Toisesta päästä matalampi verkko

Home Forums Pyydyskalastus Toisesta päästä matalampi verkko

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #64158 Ilmoita asiaton viesti

  Minulle on jostain kulkeentunu verkko joka on 30m pitkä ja toinen pää on 1.2m korkea ja korkeus kasvaa toiseen päähän mentäessä 3 metriin. (kiilan mallinen)
  Silmäkoko 45mm ja itse verkko on sininen ja jotain punottua lankaa(ei riimu).
  Tunnistaako kukaan tuota verkkoa? Mistä niitä saa tai kuka niitä tekee?
  Minulla on usean verkkovalmistajan verkkoja myös riimutettuja ja jostain syystä ne kuhat uivat vain tähän verkkoon.
  Selittäkäähän..?

  #64159 Ilmoita asiaton viesti
  RJ
  Member

  En ole nähnyt tuollaista. Se voisi olla kutuverkko siialle, siikahan kutee usein melko nopeasti jyrkkenevillä kivisillä rannoilla ja myös aivan matalassa. Vanhan sanonnan mukaan iso kutusiika kiertää verkon aina rannan puolelta.

  Jos tuon verkon laskun aloittaa 1,2 metristä, se on suorassa alusta asti, kun taas alusta asti 3 m korkean verkon painuisi 1,2 m vedessä osin pohjaan ja tarttuisi kiviin, joita monilla hyvillä siian kutupaikoilla on. Omilla pyyntipaikoillani siiat tulevat karikkorannoille tuulella, jolloin verkot nimenomaan allokossa tarttuvat matalassa pohjakiviin.

  Tuon verkon voisi laskea myös matalampaan kuin 1,2 m ja silloinkin liinaa painuisi pohjaan aina vähemmän kuin korkeammassa verkossa.

  Hauki kutee matalissa lahdissa, joissa vesi syvenee yleensä niin hitaasti, ettei tuollaisella kiilalla olisi samalla tavalla käyttöä.

  Mutta olet saanut sillä hyvin kuhia. Paljon kuhia antavana verkkona pidetään yleensä tällaista: yläpaulan noste vähäinen, alapaulan paino vähäinen ja verkko ohutlankainen. Huono puolena, että sotkeutuu helposti. Mutta verkkosi on punottua lankaa ja ne eivät yleensä ole ohutlankaisia.

  Joten mettäpöyröö tuloo minustakin tuon kumman kiilan edessä.

  Risto J.

  #64160 Ilmoita asiaton viesti
  RJ
  Member

  Tuo yllä oleva mietteeni tuntui niin kehnolta, etten oikein uskonut siihen itsekään.

  Kun normaaliverkon laskee rinteeseen, yläpaula vetää silmää kiinni sitä enemmän, mitä jyrkempi rinne.

  Jos verkosta leikkaa pois alaosaa juuri samassa suhteessa kuin rinne on jyrkkä ja tämä verkko pauloitetaan, saadaan verkko jonka silmä pysyy rinteessä auki samalla tavalla kuin tasaiselle laskettuna.

  Kun kuhan koko on tietynlainen ja näitä kuhia on eniten, silmän pysyminen auki voi parantaa saalista sellaiseen verkkoon verrattuna, jonka silmä menee rinteessä vähän kiinni.

  Tuosta voisi vielä ajatella, että pyyntipaikassasi paras kuhapaikka voisi olla rinteessä, jolloin verkon pyyntikyky siinä on tärkää.

  Jos saat tuolla verkolla tasaiselta paikalta hyvin, kyse on sitten muusta. Tasaisella pohjalla tuon kiilaverkon silmä menee vähän kiinni. Jos saat sillä tasaiselta hyvin kuhaa, kyse voisi olla siitä, että muut verkkosi ovat solmuväliltään suurempia kuin tuo kiilaverkon 45 mm. Jos kuha on pientä jäädäkseen tuohon 45 mm verkkoon ja sen silmä on vähän kiinni, kuhat voisivat piikikkäinä kaloina ehkä sotkeutua siihen vähän paremmin.

  Epäilisin, että alunperin verkko ontehty silmän auki pysymisen takia. Koska sen solmuväli on 45 mm, kuha ei heti tullut mieleen, koska monissa vesissä kuhapaikoilla minimisolmuväli on 55 mm. Rannikolla tilanne on toinen, joten pyydys voisi olla tehty merelle ja sen pienemmille kuhille. Myös kutusiialle 45 mm solmuväli on sisävesillä sopiva. Merelle kutusiialle 38 mm on paljon parempi ja 45 mm päästää karisiikaa turhan paljon läpi.

  Risto J.

  #64161 Ilmoita asiaton viesti
  Coregonus
  Member

  Tuollaisen toisesta päästä matalamman verkon voi laskea jään alle rinteeseen. Jos rinne syvenee nopeasti voi syvemmässä päässä verkko olla korkeampi ja pyytää hyvin kalaa. Tällöin ei tarvitse matalassa päässä pelätä yläpaulan jäätymistä jäähän kiinni. Tällaisen verkon laskemisen voi siis aloittaa matalammalta kuin korkeamman verkon ja syvässä päässäkin verkolla on riittävästi korkeutta.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.