Jänisemo

Home Forums Luonto Jänisemo

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #11744 Ilmoita asiaton viesti

  Hei! Olen keskustellut muutaman metsästäjän kanssa kokemuksestani, ja saanut sen kuvan, että olen kokenut jotain erikoista:
  Minä, kaupunkilainen, asuin mieheni kanssa puoli vuotta Karttulassa, 14 km keskustasta, keskellä ei mitään. Naapurit olivat parin km:n päässä, joten rauhallista oli. Emme hankkineet edes kotieläimiä juuri siitä syystä, ettei luonto niistä häiriintyisi. Siispä pääsimme näkemään jotain ihmeellistä. Talollemme oli kilometrin pituinen oma tieosuus, jota ajelimme autolla lähes päivittäin eri vuorokauden aikoihin. Kerran keväällä tulimme kotiin vasta klo 23 jälkeen. Näimme hiekkatiellä jänisemon kahden poikasen kanssa. Jänisemo imetti jälkeläisiään siinä auton valoissa, eikä lähtenyt karkuun. Automme oli noin 5 metrin päässä emosta. Imetys kesti ehkä pari minuuttia. Yhtäkkiä emo vain häippäsi omille teilleen ja poikaset jäivät ihmettelemään, minne syöttäjä hävisi. Poikaset lähtivät kahdestaan eri suuntaan kuin emo.
  Sama toistui neljä kertaa, koska vartavasten ajoimme tätä ihmettä katsomaan tiettyyn yöaikaan. Oli kuin heillä olisi ollut sopimus, että tavataan kevään pimeimpään aikaan. Poikaset olivat monesti aikaisemmin kuin emo. Ne odottelivat joko tien sivussa tai kivellä nököttäen ja toisistaan huolehtien ja mm. toistensa korvia pesten. Kun emo sitten ilmestyi kuin tyhjästä, poikaset menivät ja nappasivat nisistä kiinni. Emo istui laihana pitkät eturaajat harottaen kuin heinäseipäät. Joka kerran imetys kesti vain pari minuuttia, jonka jälkeen matkat jatkuivat taas eri suuntiin.
  Istuimme autossa valot päällä ja ihmettelimme. Ymmärsimme, että kuuluimme joukkoon. Eläimet olivat tottuneet automme sekä meidän ääniin.
  Alkukesästä imetysaika oli liukunut puolen yön jälkeiseksi lähemmäksi klo yhtä, pimeimpään aikaan kesäyöstä.
  Tätä ihmettä veimme myös lapset katsomaan, mutta silloin emo ei näyttäytynyt, koska äänet olivat vieraita. Lapset vierailivat luonamme vain viikonloppuisin, joten he olivat outoja jänisemolle.
  Tämän puolen vuoden aikana näimme hirviä yli 10, teerejä parvittain. Kevätaamuisin ukkoteeri herätti meidät pihakoivussa kukertaen. Myöhemmin alkukesästä se valtasi saunapolun ja piti reviiristään huolta siinä mekastaen. Pihajänis oli erikseen. Saukko saalisti pienen jokemme ympäristössä. Valtava majavanpato oli puolen kilometrin päässä. Sitä kävimme katsomassa joulun aikaan kovilla pakkasilla. Jäällä oli avannot sisäänmenoa varten, mutta majavaa emme nähneet. Joutsenet tulivat joelle huhtikuun lopussa. Mustarastas oli niin kesy, että tuli syömään leivänmuruja portailtamme ja liikuskeli pihapiirissä meidän kanssa. Minkin jälkiä oli keväthangella kuin olisi ollut suuremmatkin karkelot.
  Arvaatte varmaan, että koko ikänsä kaupungissa asuneelle, puolen vuoden jakso oli elämys ja terapeuttinen kokemus.
  Niin – ajatus tuli kyllä ottaa kuva harvinaisesta imetystapahtumasta, mutta olimme jänisemoa kohtaan hienotunteisia näin intiimissä asiassa ja suuren ihmeen äärellä!

  Terveisin Senja Sormunen, Kuopio

  ——————————————————————————–

  07.11.2003 16:43
  Jänisemo – Seppo Suuronen

  Kiitos Senja todella hellyttävästä jutusta, jonka olet lähettänyt tänne ERÄ-lehden nettisivuille. Tuollaista on mukava lukea.

  Seppo Suuronen
  pt/ERÄ

  ——————————————————————————–

  07.11.2003 18:46
  Jänisemo – keski-suomi

  Varmasti hienoja luontokokemuksia Senja. Eipä noita jäniksenpoikasia emonsa kanssa tosiaankaan usein pääse ainakaan noin läheltä tarkastelemaan.

  ——————————————————————————–

  #11745 Ilmoita asiaton viesti
  sienestäjä
  Member

  kyllä niitä voi syödä!! :)

  #11746 Ilmoita asiaton viesti
  juhgubbe-89
  Member

  siis en asu lähellä kaupunkii, ja olen käynyt vähän kauempanakin luonnossa mutta nuo kokemuxet ovat aika uskomattoman hianoi! puolessa vuodessa…vau. kun ei itte nää mitään noista eläimistä. :p =)

  #11747 Ilmoita asiaton viesti
  Huuhkaja
  Member

  Aika uskomaton juttu

  #11748 Ilmoita asiaton viesti
  NUORI
  Member

  Juttua kerrakseen!!!

  #11749 Ilmoita asiaton viesti
  Kala-Harri
  Member

  Tuo on jänikselle hyvin tavanomaista, siis imettää poikasia ja jättää ne sitten oman onnensa nojaan.

  Muutenkin nyt keväällä kannattaa illan tunteina pitää silmänsä auki, luonnossa tapahtuu monia mielenkiintoisia asioita.
  Meidän talon pihalla johannamanninen (rusakko) vierailee joka ilta ja joskus hän (she) tuo kavereitaan kylään. Kerrankin oli kolme veijaria keittiön ikkunan alla ja siitä sitten naapurin puolelle siistissä jonossa. Sitten tietä pitkin rantaan.
  Talven aikaan johanna naposteli naapurin omenapuuntaimen oksattomaksi. Meiltäkin lähti muutama oksa ennen kuin ehdin suojaamaan.
  Mukava noita pitkäkorvia on katsella näin keväisin pihapiirissä, on ne aika pelottomia välillä.

  #11750 Ilmoita asiaton viesti
  NUORI
  Member

  Äestin tossa peltoa äasken toistakierrosta ja siinä oli jäneksiä kokoajan kieppumassa ympärillä!!! :D

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.