ERÄ -lehden haukivieheiden testeistä?

Home Forums Ottivieheet ja perhot ERÄ -lehden haukivieheiden testeistä?

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #102455 Ilmoita asiaton viesti
  A
  Member

  Uusimmassa numerossa oli taasen mittava luettelo eri vieheiden hyvyydestä ja välttämättömimmistä ostoksista, mitkä on syytä hommata ennen kuin suuntaa vesille tavoittelemaan haukia. No, montaa mieltä, mutta varmasti asiaakin.;)

  Osaako kukaan kuitenkaan kertoa (mielellään ko. vertailun tehneet) miten maata kaatavia eroja saadaan synnytettyä täysin samannäköisillä, pituisilla ja värisillä jerkeillä? Tällä tarkoitan;
  – JSB Esocidae No. 18 (kaikkine muunnoksineen)
  – Grosari Jerkki
  – Jerk-it Pikeslinger
  – yms.

  Yllä mainitut lähtevät liene samalta hihnalta ja päätyvät eri valmistajille maalattavaksi, mutta miksi testeissä erot ovat niin suuria? Mikä tekee esim. JSB:stä Jerk-it:ä paremman? Halvempi hinta?

  #102456 Ilmoita asiaton viesti
  ako
  Participant

  Kiitos kiinnostavasta palautteesta.

  Olin vastuussa kyseisen ERÄ 14-10 viehetestin kirjoittamisesta ja valtaosin myös testin toteuttamisesta ja sen järjestelyistä. Lähtökohta testissä oli ja on, että vieheiden kalastavuutta ei mitenkään arvioida, vaan se mitataan.

  Tämä on mahdollista riittävällä kalapäivien (138) ja kalojen (1000) määrällä, sekä riittävän pitkällä testijakson ajallisella kestolla (yksi vuosi). Monien kalastavien vieheiden osalta testijakso muodostuu ajallisesti usean vuoden mittaiseksi, koska näistä vieheistä tehdään vertailuvieheitä seuraavalle vuodelle.

  Mainitsemasi eri merkkiset jerkit

  eivät samasta ulkomuodosta huolimatta tule samalta tehtaalta

  , kuten virheellisesti otaksut. Tämän enempää ei kysymykseen oikeastaan tarvitse vastatakaan. Tieto on saatu paitsi jokainen testivieheyksilö itse punnitsemalla, mainittujen jerkkien tapauksessa myös Grosarin maahantuojalta.

  Ne eivät tästä samasta syystä myöskään ole saman näköisiä tai ainakaan eivät saman värisiä. Ne myös kestävät kulutusta aivan eri tavoin. Paketissa hahmo, paksuus ja pituus kyllä vastaavat toisiaan riittävällä tarkkuudella, mutta millimetrimitan edessä enää eivät.

  Tehdaseron voi päätellä lehdestäkin lukemalla, helpoiten tarkastelemalla jokaisesta vieheestä ilmoitettuja mitattuja (aivan erilaisia) painoja. Viitteitä asiasta saa myös lauseista ”Materiaalivahvuuksissa on kuitenkin eroja” (JSB/2009) tai ”Vaikka ulkomuoto on sama, materiaalivahvuus ei kuitenkaan ole, joten Jerkki ui paljon kulmikkaammin kuin esimerkiksi JSB, vastaten melko pitkälti alkuperäistä Ezoxia.” (Grosari).

  Asia oli purettu vielä tarkemmin auki kirjoittamassani tietolaatikossa ”Haukijerkin nousu ja tuho”, joka kertoi JSB-jerkistä ja sen kilpailijoista. Toimituksen tekemien (tila)valintojen takia tätä kiinnostavaa tekstiä ei kuitenkaan koskaan julkaistu, ainakaan tässä samassa yhteydessä.

  Tuijottamatta tilastoihin (jotka kyllä vahvistavat näkemykseni), vuoden 2009 mallin JSB ui selkeästi pehmeämmin ja loivemmin kuin vaikkapa Ezox tai Grosarin Jerkki. Koska vieheiden kalastavuutta mitataan vuositasolla, JSB-tyylinen herkempi ja ”kevyempi” uinti on parempi ainakin kuutena kuukautena kahdeksasta, ja Grosari-tyylinen uinti ehkäpä sitten kahtena tai yhtenä kylmimpänä kuukautena.

  Vuositasolla tarkasteltuna jälkimmäinen viehe ei pääsääntöisesti voi menestyä edelliselle millään.

  –ako

  ps. Jerk-It PikeSlinger 15 oli arvioitu jo viime vuoden testissä, ja sen olemus ja uinti todellakin vastaa varsin pitkälle Grosaria. Kuitenkaan nämäkään kaksi eivät saatujen tietojen mukaan tule samalta tehtaalta.

  #102458 Ilmoita asiaton viesti
  A
  Member

  Kiitos kattavasta vastauksesta! Siinä tuli enemmän kuin pyysin joten tämähän selvensi hurjasit tilannetta. Kysymyksen taustalla oli osittain myös se, että noitten halppis jerkkien uinneissa on eroja, ja kun en kaikkia malleja ole päässyt kokeilemaan niin jäin miettimään lienekö testeihin osunut hyvät yksilöt kohdalla. Tämä on kyllä kerrottu lehdissä useaan kertaan, joten ohitetaan tämä tällä.

  Olen jo aiemmin kertonut toiveen, joten kerrotaan se nyt tässäkin, että milloinkahan ERÄ -lehti tekee edes lähelle yhtä mittavia haukiviehetestejä sisävesillä!? Useamman kerran vuodessa kyllä käydään läpi merellä tapahtuvaa hauen pyyntiä eri muotoineen, mutta sisävesillä tapahtuvia testejä / vinkkejä on vähän saatavilla. Esim. sisävesillä tapahtuva kevät- ja syyshauen kalastus on ihan tyhjä palsta heittokalastuksen osalta! ;) Tähän ei voi vastata, että samat vieheet käy molempiin! Harmikseen enemmän sisävesille suunnatut pienemmät jerkit jätetään usein vaille huomiota, tai ne kuitataan marginaalisesti luettelon ”Käyttö: 3 päivänä, 5 kertaa” Uusimman numeron Lomakauden haukivieheet antoi kyllä hyvää osviittaa sisävesillekin – Kiitos siitä!

  #102459 Ilmoita asiaton viesti
  Seppo Suuronen
  Member

  Mitähän kalastuksellisesti toisiaan vastaavia sisävesiä nimimerkki A tarkoittaa? On nimittäin aika vaikea antaa yhteneväisiä ohjeita ja viehevalintasuosituksia Lohjanjärvelle, Pohjois-Päiiänteelle, Oulunjärvelle ja Porttipahdalle oikeastaan minkään kalalajin osalta. Vai voiko?

  Sen sijaan etelärannikon ja Saaristomeren (+ Ahvenanmaan) kalastusolot ovat hyvin samankaltaisia ja siksi niitä käsitelläänkin samassa yhteydessä. Ehkä se antaa hieman vääristyneen kuvan merialueen merkityksestä.

  Mutta ilman muuta tunnustan, että enemmänkin saisivat Erässä olla esillä sisävesien kalastustavat. Muistutan kuitenkin, että aika moni lehden pääavustajista asuu sisävesien äärellä (mm. Jari Tuiskunen, Risto Jussila, Ari Manninen, Hannu Räisänen, Pertti Kanerva, Heikki Viitanen, Juha Happonen, Timo Koikkalainen), joten tarkempaan katsoen löydät varmasti Erästä enemmän Suomen sisävesiin liittyvää aineistoa kuin muista kalastusalan lehdistä edes yhteensä.

  Seppo Suuronen
  pt/ERÄ

  #102460 Ilmoita asiaton viesti
  A
  Member

  Noh noh.. kalastuksellisesti toisiaan vastaavia sisävesiä ei ole, ei edes saman järven sisällä, kuten ”Saimaan yö ja päivä”; Puruvesi ja Haapavesi. Tämä sama pätee myös luettelemallesi rannikoalueille. Itäisen Suomenlahden rusehtava (makeampi) vesi eroaa huomattavasti Hangon kirkkaammista ja suolaisemmista vesistä.

  Kuten aiemmin mainitsin, uusimmassa numerossa oli hyvää ja tärkeää asiaa, kuten myös aiemmissa numeroissa esim. 5-2009,14-2009… Jos lehti ei tarjoasi minulle lisää tärppejä kalavesillä läpi maan, en tilaisi sitä. Tilaajana tiedän, että juttuaiheita riittää enemmän kuin toimistolla paperia, mutta kyllä niihin aina vinkkejä sopii(ko). Materiaali on hyvää, mutta ei unohdeta sameitten sisävesien haukihulluja, joille suuret jerkit ei läheskään aina ole kuvan tae!

  #102461 Ilmoita asiaton viesti
  Niko Satto
  Member

  Akolla on useammassa testissä ollut mukana noita Ezoxin ”jälkeläisiä” ja useissa jutuissa on viitattu ”edesmenneen Fish On Oy:n Ezoxiin”. Kerrotaanpa tässä lyhyesti, mitä minä siitä tiedän…

  Ezox-jerkki, siis alkuperäinen malli, on minun ja Petri Variksen yhdessä suunnittelema. Tilasimme suunnitelmiemme perusteella eräältä kiinalaiselta tehtaalta prototyypin, josta keväällä 2005 tehtiin tuotantopäätös. Kiinalaiseen tapaan toinen tehdas sai käsiinsä mallin ja tarjosi kopiojerkkiä markkinoille jo samana vuonna. Käsittääkseni kuitenkaan niitä ei kukaan tuonut Eurooppaan vielä tuolloin. Me emme mallisuojanneet jerkkiä, koska pienen Fish On Oy:n olisi ollut mahdotonta kuitenkaan lähteä oikeustoimiin kopiointia vastaan.

  Fish On Oy lopetti toimintansa kesällä 2008. Ei jerkkikopiointiin eikä konkurssiin, vaan ajanpuutteesta (Fish On oli kaikille sivutoimi). Sen jälkeen kopioita on ilmestynyt markkinoille useilla merkeillä (ainakin viisi, mm. Motion Buster Jerk!).

  En tiedä, mistä kaikkialta noita jerkkejä nykyään tulee, mutta JSB on selkeästi kevyempi ja herkempi, koska siinä on niin paljon ohuempi pintakäsittely. Me maalasimme ja pintakäsittelimme Ezoxit itse, ja niissä on keskipaksu lakka. Ainakin Pike Slingerissä on selvästi paksumpi lakka, minkä vuoksi ne eivät ole niin herkkiä. Mutta kestävyydessä on samalla valtavia eroja. Me teimme viime syksynä pienen testin Opiskelijabudjetilla jerkkaamaan, jossa mukana oli myös halpoja jerkkejä. Lyhyessä testissä neljä JSB:tä hajosi ensimmäisenä päivänä, joten henkilökohtaisesti en näe mitään syytä maksaa senttiäkään ko. jerkistä – vaikka sillä kalaa tuleekin.

  Niko Satto
  Kalastusavustaja/Erä
  Ex-osakas/Fish On Oy

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.