Uusi Erä-lehti

Home Forums Palaute & Erän sisältö Uusi Erä-lehti

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 37 total)
 • Author
  Posts
 • #98172 Ilmoita asiaton viesti
  misa
  Participant

  Lukiessani tänään ilmestynyttä uutta Erä-lehteä,valtasi mieleni syvä harmistuneisuus (lievennetty ilmaisu).Aiemmin olen jo havainnut lehden tason laskun,johtuen varmaankin lehden toimituksessa ja avustajissa tapahtuneissa muutoksissa.Ei kirjoita enää Ari Manninen,Pertti Rovamo,Raija Hentman ym, ja sen kyllä huomaa.Jari Tuiskusen artikkeleita lukee kyllä mielellään,Arto Kojon insinööritekstit puolestaan aika surkeita.Perämoottoreiden huolto-ohjeet kuuluu mielestäni Kippari- tai Vene-lehtiin,ei Erään.Syy kirjoitukseeni löytyy kuitenkin uudesta ulkoasussa,se on luvalla sanoen surkea.Lehti oli todella sekava,aina ei huomannut milloin uusi juttu alkoi,valokuvat pieniä,niiden sijoittelu sekavaa,lehti oli yhtä mielenkiinnoton kuin Tuulilasi.Olen lukenut lähes kaikki ilmestyneet Erät,tämä oli varmasti huonoin.Katsellaan nyt vielä pari numeroa,jos sama tahti jatkuu,lopetan pitkään jatkuneen kestotilaukseni.Kertoilkaapa muutkin mielipiteenne em. asioista.

  #98184 Ilmoita asiaton viesti
  Kape
  Member

  Olen kyllä ehdottomasti misan kanssa samaa mieltä. Ulkoasultaan uusi tyyli ja taitto on todella sekava ja mielestäni vanhahtava. Vähän kuin lukisi jotain 80-luvun (huonoa) lehteä. Joka toinen juttu on taitettu 3-palstaisena, ja joka toinen 4-palstaisena. Ihan kuin lehden tekijöille ei olisi oikein itsellekään selvillä, miltä lehden olisi tästä eteenpäin tarkoitus näyttää. Lisäksi mainosten määrä artikkelien ohessa tuntuu vain lisääntyvän, ja se sotkee jo ennestään sekavaa ulkoasua entisestään. Sisällön puolesta ei varmaan liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi vielä yhden numeron perusteella tehdä, mutta tämä numero ei kyllä todellakaan ollut mikään täysosuma. Jäi sellainen maku, että jutut olisi suurelta osin napattu kipparista ja TM:stä, ja oma (erähenkinen) toimitustyö olisi jäänyt taka-alalle. Jotenkin jäi tästä ensimmäisestä yrityksestä sellainen fiilis, että nyt yritetään saada vähemmällä viivan alle hiukan enemmin katetta. Toivottavasti meininki tästä paranee, sillä mielestäni tähän asti erä on kyllä ehdottomasti ollut kestotilauksen arvoinen.

  #98187 Ilmoita asiaton viesti
  TreMan
  Participant

  Ounou…
  Edellisen kommentoijan viittaus 80-lukuun on osuva.

  Heti kun kansilehden avaa, niin se sivun 2 automainos on huomattavasti miellyttävämpi silmälle kuin lattean standardimainen uusi sisällysluettelo sivulla 3, missä boldatut väliotsikot ja sivunumerot hyppää heti silmille ko. fontilla.

  Maailman on nykyään täynnä tekstifontteja ja nyt on lehteen raahattu erinäisiin otsikoihin se lihava ja nuhruinen. Etenkin ne vertailutestitaulukoiden boldatut sanat ovat selkeydeltään ala-arvoisia, kun 2010-lukua mennään.

  Myös vanha tyyli kirjoittaa PITKIÄKIN VÄLIOTSIKOITA KOKONAAN HUUTOTYYLIIN ISOILLA KIRJAIMILLA on ankea – ja boldattuna valittu fontti etenkin tuolla tyylillä on kuin 70-luvun painokoneesta.

  Hieman karrikoiden sanottuna sen hauskan 60-luvun ”kala-auto” -mainoksenkin otsikko on silmälle mukavampi kuin tämä ’uusi-ilmeinen’ lihava boldattu tyyli.

  Tekstifontti yleisestikin on vaihdettu kirjoista tuttuun latteaan standardityyliseen ja epäselkeämpään kuin aiemmin on käytetty.

  Etusivulla on myös aloitettu tuo ankea ja alakoulumainen HUUTOTYYLI, mutta sekaan soppaan on heitetty sit myös normaalityylin tekstiä (??)

  Aiempi erittäin selkeästi esillä ollut lehden numerotieto on vaipunut standardityyliseksi pikkutihrustukseksi ja myös www-osoitetieto on nuhruinen valitun fontin vuoksi.

  Vielä en lukenut yhtään juttua, joten tämä kommentti koski vain tuota yleisilmettä, mikä nyt muuttui raikkaasta tunkkaiseksi… …en sit tiedä mikä osuus sillä on, että sen otsikon ”Ulkoasu / AD” alla nimi on vaihtunut….

  Kestotilaajana n 10v

  #98190 Ilmoita asiaton viesti
  Essi
  Member

  Erä-Lehti uudistui, mutta valitettavasti väärään suuntaan! Voi! Voi!!!

  Lehden ulkoasu, sisältö, kuvat, ovat todella syvältä sieltä mihinkä päivä ei paista.
  Yleensä Erän kanssa on saanut viettää pitkiä lukuhetkiä mielenkiintoisten juttujen parissa, mutta uusin numero tuli selattua läpi alle kymmenessä minuutissa.

  Ei ainoatakaan juttua jota olisi viitsinyt lukea alusta loppuun ja kun kuusi kertaa olin katsonut etukantta uudestaan ja uudestaan (kun luulin saaneeni Tekniikan Maailma lehden tai Kippari lehden), totesin että jos olisin irtonumeroiden ostaja niin lehti olisi todellakin jäänyt kaupan hyllyyn. Ei saa rahoilleen vastinetta!

  Kokonaisuutena uusin uudistunut numero on todella synkkä, muistuttaa sisällöltään
  liikaa Tekniikan Maailmaa ja Kippari lehteä.

  Mainosten määrä näyttää lisääntyvän rajusti(lehden sivumäärään nähden joka jo aikaisempina vuosina ilmoitettiin että on vähintään sata sivua/joka numero. Ei ole muuten toteutunut), vielä kun lisäätte potenssilääke mainoksen perään Aikuisviihde numero ilmoitukset ja kas näin saamme vaikutteita myös Hymy lehdestä.

  Toivottavasti palaatte mahdollisimman pian takaisin vanhaan sisällön ulkoasuun/
  sisältöön!
  Ja lopettakaa se myyttien murtaminen, veneet on tervattu aina keväisin ja kahvit keitetty nokipannulla miksi sen tarvitsisi siitä muuksi muuttua?

  Yksi numero aikaa näyttää loppuuko kestotilaukseni vuoden vaihteessa ja ostan irtonumeroina lehtipisteestä vain ne numerot joissa on jotain asiallista luettavaa.

  Mutta ei niin huonoa etteikö jotain hyvääkin! Mielestäni Erä vuosikirja 2011 on aivan LOISTAVA! kiitos siitä tekijöille.

  #98194 Ilmoita asiaton viesti
  Radiohauki
  Member

  Erä oli muutama vuosi sitten yksi eniten lukuaikaa saavuttanut julkaisu. Minäkin nautiskelin Erän parissa tunteja. Mutta uusin numero oli juuri sitä virtaviivaista pintaliitoa, joka ei sovi mihinkään, ei varsinkaan eräaiheisiin. Lehti hehkutti ”pääkirjoituksessaan” että nyt Erä on helpompaa luettavaa, tietyllä kiertoilmaisulla tosin. Uusin Erä on kuva- ja mainoslehti, jossa tekstisisältö on taka-alalla. Teksti on harmitonta, ja siinä ongelma onkin.

  Ennen suurta uudistusta lehdessä oli särmää. Pitkiä rouhevia juttuja, joissa käsiteltiin seikkaperäisesti asioita. Nyt jutut ovat värittömiä, hajuttomia ja mauttomia. Inhoan tuota ilmausta, mutta nyt sille tuli käyttöä. Uusi Erä on HMV. Kuvapinta-ala näyttää suurentuneen, samoin mainosten määrä suhteessa tekstiin. Puhun varmaan monen puolesta, kun sanon että emme me Erän lukijat kaipaa mitään kuvalehtimäistä sipaisua. Ainakin minä tahdon Erä-lehdeltä kunnollisia juttuja. Eikä kuvien tarvitse olla Vuoden eräkuva -tasoa.

  Ja miksi ainakin minun suosikkini Erätarina pudotettiin pois? Ja miksi nykyiset pääkirjoitukset ovat lyhyitä ja laiskoja? Mikäli sisältö ei parane jatkossa, lopetan varmasti Erän tilaamisen.

  #98197 Ilmoita asiaton viesti
  Aficionado
  Member

  Itselläkin ensimmäinen vaikutelma oli uusiutunutta lehteä selatessa, että onpa todella sekava julkaisu. Lehdestä jäi jotenkin luotaan työntävä vaikutelma. Taisipa olla pääkirjoitus ainoa ”artikkeli”, mikä lehdestä tuli kokonaan luettua ja siinähän se sitten luki, mikä on ollut havaittavissa varsin pitkään… Erä on KALASTUSLEHTI! Ei siis mikään monipuolinen eräalan julkaisu.
  No jotain hyvääkin tuossa uudistuksessa oli. Vihdoinkin sain lopetettua Erä-lehden tilaukseni. Reilu 20 vuotta tuli lehteä tilattua ja viime vuosina kai vaan lähinnä odotettua, josko entinen monipuolisuus palaisi.
  Nyt voi sitten muistella sitä aikaa, kun Erä lehti oli hyvä lehti, joskus 80- ja 90-lukujen taitteessa.

  #98201 Ilmoita asiaton viesti
  jussi.lepo@gmail.com
  Participant

  Olen joka kuukausi ”odottanut otsa hiessä”, että mitä mielenkiintoista sieltä nyt tulee. Nyt sitten tuli erälehti postista, enkä ole koskaan selannut kyseistä lehteä alle minuutissa läpi! Tulipa tehtyä oma enkka. Tähän asti olen lukenut erä lehteä aina ja mulla melkein puolitoista metriä korkea pinkka näitä vanhempia. Nyt niiden arvo taitaa nousta kohisten, kun uutta luettavaa ei enään taida tulla. Koko lehden ilme on muuttunut liikaa. Olisi hyvä pitää jotain perinnettä yllä, ei kaikkea tarvi muuttaa. Olen pitänyt erälehden julkaisuja tietokirjan arvossa, mutta arvo laskee huomattavasti. Kalastuslehtiä löytyy suomesta paljonkin, mutta ei erälehtiä. Vaikka en metsästäkään, niin olen lukenut metsästysjututkin. Kaikki erästely ja luonnosta nauttiminen taitaa olla katoavaa kansanperinnettä.

  Ps. Ajattelin samaa kuin ylläoleva, joka mainitsi lukevansa tekniikan maailmaa. Ensimmäinen kommentti oli kun lehden avasin että tää on niinkuin joku tekniikan maailma. Toinen oli että taidan lopettaa erälehden lukemisen. Ja kolmatta kirjoittelen parhaillaan.

  KUVIA SAA OLLA, MUTTA MISSÄ NE HYVÄT JUTU MITÄ ON AINA OLLEET???
  Ottakaa meidän LUKIJOIDEN kommentit huomioon seuraavan lehden suunnittelussa. Miten olisi sellainen lehti, minkä ulkoasu on kuin joskus kultaisella 1900-2000- luvulla ennen marraskuun 2011 lehteä?

  Vaikka päätoimittaja on vaihtunut, ei lehden tarvi muuttua miksikään!!

  Tulipa avauduttua. Oli muuten eka viesti tälle foorumille.

  #98204 Ilmoita asiaton viesti
  Erpo
  Member

  Ja hyvä viesti olikin…

  Allekirjoitan Murmelin kritiikin aikalailla kokonaisuudessaan.

  Monta muutakin laadukasta tuotetta ja tuotemerkkiä on aikojen saatossa lähtenyt tälle tielle. Ilmeisesti tässäkin tapauksessa kysymys on kustannuksista, sillä nykyinen lehti on vaikutelmaltaan halpa.

  Ainakin muutoksen kautta tulin osoitettua, että entinen lehti oli ulkoasultaan ja luettavuudeltaan helkkarin hyvä. Ilmeisesti julkaisu vain oli liian kallista?

  Tilausta en vielä keskeytä, sillä vakavasti otettavaa yhtä monipuolista kilpailijaa eräilyn saralta ei toistaiseksi löydy.

  Pettymys.

  #98207 Ilmoita asiaton viesti
  Mika
  Participant

  Tällaisista mainos lehdyköistäkö sitä kestotilaajan pitäisi nykyään maksaa…Nyt katse kääntyy vakavissaan M&K lehden puolelle. Ikävää on hyvän lehden menetys, onneksi on arkistoissa sentään yli 20 v vuosikerrat.

  #98211 Ilmoita asiaton viesti
  sidebyside
  Member

  Mä kypsyin erä-lehteen eka kerran joskus 90 luvun alussa kun ne menivät mainostamaan muuan villin pohjolan aluetta Suomen parhaana metso paikkana. Se oli sen alueen tuhon alku ja metsähallitus piti huolen lopusta. Nyky lehti on ollut jo vuosia kalastus painotteinen. Kyllä mä kalastankin, ei siinä mitään mutta kuitenkin metsästys on se mun juttu kuten monella mun kaverillakin jotka ovat keskeyttäneet erä-lehden tilauksen. Mainoksia on liikaa ja liikaa niitä on M & K;sakinn. Metsästäjä-lehti, joka nyt kuitenkin on vähän eri juttu, on erätukun mainoslehti. Kaippa nää lehdet elää niillä mainoksilla.

  #98215 Ilmoita asiaton viesti
  MarkusPO
  Member

  Tässä meidän perheen ”vinkit” yhteenkoottuna lehdentekijöille:

  mies:

  Yhdyn kyllä suurimpaan osaan huomioista ja loppupäätelmään Erä-lehden tilauksen jatkamisesta. Eli EN JATKA. (huutotyyli)

  Sietämättömän kevyt, väritön, mielenkiinnoton, toistan edellisiä: kuin Tekniikan maailma, mikä tyyli ei kyllä sovi harrastus- ja erikoislehteen. Epäselvä. Artikkelien vaihtumista ei todella selaillessa huomannut, kuten joku huomautti.

  Sisältö: Köyhä. Ei kalajuttuja kuin yksi kolmesivuinen (Jarin) ja toinen parisivuinen (Kojon) , ei metsästysjuttuja, pelkkiä mainosjuttuja, tuote-esittelyjä. Esimerkiksi otsikot: Garmin Astro 220 tai Garmin Montana, (latinaa ilmeisesti, mutta ovatko syötäviä, tietääkö joku?)

  Muuttuuko Erä laitelehdeksi? 8 Sivua kameroista, 6 sivua puukoista, sitten 6 sivua naveista, 8 sivua vene/perämoottoreista, 4 sivua iPilotista, 2,5 sivua älysyvääjästä, 4 sivua luotaimista, äääh. Kannessakin vain kameroita.

  Ja jos noita ei ihan mainoksiksi luokiteltaisikaan, niin oli siellä julkimainontaakin riittämiin melkein joka aukeamalle, isoja, ärsyttäviä, jopa sopimattomia.

  t. Markus

  vaimo:

  Tosi tylsä, aivan erätön, minä luen kyllä kaurahiutalepakettiakin, jos muuta ei ole saatavilla ja tämä lehti taisikin jäädä odottamaan, että mitään muuta luettavaa ei kertakaikkiaan löydy. 1. ajatus oli näköjään sama kuin monilla eli TM.
  Eräjuttu, ainoa lehdestä löytämäni, alkoi niin koulukirjamaisen tylsästi, että jäi toistaiseksi heti kesken. Ainoa löytämäni- termistä voidaan siirtyä toteamukseen lehden sekavuudesta, monet artikkelit alkoivat niin mainosmaisella kuvalla ja otsikkoteksteillä, että sivua kääntäessä ihmetteli, mitä tekstiä tässä yhtäkkiä onkaan.
  Fontit myös nuhruisia minusta. Erätarina takaisin. Sellaisia kalajuttuja, jonka otsikossa on jonkun kalan nimi eikä jonkun vempeleen nimi. Tuote-esittelyjä karsittakoon kovalla kädellä.
  Palsta nimeltä HENKILÖ oli kummallinen, voisi olla parempi jos tällaisessa naistenlehdestä poimitussa ideassa otettaisiin vähän naisellisempi ote kysymystenasettelussa, en tosin tiedä kiinnostaisiko se mieslukijoita lainkaan, mutta ei taida kiinnostaa tuokaan poliittisesti korrekti haastattelu.

  Minusta kokeneemmat toimittajat ovat kirjoittaneet paljon mielenkiintosempaa tekstiä. 12 kappaletta enemmän tai vähemmän (ja suurin osa vähemmän) KALAkuvaa. Kaikki lähes samanlaisia, osa ilmeisesti vain täytekuvia. Siis VAIN 12, mitä se lehden kuvitus sitten oli? hävyttömän ohut ja sisältököyhä.

  t. edellisen vaimo

  #98220 Ilmoita asiaton viesti
  Jones
  Member

  Jos nyt minäkin avaan sanaisen arkkuni toteamalla heti ensimmäiseksi saman minkä muutkin tässä otsikossa kommentoijat: metsään on kyllä menty ja pahasti.

  Pääkirjoituksessa mainostettiin Erän muuttamista lukijaystävällisempään suuntaan. Tässä lehteä useampaan kertaan selaillessa en ole vielä huomannut, missä ja miten sen suunnan pitäisi näkyä? Sitä ei varmaankaan ole lukuisten mainoksien ripottelu sinne tänne juttujen sekaan, joillain aukeamilla on jopa vaikeuksia bongata niitä tekstejä mainosten seasta. Tosin, onhan ne potenssilääkemainokset aina hauskoja ja kyllä se atrian makkaramainos sai aikaan paremman mielen.

  Lukijaystävällisyyttä tuskin on myöskään nuo juttujen aloitussivun vasempien yläreunojen vauhtiraidoilla höystetyt ’aliotsikot’: henkilö, vertailu, elektroniikka, vieheet, jne.. Korkeintaan lukijan aliarvioimista ehkä? No okei, lukijaystävällisyydeksi voinee kyllä mieltää ne lukuisat numeroidut kuvat joihin täsmäävät numeroidut kuvatekstit. Näinhän ne autolehdetkin toimivat. Ehkäpä siksi toimiikin hyvin perämoottorin huolto-ohjeiden kanssa.

  Otsikkotekstien fontitkin seilaa miten sattuu. Ja alkaen heti kansikuvasta. Itselle tosin ei tullut välitöntä mielleyhtymää tekniikan maailmaan taikka tuulilasiin, vaan jostain syystä MikroPC lehteen. No, samaa sisältöähän niissä kaikissa näkee. Yleisvaikutelma on aivan kuten kaikki edelliset kommentitkin kertovat, halvahko.

  Sinänsä huomioitavaa, että tässä otsikossa ei ole yhtään kehuvaa kommenttia uudesta ulkoasusta. en ole myöskään sellaisia keneltäkään erää lukevalta tuttavalta kuullut. Olkoonkin nyt, että ko. numero oli eräelektroniikkaan keskittynyt ’erikoisnumero’ niin silti pelottaa millaiseksi aiemmin niin hyvää lehteä halutaan nyt muuttaa. Noin kymmenen vuoden kestotilaajan kokemuksella en todellakaan haluaisi nähdä lehden seilaavan kohti huonompaa. Toivottavasti näitä foorumin kommentteja myös luetaan lehden tekijöiden taholta. Erityisen mahtavaahan olisi saada tänne foorumille kommenttia myös heiltä, ja siten aikaan rakentavaa keskustelua meidän lukijoiden kanssa.

  #98224 Ilmoita asiaton viesti
  MarkusPO
  Member

  Lakkautin juuri ”Erä”-lehden tilauksen ja vaihdoin sen ”Metsästys ja kalastus”- lehteen. Vaihto kävi näppärästi soittamalla Otava Median puhelin palveluun.

  Miksi näin? Tympäännyin ”toimituksen” ylimielisyyteen kriittistä palautetta kohtaan. Viestejä ties kuinka monta ja ei yhtään vastausta!

  Kiitos ja näkemättömiin!

  #98227 Ilmoita asiaton viesti
  Fillerup
  Member

  Tällä palstalla on puhuttu uudistuneen Erän sisällöstä ja ulkoasusta. Jospa minäkin tuosta jälkimmäisestä…

  Suunnilleen samoihin aikoihin Erä 13-2011:n kanssa ilmestyi Helsingin Sanomien kuukausiliite ”marraskuu 2011”. Siinä oli 8,5 sivun juttu ”Kallion kukoistus”. Tuli verrattua taittoa ja ulkoisen ilmeen vaikutelmaa. Hesarin liitteen yksinkertainen taitto voidaan kuvata näin sanallisestikin.

  [list]• Aloituksena koko aukeaman kuva, johon upotettu otsikko, ingressi ja tekijätiedot
  • Kaikki muut sivut: Tasan puoli sivua kuvaa, tasan puoli sivua tekstiä
  • Teksti yhtä ja samaa selkeää fonttia ilman muuta kikkailua kuin Anfangi
  • Ainoat poikkeamat puhtaasta tekstistä ovat sivun yläkulmassa olevat laatikot (nämä saattavat olla ohjeita painotalolle) sekä nuoli tekstin lopussa ”jatkuu seuraavalle sivulle”[/list]
  Mahtaako tällainen taitto olla Erän korkeasti koulutetun AD:n mielestä tylsä? Juuri kun on opittu hienoja jippoja Photoshop CS:n ja InDesignin viimeisimpien versioiden hienouksista, ja hyppyset syyhyävät päästä näyttämään.

  Tylsää? Voi olla. Kenties. Mutta lukijana pidin kovasti Kallio-jutusta. Se oli selkeää luettavaa ja silmälle rauhallista. Juttu oli laitettu esille lukijaa kunnioittaen. Ilman kikkailuja.

  Kainosti kysyn, olisiko Erällä jotain opittavaa Helsingin Sanomilta?

  http://www.eralehti.fi/keskustelu/s/img/user/300l_634576909828990231.jpg

  #98231 Ilmoita asiaton viesti
  raano
  Participant

  Lieneekö sitten muutosvastarintaa, mutta mielestäni tuota Kallio-juttua lukuun ottamatta HS:n kuukausiliitteenkään uudistunut ilme ei ole lainkaan kiva. Ja tämä aikana, kun odotellaan ALV:n vaikututsta tilaajakuntaan!

  Jättivät pois semmoisia juttuja, joita oli kiva vilaista pöntöllä. Kuten ”Nousussa / Laskussa” !

  Erässä vaihtui päätoimittaja ja odotettavissa oli jokin uuden pomon oma viritelmä. Minunkin mielestäni nyt mentiin päätoimittajahakuisesti pieleen. Tätä ei ole kiva lukea!

  Viimeistään sivuilla 26 ja 27 paloi käämit! Ettekö te enää osaa erottaa toimituksellista ja mainosviestintää toisistaan??

  Mun mielestä Akon jutut on olleet oivallisia ja paneutuneita,
  mutta oletko itsekään tyytyväinen tohon ideaköyhään alkusivuun?

  Onko käynyt niin, että lehtitalon aikanaan mainio mediaväline (nykyään maineeltaan me-naisia vastaava) Suomen Kuvalehti on lähettänyt fakkiutuneen taittajansa meidän lehteen. Vai vielä pahempaa, teetetäänkö hänellä kaikki talon työt?

  Tule apuun Suuronen!!! (kappaleesta Tule apuun Anja…)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 37 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.