Lisää hyrräkeloista Erä-lehteen?

Home Forums Palaute & Erän sisältö Lisää hyrräkeloista Erä-lehteen?

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #81369 Ilmoita asiaton viesti

  Tervehdys. Laitan tämän jo aikaisemmin kalastuspuolella olleen keskusteluaiheen tänne palautepuolelle, kun en vielä kommentteja tai vastauksia ole saanut. Ja eiköhän tämä tänne alueelle ennemmin kuulukin.

  Kysyisin, että miltä tuleva kevät Erä-lehdessä näyttää hyrräkelan käyttäjille? Toisin sanoen, onko kevään ja kesän numeroissa tulossa hyrräkelatestiä, esittelyä tai muuta aiheeseen liittyvää? Aikaisempina vuosina tuntui olevan tapana, että joka toinen vuosi oli asiaa hyrräkeloista ja joka toinen vuosi oli avokeloista. Tältä ajalta on monta loistavaa juttua hyrräkeloista, kuten esim. perusteellinen hyrrätesti numerossa 4/97 ja toinen melkein yhtä perusteellinen numerossa 5/99. Viimeisimpänä hienona esimerkkinä on tuhti lukupaketti numerossa 4/01.

  Myös avokeloja käyttävänä tulee minun niihinkin liittyvät jutut luettua tarkkaan läpi. Mielestäni niitä on vaan ollut sitten numeron 4/01 jälkeen jo aika monta.

  Yhtenä mielenkiintoisena aiheena voisin ehdottaa kuitenkin hyrräkeloihin liittyen Abun uudenmallisten EON-kelojen suoriutumisesta kalavesillä perinteisempiin Ambassadeureihin verrattuna. Myös Ambassadeurien haastajista kuulisin mielelläni lisää. Esimerkiksi Shimanolla on Calcuttojen ohella monia muita malleja, joita nykyään ainakin ajoittain on saatavilla Suomessa.

  T. Marko

  #81371 Ilmoita asiaton viesti

  Kiitos muistutuksesta ja testi-ideasta. Olemme viime vuosina satsanneet avokelarintamalle, koska siellä näyttää tapahtuvan aika vilkkaasti kehitystä (vrt. esim. Daiwan uusi taso).

  Hyrriä emme silti aio unohtaa, sillä jo nelosessa on luvassa juttua perustason vetoseteistä (vapa & hyrräkela). Kevään aikana on tarkoitus aloittaa viime syksystä siirretty pikku jigihyrrien vertailu, josta tuloksia on luvassa syksyllä. Samalla voi hieman vertailla myös sitä, kannattaako jigikalastajan vaihtaa vasurihyrrään, jotta oikea käsi jää vapakädeksi valmiina rivakkaan vastaiskuun. Hyrräkelakalastajia kiinnostaa varmasti myös ERÄ 3:ssa ilmestyvä huippulaatuisten (meri)haukivapojen vertailu, jossa ovat mukana niin avo- kuin hyrräkelamallit samoista aihioista. Tulokset yllättävät.
  Mutta kieltämättä vuorossa lakavat pikku hiljaa olla myös peruskokoiset heittohyrrät EONeineen, Dööreineen ja Calcutoineen.

  Seppo Suuronen
  pt/ERÄ

  #81373 Ilmoita asiaton viesti
  Jaska
  Member

  Kun tässä Suuronen heittää esiin pohdinnan hyrrien kätisyydestä, en malta olla tuomatta joskus aiemminkin lehden esiteltäväksi ja kokeiltavaksi esittämääni ideaa haspelin heittämisestä vasemmalla kädellä.

  Oikeakätisen kannattaa monestakin syystä opetella heittämään myös vasemmalla, eikä ainoa ole se, että näin hallitsee vaikeat ja ahtaat heittopaikat paljon paremmin. Kun oikeakätinen heittää vasemmalla, jää se ”parempi” eli oikea käsi vapaaksi kaikkeen tarkkuuta ja näppäryyttä vaativaan; siis vapa vasempaan käteen, eikä otetta tarvitse muuttaa missään tilanteessa. Kaikki tarkkaa motoriikkaa vaativa käy silloin oikealla; sangan hallinta, jarrun säätö, siiman jarrutus heiton lopussa, roskien poistamien vieheen koukuista, koukkaaminen/haaviminen jne, niin eikä se oikealla kädellä veivaaminenkaan ole ollenkaan hassumpaa. Onneksi haspeleissa on nykyään kätisyyden vaihto. Joissakin tosin kammen akselin ainoa kuulalaakeri jää kelan kestävyyden kannalta ”väärälle puolen” kun kammen vaihtaa oikealla kädellä veivattavaksi.

  #81374 Ilmoita asiaton viesti

  Kiitoksia vastauksesta. Hyvältähän tuo tuleva vuosi sitten kuulostaa tuollakin saralla. Turhaan ei tullut vasta kestotilaajaksi ryhdyttyä.

  Juttu jigihyrrästelystä kuulostaa lupaavalta, kun on tarkoitus ensi kesänä sitä juuri kuhalle kokeilla. Hyrrävavoistakin kaipailin juttua, mutta jäi vahingossa edellisestä viestistä mainitsematta.

  Marko

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.