Kesänvanhan muikun verkotus

Home Forums Pyydyskalastus Kesänvanhan muikun verkotus

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
 • Author
  Posts
 • #61698 Ilmoita asiaton viesti
  RJ
  Member

  Kokeilen tulevana kesänä kesänvanhan muikun, ns. hottamuikun verkkopyyntiä. Loppukesällä ja syksyllä se jäänee 10 mm ja 11 mm verkkoihin. Kuoretta näillä solmuväleillä aion yrittää jo alkukesällä. Ja saas nähdä, millaisia täkykaloja niillä saa, muitakin kuin muikkuja ja kuoreita.
  Onko joku verkotellut tämän harvuisilla solmuväleillä, esim. Veljmies?

  Risto Jussila
  ERÄn avustaja

  #61699 Ilmoita asiaton viesti
  Veljmies
  Member

  Erilaisia verkotuskokeiluja olen viimevuosina harrastellut. Tämäkin on olut mielessä, mutta jäänyt vielä kokeilematta, vaikka perheeni arvostaakin pientä muikkua ruokakalana. Jokohan ensi kesälomalla pitäisi ottaa asia työn alle! Viime syksy oli tosin melko erikoinen, ja muikunkudun jälkeen oli pitkään avovettä ja voimakkaita syysmyrskyjä. Toivotaan, että hottia kuitenkin kesällä on ihan pyydettäväksi saakka.

  Mökkijärvelläni Kermalla muikut ovat nyt pieniä kannan runsauden ja järven karuuden takia. Pari vuotta sitten julkaistussa Suomen Kalastuslehden muikkutilastossa Kerman hotat olivat muistaakseni suorastaan ennätyspieniä. Kesänvanhat muikut eivät siellä siis verkkoihin vielä tartu. Nyt tiheimmät verkkoni ovat 12 millisiä ja pyytävät hyvin syksyn kutumuikkua. Kuoreita niihin sen sijaan tarttuu vain satunnaisesti, mikä voi osaltaan johtua myös pyyntipaikoista. Luulen kuoreiden oleskelevan päivällä vähän muikkuja syvemmällä.

  Joskus olen syksyllä kutuaikana nähnyt luotaimella suuria parvia normaalia syvemmässä, 10 – 15 metrin, vedessä ja laskenut verkot saamatta kuitenkaan yhtään mitään. Nämä olen tulkinnut kutemattomiksi hottamuikuiksi. Näistä kokemuksista ovat virinneet omat suunnitelmani hotan pyyntiin tiheillä verkoilla. Kuten kerroin, en kuitenkaan oikein usko sen onnistuvan juuri nyt omilla kalavesilläni.

  #61701 Ilmoita asiaton viesti
  RJ
  Member

  Tuttua on se, että kaikuluotain näyttää vedessä valtavan suurta parvea, mutta kun siihen kohtaan laskee normaalisilmäisen muikkuverkon, siihen ei kuitenkaan mene mitään. Normaalia pientä järvikuoretta? Pikkumuikkua? Vuosikausia tätä on tullut aprikoitua monien ihmisten kanssa ja nyt ajattelin kokeille, jos siihen alkaisi saada selvyyttä. Kiinnostaisi myös saada pikkumuikkua ja järvikuoretta, ja kokeilla miten ne maittavat täkyinä esim. ahvenille tai kuhille. Pikkumuikusta saa tietysti monenlaista hyvää ihmisen suuhunkin.

  Risto Jussila
  ERÄn avustaja

  #61703 Ilmoita asiaton viesti
  Veljmies
  Member

  Joko Risto olet päässyt kokeilemaan hotan pyyntiä?

  Omilla vesillä ei muikkuja näy tänä kesänä olevan. Ainakaan luotaimella ei ole parvia löytynyt juuri ollenkaan.

  #61709 Ilmoita asiaton viesti
  RJ
  Member

  Heti keväällä välittömästi jäiden lähdettyä sonnustauduin järvelle laskemaan tiheäsilmäisiä verkkoja, koska viime kesäiset hotat ovat heti jäiden lähdettyä vielä niin pieniä, että jäävät tiuhasilmäisiin. Vaan eivät jäät olleetkaan lähteneet kokonaan, oli pakko jättää kokeilematta, etteivät jäät vie verkkoja. Ja heti kun en sitten päässyt kokeilemaan, se aika, jolloin pikkumuikku voi jäädä, meni ohi.
  Tänä keväänä kuoriutuneet ovat vielä niin pieniä, etteivät jää. Mutta kesä tuli varhain ja muikku varmaankin alkoi kasvaa ihan hyvin, joten eiköhän sieltä jotain saata hyvissä ajoin ennen syksyä jo tulla.
  Pitääpä laittaa Veljmies tänne viestiä, kun (tai jos) alkaa tulla.
  Muutoin muikku näyttää olevan tänä kesänä omassa vedessäni hieman aiempaa suurempaa, mikä tarkoittaa kai sitä, että on ollut ainakin yksi huono vuosiluokka. Ehkäpä hotta kasvaa nyt sitten hyvin, kun keskikokoista muikkua taitaa olla vähemmän. No, aika näyttää.

  Risto Jussila
  Erän avustaja

  #61718 Ilmoita asiaton viesti
  Veljmies
  Member

  Terve,

  Minäkin löysin nyt muikkuja. Uistelureissulla törmäsin parviin noin kilometrin päässä normaaleilta pyyntipaikoiltani olevassa syvänteessä. Pariin verkkoon menee päivällä muutamassa tunnissa enemmän kalaa kuin yksi perhe pystyy syömään. Parvet ovat silloin noin 15 metrin vedessä. Muikku on edelleen pientä ja 12 mm verkko pyytää parhaiten. Hotat ovat varmasti liian pieneiä pyydettäviksi vielä syksylläkin.

  #61724 Ilmoita asiaton viesti
  Veljmies
  Member

  RKTL on julkaissut netissä hyvää tietoa muikuista ja muikkukannoista eri järvissä ja eri puolilla Suomea. Tosin tiedot ovat noin vuoden takaa eivätkä kerro suoraan tämän syksyn tilannetta.

  Mielenkiintoista kuitenkin nähdä, miten paljon esim. hottamuikkujen koko vaihtelee eri järvissä. Monessa järvessä ne ovat loppukesällä jo hyvinkin verkolla pyydettävissä, toisissa taas jäävät auttamatta liian pieniksi. Omat kalaveteni näyttävät edellenkin kuuluvan jälkimmäiseen ryhmään, jossa kesänvanhat muikut eivät vielä verkkoon tartu.

  http://www.rktl.fi/kala/kalavarat/muikku/muikkukannat_jarvittain.html

  #61727 Ilmoita asiaton viesti
  RJ
  Member

  Pitääpä Veljmies minunkin vilkaista, mitä ärkooteeällän sivuilta löytyy.

  Omassa pyyntipaikassani Keski-Suomessa hotta näyttää kasvavan ihan hyvin, sitä on nyt tullut 10 mm ja 11 mm verkoilla. Viikonloppuna tuli kahtena päivänä suht hyvät saaliit muutamalla verkolla. Hotan kasvua on voinut vielä auttaa se, että isompaa muikkua ko järvessä on monien hyvien ja tasaisten vuosien jälkeen nyt epätavallisen vähän, joten ruokaa riittänee hotille.

  Palaan tähän aiheeseen myöhemmin jutussani asiasta.

  Risto Jussila
  ERÄn avustaja

  #61730 Ilmoita asiaton viesti
  MikeTonic
  Member

  Onko jo kutumuikkua löytynyt?

  Viikonloppuna huomasin, että muikun kutu alkaa lähestymään. Ovat jo kutupaikkojen läheisillä pakkojen reunoilla 15-20m syvyydessä. Ei mene enää kuin viikko pari ja sitten rysähtää.

  Millaisia huomioita muilla on tämän vuoden muikun kudusta?

  Syksy on pitkästä aikaa normaalin tuntuinen ja aikainen, joten odotan muikun kudun onnistuvan. Keväällä sitten näkee millainen talvi on ja millaiset odotukset kudun todelliseen onnistumiseen on olemassa.

  #61733 Ilmoita asiaton viesti
  teesss
  Member

  Minä taas kokeilin viime viikonloppuna muikkua keskiseltä saimaalta. Perjantai iltana laskin verkot pohjaan 13 m syvyyteen, lauantai aamuna tulos oli 14 muikkua. Lauantai iltana laskin verkot samaan paikkaan, mutta 1 metrin tapsien varaan lähelle pintaa. Sunnuntai aamun saalis oli yllättävä, puolitoista muoviämpärillistä. Suurinosa muikuista oli kiinni verkon yläpaulan tuntumassa. Tämän perusteella päättelen, että muikku ui ennen kutua yöllä aivan pinnassa.. Onko muilla kokemuksia ja millaisia. Kertokaa..

  #61736 Ilmoita asiaton viesti
  hdt
  Member

  Kalastatko Risto Keski-Suomessa Kivijärvellä. Minkä kokoisella muikkuverkolla nykyään saa parhaiten saalista. Onko muikku ja siikakanta pysynyt hyvänä.

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.