Kuksan ”viimeistely”

Home Forums Ulkoilu & retkeily Kuksan ”viimeistely”

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • #71821 Ilmoita asiaton viesti

    Tervehdys

    Onko tietoa/kokemusta kuksan käsittelystä ennen ensimmäistä käyttöä?

    Eli kyllästetäänkö kuksa mahdollisesti konjakilla vai jollain öljyllä? Vai jätetäänkö kokonaan käsittelemättä?

    #71825 Ilmoita asiaton viesti

    …Eli kyseessä ei ole pahkakuksa vaan aivan puusta sorvattu kuksa (köyhän pojan malli)

    #71830 Ilmoita asiaton viesti
    Jamo
    Member

    Jos sinulla on käyttämätön kuksa, niin voitele se esim. ruokaöljyllä kauttaaltaan muutamaan kertaan. Konjakilla tai viskillä uusi kuksa ”vihitään” käyttöön. :p

    #71832 Ilmoita asiaton viesti
    jamo
    Member

    Ai niin… Sopiva viskimerkki on Speyburn single malt. Tehty kuuluisan Scotlantilaisen lohijoen veteen. Häivähdys lohen makua..!!! |O

    #71839 Ilmoita asiaton viesti
    Kala-Harri
    Member

    Älkää hyvät pojat pilatko kuksaanne millään öljyillä tms.
    Myöskään alkoholin lieruttaminen kuksassa ei paranna kuksan ikää, päinvastoin.
    Oikea kuksan käyttöönotto tapahtuu seuraavasti.
    Keitä vahva suodatinkahvi. Ota pöönät pussista ja laita ne kuksaan. Hiero peukalolla pööniä kuksan sisällä niin pitkään että pöönät ovat kuivia. Kahviöljy imeytyy kuksan puunsyihin ja näin kuksasta tulee veden ja muun nesteen pitävä, ei halkea ja kestää puhtaanankin kauemmin (lue on helppo pitää puhtaana). Kuksaa ei pidä pesuaineilla sitten pestä, pelkkä huuhtelu vedellä riittää.
    Tämän käsittelyn jälkeen voitte vihkiä kuksanne konjakilla, muita lörköttejä ei pidä käyttää.
    Jos laitatte käsittelemättömään kuksaan alkoholia, se tulee muutamassa minuutissa puun läpi.
    Ohje on saatu todelliselta kuksantekijältä, ei ole keksimäni. Näin olen omat kuksani käsitellyt ja asia pitää kutinsa.

    #71842 Ilmoita asiaton viesti

    Kiitoksia vinkeistä, täytyy kokeilla! :)

    #71858 Ilmoita asiaton viesti
    rommirane
    Member

    Rommilla se valkaistaa/korkataan Baltic tai Ron Cabanalla :p

    #71860 Ilmoita asiaton viesti
    mämies
    Member

    Harri puhuu asiaa, eli järjestys ennenkaikkea. Ainoana erona tuo vihkiminen.. on yks hailee onko se rommia vaiko viskiä – kunhan se on kallista ;)

    #71863 Ilmoita asiaton viesti
    Juha
    Member

    kuksan kyl kannattaa vihkiä just sillä konjakilla ja perään sit kahvin röpöjä…. :p

    #71881 Ilmoita asiaton viesti
    hkhj
    Member
    :$ :ashamed: :ashamed:
    #71900 Ilmoita asiaton viesti
    panu
    Member

    Paikallinen kuksan tekijä keittelee esityöstetyn murikan ensin suolavedessä ennen varsinaista työstöä.

    Työstön ja hionnan jälkeen kuksa on jo kuiva. Tässä vaiheessa tehdään tämäkät murukahvikeitokset ( purkki muhia kolmeen litraan vettä. ) Oikea vedenlämpö on jotakuinkin 68,2 astetta ,). Kiehuvassa saattaa posahtaa rikki. Kuksa sinne hautumaan. Syyt nousee pystyyn ja väri imeytyy sisään.

    Märkä kuksa hiotaan vielä noin 300 paperilla. Kun se kuivuu pinta on kuin lasia.

    Öljyilen yleensä ulkopuolen että väri ja puun muodot jäävät näkyviin. Sisäpuolelle tuo em. kahvinmuha käsittely. Se pitää uusia noin kaksisataa kertaa ennenkuin kuksan sisäpinta on mustan kiiltävä kahvin rasvasta. Tämä pinta on hygieninen, varmaan siksi että on niin myrkyllinen. Pesuaine ja väkevä alkoholi liuottavat tuota patinaa niin että olen Lagavulinit lorotellut veden sekaan. Puolenkymmentä pahkakuksaa olen tehnyt näin ja pitää myöntää että vielä on oppimista.

    #71905 Ilmoita asiaton viesti
    vaeltaja
    Member

    ei alkoholila tai mittää ruoka öljyy pilalle mennee

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.