lämpöeroosion vaikutuksia, jos halutaan piipulle pitkä käyttöikä, mutta metallin on samalla oltava helposti lastuttavaa, että rihlauksen, pesän porauksen ja suun sisäviisteityksen koneistusjälki olisi mahdollisimman sileä. Valitettavasti ovat kulumista ja eroosiota kestävimmät teräslaadut myöskin kaikkein vaikeimmin lastuttavia.

  Eroosionkeston ja lastuttavuuden suhteen joudutaan aina tekemään kompromisseja. Lastuavan työstön lopputuloksen suhteen ei voida tinkiä kovinkaan pitkälle, ja väärä on se luulo, että esimerkiksi rihlaus muovaavalla ns. nappivedolla tai kylmätaonnalla jotenkin siloittaisi piipunporauksen jättämät työstönaarmut. Tästä väittämästä on totta vain puolet: Tuurnaus tai takorihlaus siloittaa vain vähäisimmät koneistusnaarmut. Usein luullaan myös, eftä pahatkin työstönaarmut voidaan poistaa helposti lyijytappi-kolvauksella. Tosiasiassa voidaan vain kaikkein vähäisimmät epätasaisuudet siloitella mikro-hionnalla.

  Jos halutaan täydellisyyttä lähentelevä piippu, tulee sen reiän olla äärimmäisen sileä ja läpimitaltaan yhdenmukainen, päästä päähän, jo ennen rihlausvaihetta. Yleisimmin käytetyt piipputeräkset ovat nykyään kromi-molybdeeniteräs n:o 4140 ja ruostumaton teräs n:o 416. Piippupajojen vakuutteluissa, että valmisteet ovat terästä n:o 4140 tai n:o 416:tta, on kuitenkin usein totta vain toinen puoli, eivätkä koko totuutta tiedä läheskään kaikki piipuntuottajat:

  Näiden teräslajien laadulliset ominaisuudet voivat vaihdella paljonkin eri valmistuserien kesken. Niinpä huippuluokan piippukoneistamot maksavatkin mielellään erikoishinnan niin ruostumattomasta, kuin myös kromi-molybdeeniteräksestä, saadakseen juuri tiettyihin laadukkaimpiin valmistuseriin kuuluvia piippukankia. Laatuisa teräs on osaavasti lämpökäsiteltyä, kauttaaltaan tasa-kovuista ja mahdollisimman vapaata sisäisistä jännityksistä.tarkpii3.jpg (9482 bytes)

  Kuva C esittää ns. paineilma-tulkkia, jolla voidaan mitata piipun poraus- tai urakaliberit tuhannesosamillin tarkkuudella. Menetelmä perustuu piippuun työnnetyn ilmasuuttimen ja piipunseinämän välisen raon kautta vuotavan ilmavirran virtausvastuksen mittaamiseen. Hankaluutena on pieni mittausalue: Yleensä 0,1 mm minimin ja maksimin välillä, jolloin porausmitan tarkistukseen tarvitaan uramitta-tulkkia pienempi ilmasuutin.

  #200818 Ilmoita asiaton viesti

  janosik
  Jäsen

  on se semmosta, täytyy nyt miettiä tarkkaan. :) Sekä olla tietonen mitä haluaa aseelta.

  #200819 Ilmoita asiaton viesti

  khyyl
  Jäsen

  Kuitenkin molemmista materiaaleista saa (aseseppä) tehtyä huipputarkkoja piippuja, mutta onko ”tusinatavarassa” (esim. sako ja tikka) mitään eroa sisäpinnan laadulla rosteri ja mustapiippuisten välillä !?

  #200820 Ilmoita asiaton viesti

  mmhm
  Jäsen

  no mitäs porukat täällä ovat mieltä rosteripyssyjen tarkkuudesta? tuleeko yhtä tiukkaa kasaa ko mustalla piipullakin

  #200821 Ilmoita asiaton viesti

  tjl
  Jäsen

  Tulee tulee!

  Ainakin oman kokemuksen mukaan, kasat ollet yhtä hyviä.

  Toisaalta en ole kasa-ampuja eli en millin osissa mittaa osumia.

  Saamamiehellä on kettun oveluus ja korpin näkö.
  #200822 Ilmoita asiaton viesti

  asialla ei liene merkitystä ”normaalissa” metsästyskäytössä

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.