Supistajan irroitus..

Home Forums Aseharrasteet Supistajan irroitus..

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
 • Author
  Posts
 • #182950 Ilmoita asiaton viesti
  Juzutsu84
  Participant

  http://www.eralehti.fi/keskustelu/s/img/user/300l_634625928412873317.jpgSanokaapa viisaammat millä ihmellä saan subbarin irti,se nyt on ollu tossa aseessa pari vuotta ja en ole suuressa viisaudessani laittanut kertaakaan öljyä kierteisiin niin arvatahan saatta että on jonnin verran jumissa..laitoin aseen jo viilapenkkiin varovasti kirien (kangasta tietenkin ympärille) ja yritin siirtoleukapihdeillä mutta ei lähe sitte mihinkään,kopautellukkin olen jos se siitä irtoais mutta ei apua..piippu on kyllä mutkalla jos kovemmin alan sitä väänteleen..en tiiä sit auttasko jos laittas sen polttoöljyyn yöks.. :D

  Tossa vielä kuva siitä

  #182952 Ilmoita asiaton viesti
  Juzutsu84
  Participant

  laitoin litran pulloon löpöä ja tökkäsin piipun sinne,antaa pari päivää muhia rauhassa ni on sit kumma jos ei lähe.. Mite muute yks kaveri sano että ei missään tapauksessa sais laittaa öljyä siihe supistajan kierteisiin,kuulemma jos enempi ampuu niin se palaa ja ”liimaa” sen kiinni piippuun,pitääkö sit lie paikkaansa? Kokemuksia?.

  #182954 Ilmoita asiaton viesti
  zimbawe
  Member

  Mulla on sellanen mielikuva kans että ei sais öljyä laittaa mutta sitä kuparitahnaa neuvo asekaupan myyjä laittamaa

  #182957 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Kannattaa kysyä vaikka autokorjaamolta, millä konstilla he saavat suolakylvyssä 10 vuotta uineet raidetangonpäiden mutterit auki. Veikkaanpa, että he kertovat niksiksi lämmittämisen. Ei sillä sinisellä hitsausliekillä vaan keltaisella lämmittävällä. Liialla lämmityksellä aseen sinistykset voivat saada kyytiä.

  Tietenkin ennalta ehkäisevä huolto on helpoin. Itse en kehtaisi julkisesti edes kertoa, että supistin on ollut kiinni kaksi vuotta eikä sitä ole kertaakaan irrotettu saati voideltu.

  Äänenvaimentimiin pätee sama asia. Ase Utran toimitusjohtaja neuvoo käyttämään öljyä eikä rasvaa. Lue tästä blogista:

  http://www.eralehti.fi/erablogit/ps-pekka-suuronen/hankkisinko-vaimentimen-4.aspx

  Ja kiväärin äänenvaimennin käy satavarmasti kuumempana kuin haulikon supistin ikinä. Toisaalta supparivalmistajat tuputtavat omia myrkkyjään, jotka ovat enemmän rasvaa kuin öljyä:

  http://www.briley.com/brileyunilubesyntheticchoketubegrease.aspx
  http://www.hw-hunt.fi/tuote/82/birchwood-choke-tube-lube

  http://www.riistamaa.fi/cat/product_catalog.php?c=108

  Taas toisaalta, monet ovat sitä mieltä, että mikä tahansa voiteluaine käy:

  http://www.brianenos.com/forums/index.php?showtopic=4355
  http://www.realtree.com/forums/shotguns-accessories/53510-choke-lube.html
  http://forums.pigeonwatch.co.uk/forums/index.php?/topic/106335-choke-lubegrease/
  http://www.shotgunworld.com/bbs/viewtopic.php?f=2&t=207751

  Yhdeltä palstalta poimittuna:

  Alkuperäinen kirjoittaja:
  33.3333% Use oil
  33.3333% Use grease
  33.3333% Use nothing.
  Your choice

  Mielestäni tuo kolmas, alin vaihtoehto on oikein, oikein huono.

  Kuparitahnan riskinä on, että se saattaa muodostaa galvaanisen parin. Esim. auton alufillarit, teräksiset pyöränpultit ja väliin kuparitahnaa: Ei hyvä idea!

  #182959 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Tämä käsite (pari eli kenno) on elektrokemiallinen juttu, jota käsiteltiin aikoinaan koulussa kemian tunneilla ja taidettiin tehdä eksperimenttejäkin:

  http://suomisanakirja.fi/galvaaninen%20pari

  Esimerkki: Ostin Biltemasta alumiiniset venttilihatut koska (a) ne näyttävät hyviltä alupyörien kanssa, (b) kuusiokulmaisina ne ovat helpot kiertää auki rengaspaineiden tarkistusta varten. Pakkauksessa varoitetaan, että hatun ja venttiilikierteiden (messinkiä) välinen liitos (”jengat”) on pidettävä öljyttyinä. Tätä varoitusta on paras uskoa! Kaksi eri metallia + maanteiden suolakylpy ja

  voilà!

  meillä on galvaaninen pari ja kiinni jysähtänyt venttiilihattu.

  #182961 Ilmoita asiaton viesti
  jari61
  Member

  itse suosittelisin myös lämmittämistä, siis piippua lämmitetään jotta se laajenisi ja hiilihappo spreitä on saatavissa niin sillä sitte kutistetaan(jäähdytetään) supparia.
  tällä systeemillä saadaan liitoksen väliin pikkunen välys ja irrotus helpottuu.
  lämmittämiseen suosittelen kuumailma puhallintam on varmaan hellävaraisempi sinistykselle

  #182963 Ilmoita asiaton viesti
  Juzutsu84
  Participant

  Pari vuotta se on siinä ollu ja mitäpä tuota huijaamaankaan alkais,olen tottunut sanomaan asiat niinkun ne on,eikä siitä sivusta.. :) Mutta asiaan,huomena kokeilen ottaa sen irti,just töistä tulin ni ei jaksa enää ruveta rassaamaan..täytyy kokeilla tuota lämpöä sit jos ei halua vieläkään lähteä..toisekseen tuolla supistajalla heitä vesilintua! ;) Kuviota tekee prkeleen hyvää mutta tuommosella ei pysty ampumaan ilman kuulosuojaimia,yksi laukaus ja johan tinnittää korva (etenkin vasen,ammun oikealta) rekyylissä en huomannut mitään eroja vaikka tuonhan pitäis vaimentaa sitä?? Jos joku haluaa supistajan niin ilmoittautukoon,täyssuppea eli F..niitä numeroita en muista,käy ainaki remarin 870:seen..Kiitos Suuroselle hyvistä linkeistä ja myös muille hyvistä neuvoista,eiköhän tuo tuosta lähe näillä avuilla! :D

  #182966 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Aloituskuvaa katsellessa ihmettelin että onko tuo supistin ollenkaan? Ja miten haulit käyttäytyvät kun osuvat reiän kohdalle? Niistetäänkö haulin kyljestä aina pieni siivu reiän ohi mennessä?

  Jos kyseessä on suujarru, niin äänen ohjautuminen ampujan kannalta epäedullisella tavalla on eräs tunnettu suujarrun – öh – ”ominaisuus”. Esimerkiksi kiekkoradoilla suujarru on SAL:n säännöissä kielletty. Lisätietoa:

  http://www.eralehti.fi/erablogit/ps-pekka-suuronen/suujarrun-ihanuus-ja.aspx

  http://www.eralehti.fi/erablogit/ps-pekka-suuronen/suujarrun-haittapuolia.aspx

  #182968 Ilmoita asiaton viesti
  Juzutsu84
  Participant

  Kyllä sen pitäis olla supisti ja suujarru,hyvin sillä ainakin on linnut puput kuolleet mitä olen ampunut..reikiin ei ainakaan jää lyijystä mitään jäämiä,mut karstaa kylläkin..luin noi sun artikkelit ja totta,ainaki omakokemus tuosta supistaja/suujarrusta,paitsi että rekyyliin en huomannut vaikutusta..en suosittele!

  #182970 Ilmoita asiaton viesti
  puppezed
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Suuronen
  Aloituskuvaa katsellessa ihmettelin että onko tuo supistin ollenkaan? Ja miten haulit käyttäytyvät kun osuvat reiän kohdalle? Niistetäänkö haulin kyljestä aina pieni siivu reiän ohi mennessä?

  Onhan niitä portattuja haulikoitakin esimerkiksi Benellillä ja Mossbergilla, jossa reiät on lyöty suoraan piippuun eikä supistajaan. En osaa sanoa miten vaikuttaa äänenpaineeseen, mutta voisi kuvitella että sen kaltaisista rei´istä voisi löydä liekkiä iltaisella metsästettäessä.

  En usko että kuvan supistusholkki kovasti lisää meteliä. Suujarruissahan on yleensä kammioita jotka on erotettu toisistaan luodin mentävällä laipalla, eikä tälläista rakennetta löytyne kuvan holkista. Veikkaan että tuo supistaja lisää ääntä jotakuinkin samanverran kuin kiväärin liekinsammutin, eli hyvin vähän. Sama pätee rekyylinvaimennukseenkin. Muistaakseni jokin supistajavalmistaja mainosti rei´ityksellä saatavan parannusta osumakuvioihin sitä kautta, että ruutikaasut pääsevät vähemmän vaikuttamaan haulikuormaan piipun päässä. Portattuja supistajia löytyy mm Carlsonilta, Patternmasterilta ja Brileylta. Esimerkkinä vaikkapa Brileyn uusi Helix supistaja:
  http://www.briley.com/helixpromotion.aspx

  Esimerkkikuva ehdasta haulikon suujarrusta, tai itseasiassa kahdesta :)
  http://operatorchan.org/k/arch/src/k228715_wtfrofl.jpg

  Jos on mahdollista, niin kokeileppa Jujutzu ampua haulikolla jossa on ihan normaali suppari piipun nokassa ja saman mittainen piippu, että onko melussa eroa.

  #182973 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  …on melko mahdoton juttu. Tarkoitan kahden laukauksen äänen vertailua. Jos korva kuulee selvän eron, niin sitten on kyseessä on todella valtava todellisen, absoluuttisen äänenpaineen ero.

  Desibeliasteikko on logaritminen niin kuin on ihmiskorvakin. [Edit: 21.1.2012] 6 dB (A) nousu merkitsee äänenpaineen kaksinkertaistumista. Koko äänijuttu on aikamoista heavy-duty-kamaa:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Desibeli

  Tekniikan tri, dosentti, ympäristöasiantuntijaneuvos

  Rauno Pääkkönen

  (Työterveyslaitos) on johtava ampumamelun ekspertti Suomessa. Googlettamalla ja liittämällä hänen nimensä kyselyyn löytyy varmasti lisätietoa ampumamelusta. Ja sen vaimentamisesta.

  #182975 Ilmoita asiaton viesti
  puppezed
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Suuronen
  …on melko mahdoton juttu. Tarkoitan kahden laukauksen äänen vertailua. Jos korva kuulee selvän eron, niin sitten on kyseessä on todella valtava todellisen, absoluuttisen äänenpaineen ero.

  Reilua eroa tässä nimenomaan oli tarkoitus hakeakin, ja ihan subjektiivisesta vinkkelistä. Jos vertaa suujarrulla ja ilman olevia kiväärejä, niin eron huomaa aivan taatusti, oli ampuja välittömästi aseen takana tai 5m päässä aseen takana. Nimimerkillä yhden kerran ampunut suujarrullisella AR:llä ilman kuulosuojaimia, enkä tee samaa virhettä toiste.

  #182976 Ilmoita asiaton viesti
  abcd
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Suuronen
  Desibeliasteikko on logaritminen niin kuin on ihmiskorvakin. 3 dB (A) nousu merkitsee äänenpaineen kaksinkertaistumista.

  6 dB kasvu tarkoittaa äänenpaineen kaksinkertaistumista.

  3 dB kasvu tarkoittaa tehon kaksinkertaistumista.

  #182977 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant
  Alkuperäinen kirjoittaja: abcd
  6 dB kasvu tarkoittaa äänenpaineen kaksinkertaistumista.

  3 dB kasvu tarkoittaa tehon kaksinkertaistumista.

  Korjasin sen alkuperäiseen viestiini, ettei jää kummittelemaan.

  #182978 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant
  Alkuperäinen kirjoittaja: puppezed
  Nimimerkillä yhden kerran ampunut suujarrullisella AR:llä ilman kuulosuojaimia, enkä tee samaa virhettä toiste.

  Kannattaakohan ampua yhtään millään aseella ilman kuulonsuojaimia? Esim. ilma-asekilpailuissa on SAL:n sääntöjen mukaan pidettävä kuulonsuojaimia.

  Ihan oikeat raavaat miehet pitävät tätä varmaan mamoiluna. Samat raavaat miehet pitävät sitten vanhempana kuulolaitetta.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 18 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.