Mielipiteita Harmaa Norjan hirvikoirasta vs K-karhukoira

Home Forums Metsästys & riista Mielipiteita Harmaa Norjan hirvikoirasta vs K-karhukoira

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #38967 Ilmoita asiaton viesti
  Rannarikessu
  Member

  En näköjään saa vastauksia, joten aloitan uuden keskustelun

  #38968 Ilmoita asiaton viesti
  kyllä
  Member

  ja kyllä.

  #38969 Ilmoita asiaton viesti
  Rannarikessu
  Member

  Kummastakin pidät mutta millä perusteella, onko kaikkiruokainen, ajaako myös karhua ja osoittaako selvästi eron hirven ja karhun haukussa, ajaako myös muuta riistaa ja jos niin mitä, miten kouluttaa ja missä. Vaikka nimi viittaakin karhuun ajaako harmaa silti paremmin karhua, jääkö jompikumpi räkyttämään turhaan oravia?

  #38970 Ilmoita asiaton viesti
  Kala-Harri
  Member

  Oikaistaan hyvin yleinen virhe. Harmaa, karhukoira, jämtti, laika jne. pysäyttävät hirvikoirat eivät aja hirveä ja karhua. Ne eivät saa edes ajaa. Olen törmännyt monesti tähän, kun joku nähdessäni koirani (jämtti), kysyy, ajaako hyvin hirveä. Ajava koira määritellään; ajaa juosten riistaa, samalla haukkuen kiivaasti.
  Riistaverinen koira voi pölähdyttää mm. jänistä, mutta se jää yleensä hyvin lyhyeen, mutta kiivaaseen spurttiin, jos jänis poukkaa juuri koiran nenän edestä. Nämä ns. hirvikoirat ovat vainullaan vain hirven ja osa myös karhun ja villisian hajujen lumoissa. Mutta siltikin niiden tarkoitus on haukkua paikallaan kohderiistaa siten, että metsästäjä pääsee ampumaan saaliin.
  Koirarodulla näissä tapauksissa on makuasia. Joku tykkää jonkun rodun ominaisuuksista ja joku taas toisen. En lähde tässä erittelemään mikä on paras, sillä olenhan jäävi erään rodun omistajana. Olen omaani tyytyväinen kuten jokainen koiramies omaansa. Kehumatta paras.

  Lohta ei oteta, se annetaan
  #38971 Ilmoita asiaton viesti
  Rannarikessu
  Member

  Valikoidut rodut sopivat vain hirvelle ja osin karhulle…Ajavat koirat ovat eri asia totta

  #38972 Ilmoita asiaton viesti
  Rannarikessu
  Member

  joka on siis venäjän ajokoira…

  #38973 Ilmoita asiaton viesti
  Eräsmies!
  Member

  Molemat rodut toimii sekä hirvelle että karhulle. Sukulinjat ja perimä vaikuttaa ehkä jopa enemmän kuin pelkkä rotu. Norjan harmaata pidetään hieman lähihakuisempana kuin K-karhukoiraa mutta monet harmaat ovat sitkeitä seuraamaan hirveä naapuripitäjiin asti jopa useita päiviä.

  Jos haluaa hyvän käyttö metsästyskoiran niin on tärkeää selvittää sukulinjoja sekä nartun että uroksen puolelelta 2 – 3 sukupolvea taaksepäin. Yksittäinen hyvä yksilö perimässä ei vielä takaa varmasti hyvää käyttökoiraa.

  Toisaalta Suomessa on nyt jalostettu paljon hyviä metsästyskoiria, toimivan koiran saa heikomastakin perimästä kunhan koira saa riittävästi harjoitusta metsässä. Kotona häkissä ei hyväkään koira kehity metsästyskoiraksi.

  #38974 Ilmoita asiaton viesti
  koiramies
  Member

  harmaa, jos haluat sellaisen koiran mikä haukkuu hirveä ja on sitkeä sen perässä ;)

  #38975 Ilmoita asiaton viesti
  onr
  Member

  Harmaissa on esiintynyt myös tuota hirven ajo-ominaisuutta.
  On myös joskun niin sitkeä ettei enää osaa kotio. Karjukoira on isäntään yhteyttä pitävä suomalainen koirarotu.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.