Kanahaukka jänisjahdissa

Home Forums Luonto Kanahaukka jänisjahdissa

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 49 total)
 • Author
  Posts
 • #72099 Ilmoita asiaton viesti
  Havu
  Member

  Tietääkö kukaan minkä kokoisia saaliita kanahaukka jaksaa nostaa ilmaan? Metsästystä harrastava tuttava väittää että hänen metsästysalueelleen on asettunut asumaan kanahaukka, joka nappaa jäniksen koiran ajosta. Jäniksen jäljet loppuvat tyhjään ja hangessa on vain ison linnun siiven kuvat. Voiko pitää paikkansa? Tuntuu kalajutulta kun jänishän on selvästi haukkaa painavampikin?

  #72102 Ilmoita asiaton viesti
  jouko
  Member

  Lainaus:
  30.03.2006 klo 12:30 Havu kirjoitti
  Tietääkö kukaan minkä kokoisia saaliita kanahaukka jaksaa nostaa ilmaan? Metsästystä harrastava tuttava väittää että hänen metsästysalueelleen on asettunut asumaan kanahaukka, joka nappaa jäniksen koiran ajosta. Jäniksen jäljet loppuvat tyhjään ja hangessa on vain ison linnun siiven kuvat. Voiko pitää paikkansa? Tuntuu kalajutulta kun jänishän on selvästi haukkaa painavampikin?


  joo kyllä se aikainen kanahaukka voi viedä jäniksen :(

  #72106 Ilmoita asiaton viesti
  Tepi
  Member

  joo kyllä se on totta.on munkin kaverilla on pari maakotkaa ja ne käy itsekseen hakemassa hirvenvasoja metsästä ja tekevät paistitkin viä kaupan päälle.

  #72126 Ilmoita asiaton viesti

  Kanahaukka-naaras pystyy jäniksen tappamaan ja todetusti toisinaan tappaakin. Kuitenkin saalis on niin iso että kovan tappelun takana sen täytyy olla. Eli tuskin ehtii tapon suorittaa ennen koiran saapumista paikalle. Lisäksi kanahaukka ei kyllä nosta aikuista jänistä ilmaan, vaan syö sen tappopaikalla, palaten haaskalle useina päivinä, jos vain katsoo paikan turvalliseksi. Itsekin olen kuullut näitä juttuja että haukka vie jäniksen koiran edestä, ja niitä tarinoita en siis usko. Kummasti tuntuvat vielä nämä tapaukset kertyvän samoille satu-sedille…

  #72131 Ilmoita asiaton viesti
  Iippo
  Member

  Eihän se mikään mahdottomuus ole, että jänis päättyy lentoon, mutta olisko ennemminkin esim. huuhkaja?
  Ei ne kanahaukan siiven lyönnit nyt niin suuria ole… Mutta ed.vuonna kanahaukka nappasi kaverin ampuneen kyyhkysen ennen metsästäjää.

  #72137 Ilmoita asiaton viesti
  joonas
  Member

  pitää kyllä aika iso kanahaukka olla ootte tunnistanut linnun väärinse voisi ennemmin olla huuhkaja

  #72146 Ilmoita asiaton viesti
  joonas
  Member

  multa kanahaukka vei samettisen teeren kuvan oli niin kaukana haukka kun näi niin oli turha edes ampua :'(

  #72175 Ilmoita asiaton viesti
  pasii
  Member

  tuskin se huuhkaja ole !
  kyllä se on kanahaukka !

  #72215 Ilmoita asiaton viesti
  jäkälä
  Member

  Varsin epäuskottavaa, että arka petolintu uskaltautuisi saalistamaan vapaaksi päästetyn metsästyskoiran lähettyvillä, eli vaikuttaa keksityltä.

  Kyllä kanahaukan huuhkajasta ja kotkasta erottaa sokea reettakin!

  Kyllä ne voivat viedä jäniksen, mutta ruumiin muodossa ja höyhenpeitteen värissä on niin suuri ero, että lajit on pakko erottaa toisistaan kauempaakin.

  -Ja huomattakoon, että ne ovat kaikki rauhoitettuja lintuja, joten pupujussin kaltaisen jänisruttoa levittävän ja taimituhoja tekevän haittaeläimen vieminen metsästäjän apajalta ei ole peruste linnun ampumiselle!

  Ainakin tällä suunnalla jäniksiä on niin taajassa, että kirkkaassa päivänvalossakin näkee useamman kerralla ihan keskellä pihaa.

  Jos jäniskantaa eivät harvenna pedot, sen tekevät taudit, joista yksi on tässä tapuksessa myös ihmiseen ja kotieläimiin tarttuva.

  #72229 Ilmoita asiaton viesti
  jäkälä
  Member

  Niin siis luonto pitää huolen omistaan, ja joka eläimellä on paikkansa kiertokulussa.

  -Esim. kanahaukka syö satunnaisesti pyytämiensä suurempien saaliiden ohella pääasiassa rastas- ja varislintuja, sekä pienimpiä näätäeläimiä joilla taas meidän katsannostamme ei ole juurikaan merkitystä.

  -Kaikki nämä rosvoavat toisten lintujen pesiä.

  Merkitystä ei myöskään liene taajama-alueilla saaliiksi joutuvilla kesypuluilla ja lokeilla.

  Mainitusta nisäkäsryhmästä minkki ei kuulu luontoomme lainkaan.

  Kanahaukan hyödyt luonnossa näkyvät myös siten, että sen taidolla rakentamia pesiä asuttavat käytöstä poistuttua muut uljaat petolinnut, -sellaiset, jotka itse eivät pesäänsä rakenna.

  -Eli kanahaukka pesinnöillään parantaa toisten lajien selviytymistä ja uusien reviirien muodostumista.

  -Esimerkkinä lähes kanahaukan ja huuhkajan kokoinen lapinpöllö, joka on maassamme vähälukuinen ja syö ainoastaan myyräraravintoa.

  #72249 Ilmoita asiaton viesti
  aina tipu
  Member

  kyllä jänis maistuu muilleki kuin meille mettämiehille! nuista paisteja syövistä pöllöistä en tiiä mutta olen nähny kerran kotkan jahtaavan kettuaki niin miksei nyt noinkin olisi voinut käydä..

  #72250 Ilmoita asiaton viesti
  joku
  Member

  Lainaus:
  14.07.2006 klo 18:28 kyyhkystäjä kirjoitti
  Mikähän luonnonsuojelija toi jäkälä oikein mahtaa olla?? Kyllä kanahaukasta on paljon haittaa, kun syö esim teeriä ja jopa koppeloita… Pois vaan lentelemästä!

  ammuthan itekkin ja muutkaltaisesi ”metsästäjät”
  niitä niin että tahtovat loppua. turha niitä petoja siitä on syyttää jotain niidenkin on syötävä eivätkä ne osaa ruokaansa itse kasvattaa vaan niiden täytyy se metsistä metsästää.
  sinun kaltaisia ”metsästäjiä” on suomessa aivan liikaa sinuna en kutsuisi itseäni metsästäjäksi vaan tuholaiseksi vieläpä pahimmasta päästä!!!

  #72254 Ilmoita asiaton viesti
  jukii
  Member

  kana haukka kyllä vie nuoren jäniset poikasen !

  #72263 Ilmoita asiaton viesti
  jäkälä
  Member

  Petolintujen mitättömän haittavaikutuksen korostamiseksi lisättäköön vielä suora lainaus Juhani Lokin suomentamasta Dag Petersonin alkuteoksesta (vuoden 2002 Panda kirjasta) Pohjolan petolinnut ja pöllöt.

  -Ja tällä kertaa aiheesta maakotka (s. 75 – 76):

  ”Maakotkasta on lukuisa joukko tarinoita. Niistä kaikkein liioittelevimmat ja epärealistisimmat kuvailevat, miten paljon se kykenee syömään”.

  ”Eripuolilla maailmaa saadut samansuuntaiset tulokset osoittavat, ettei maakotka ole sellainen suursyömäri, kuin pahat kielet ovat kertoneet”.

  ”Pitääkseen painonsa vakaana maakotka tarvitsee 250 – 300 g lihaa päivässä.”

  ”Maakotka kykenee kyllä syömään kerralla huomattavasti enemmän, kuin se tarvitsee. Sen on todettu voivan ahmia yhdellä ruokailulla 1,2 kg, mutta silloin viimeiset palat jäävät ruokatorveen.
  Linnulla on tuolloin vaikeuksia hengittää ja nousta ilmaan”.

  ”Tutkimusten mukaan talvella 80 % kotkan ravinnosta koostuu kuolleista eläimistä”.

  ”Maakotkan pesimäaikaisiksi saaliiksi joutuvien poronvasojen määrää voidaan tarkastella Ruotsin puolella Jåkkåskan ja Umbynin poronhoitoalueilla tehtyjen tutkimuksien valossa.

  ”Tutkimusalueella tavattiin 152 kuollutta poronvasaa ja tarkkojen selvitysten perusteella voitiin päätellä, että viidessä tapauksessa asialla oli ollut maakotka. Ahma ja ilves olivat tappaneet n. 100 vasaa, ja nelisenkymmentä oli kuollut sairauksiin, nälkään, tai onnettomuuksissa, jokunen hukkumalla, tai liikenteessä”.

  ”N. 6% vasoista kuolee heti synnyttyään, näistä 60%vuorokauden sisällä syntymästään.

  Kirjoissa on tietoa!

  #72297 Ilmoita asiaton viesti
  noutaja
  Member

  oliskhan ihan noin…

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 49 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.