Kysymys 9,3×66 -kaliiperista (Kala-Harrille?)

Home Forums Aseharrasteet Kysymys 9,3×66 -kaliiperista (Kala-Harrille?)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 67 total)
 • Author
  Posts
 • #206112 Ilmoita asiaton viesti
  Kyllästynyt
  Member

  Jos sinulla (tai jollain muulla) on jossain välissä vähän aikaa, niin voisitko laittaa palstalle jotain 9,3×66 -kaliiperista tai ainakin linkin paikkaan, mistä tietoa löytyy?

  Uuden aseen hankinta olisi edessä ja vaihtoehtoina olisi lähinnä 9,3×62, 375H&H ja 9,3×66.

  Huomasin myös tältä palstalta, että luovuit 375H&H ja otit tilalle 9,3×66 :n. Voisitko vähän kertoa, miksi? Eli mitkä ovat 9,3×66 edut verrattuna noihin muihin ylempänä listaamiini kaliipereihin?

  Ja muut keskustelijat, asiallista kirjoittamista, kiitos, ”suunsoittajat” pysykööt poissa tästä keskustelusta!

  #206113 Ilmoita asiaton viesti
  Pukki
  Member

  Jos noista on valittava niin 9,3×62 tai 375HH. Niiden käyttäjäkunta on huomattavasti suurempi kuin tuon harvinaisen 9,3×66:sen. Itse en Kala-Harryn lisäksi tunne ketään joka omistaisi ko. kaliperin kun taas noita 9,3×62 on meidänkin porukassa useita ja kun joku uusii aseensa on se useimmin juuri ko. kaliperinen. 375 metsästäviä tiedän 4 ja heistä 3 osti aseensa tänä vuonna kun Kodiak tuli markkinoille. Uskon että patruunoiden ja hylsyjen saatavuus tulevaisuudessa on turvattu noissa yleisimmissä kalipereissa kun taas 66 kohdalla saattaa käydä niin että se vain katoaa valikoimista.

  #206114 Ilmoita asiaton viesti
  Pekka Suuronen
  Participant

  Eräänlainen ”vakuutus” kaliiperin eloonjäämiselle on, että minnesotalainen Federal Cartridge on ottanut tämän ohjelmaansa nimikkeellä 370 Sako. Eihän tämä pomminkestävä henkivakuutus ole, mutta on kuitenkin parempi kuin pelkkä suomalaiskansallinen 9,3 x 66 Sako.

  Melko varmaa on, että Sako tulee pesittämään sinnikkäästi pitkälukkoisia kivääreitä tälle kaliiperille. Tehtaan nimi kaliiperimerkinnässä on eräs markkinointikeino sekin.

  #206115 Ilmoita asiaton viesti
  Aficionado
  Member

  .370 Sako Magnum/9,3×66 Sako on siinä mielessä huonossa asemassa, että hylsyjen muokkaaminen mistään olemassa olevasta hylsystä ei onnistu kovinkaan luontevasti. Ulkomaalaisilal keskustelufoorumeilla on ollut juttua, että rapakon takana olisivat muokanneet hylsyjä 7×64 hylsyistä, vaikka lopputulos jääkin pituutensa puolesta vajaaksi. Pelko, että ko. kaliberi katoaisi ihan lähivuosina unholaan, on kuitenkin liioiteltu. Onhan Federal ryhtynyt mm. lataamaan ko. kaliberia, jolla yritettäneen aikaansaada jonkinlaista jalansijaa rapakon takana. Lienee kuitenkin turha odottaa mitään maailman valloitusta.

  Sinänsä on turhanpäväistä kritisoida Sakoa, että ovat tehneet kaliberin, joka on vain marginaalisesti tehokkaampi kuin yli 100 vuotias 9,3×62. Onhan noita suorituskyvyiltään identtisiä kalibereita vaikka kuinka ja paljon, joista jokaisessa on ideoitu joku mullistava ominaisuus, joka on täysin ylivertainen kilpailijoiden tuotteisiin nähden.

  Patruunoiden hankintatapa ratkaisee myös paljon valintaasi. x66 Sakoon on suppein tehdaspatruunavalikoima. x62 patruunavalikoima on laajin kotimaista metsästystä ajatellen. Maailman laajuisesti .375 H&H taas nauttii suurinta suosiota. Eurooppalaiset kaliberit ovat esim. Amerikan mantereella melko harvinaisia ja hankalasti löydettäviä. Tietenkin, jos pysyy vain Suomen rajojen sisäpuolella, noilla seikoilla ei ole merkitystä.

  Jälleenladattaessa on tuo x66 edelleen hintavin. Holkit hiukan kalliimpia, samoin hylsyt. Uskoisin, että hylsyjen ja patruunoiden saatavuus on turvattu vähintäänkin niin pitkään, kun Sakolla on omaa patruunatuotantoa. Kyllähän Sako lataa edelleen säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin myös 7×33 Sako patruunaa, jolle ei ole aseita pesitetty enää vuosiin.

  Jos haluat, että uusi kiväärisi on ehdottomasti Sako, eikä naapurikylässäkään kellään ole samaa kaliberia, niin valintasi on tietenkin 9,3×66 Sako. Silloin toki hiukan korkeammat partuunakustannuksetkaan ei saa haitata.

  Suurimman ase- ja patruunavalikoiman saat käyttöösi alkaessasi etsimään kivääriä kalibeissa 9,3×62. Erinomainen suurriista kaliberi kaikelle pohjoisella pallonpuoliskolla kävelevälle riistalle. Patruunakustannuksiltaan x62 on edullisin, niin tehdas- kuin itseladattuja käytettäessä.

  Jos ”reviirisi” ulottuu joskus myös päiväntasaajan eteläisemmälle puoliskolle vaarallsita afrikkalaista suurriistaa jahtaamaan, osuu silloin valinta .375 H&H:n kohdalle. Tehdaspatruunat ovat melko arvokkaita, mutta latauskomponentteja saa kohtuuhinnalla.

  Lopullinen valinta jää toki itsellesi. Valinnassa voi ja pitää käyttää sekä tunnetta että järkeä.

  #206116 Ilmoita asiaton viesti
  Pukki
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Suuronen
  Eräänlainen ”vakuutus” kaliiperin eloonjäämiselle on, että minnesotalainen Federal Cartridge on ottanut tämän ohjelmaansa nimikkeellä 370 Sako. Eihän tämä pomminkestävä henkivakuutus ole, mutta on kuitenkin parempi kuin pelkkä suomalaiskansallinen 9,3 x 66 Sako.

  Melko varmaa on, että Sako tulee pesittämään sinnikkäästi pitkälukkoisia kivääreitä tälle kaliiperille. Tehtaan nimi kaliiperimerkinnässä on eräs markkinointikeino sekin.

  Tiedän ja varsinkin sinä Pekka tiedät että kantaleima ei takaa mitään.
  Onhan noita Sakon kantaleimaisia cal. jo lopetettu tai jos ei ihan vielä niin henkitoreissaan ainakin ovat. Sinä tiedät tarkemmat speksit. Lisäksi tuo Sakon harhanjohtava mainonta kun 66 lanseerattiin tympi monia. Kerrottin sen pesevän HH kuusnolla mikä ei lähemmin tarkasteltuna pitänyt paikkansa. 9,3 luotivalikoima on monipuolisempi kuin HH joskin viimemainittuun löytyy hyvää luotia karhulle/hirvelle esim. Oryx.

  #206117 Ilmoita asiaton viesti
  Kyllästynyt
  Member

  Tietääkö Pekka Suuronen, oliko uuden kaliiperin 9,3×66 syntymiselle jotain teknisiä syitä, enemmän kuin patruunoiden teho tai ulkoballistiikka?

  Tarkoitan esimerkiksi olemassaoleviin lukkopituuksiin, patruunan pesitykseen tms. liittyviä asioita?

  #206118 Ilmoita asiaton viesti
  Kyllästynyt
  Member

  Kiitos myös Aficionadolle kattavasta vastauksesta.

  #206119 Ilmoita asiaton viesti
  huoh
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Aficionado
  .370 Sako Magnum/9,3×66 Sako on siinä mielessä huonossa asemassa, että hylsyjen muokkaaminen mistään olemassa olevasta hylsystä ei onnistu kovinkaan luontevasti.

  Tämä se jaksaa aina ihmetyttää. Miksi ihmeessä se pitäisi pystyä muokkaamaan jostain muusta kaliiberista? Moniko metsästäjä suomessa muokkaa hylsyt muista kaliibereista, entä ameriikan maalla? Tällä saattaa muutamalle hullulle hyypiölle olla jotain merkitystä mutta 99,99999999999% ampujista ei mitään väliä kun eivät eläissään tule hylsyä muusta kaliiberista muokkaamaan vaikka onnistuiskin.

  #206120 Ilmoita asiaton viesti
  Aficionado
  Member

  Ainahan saa ihmetellä. Pointti onkin siinä, että kivääri pysyy samassa kaliberissa vuosisatoja. Jos jossain vaiheessa käy niin, että 9,3×66 Sako patruunoiden ja hylsyjen tuotanto loppuu ja käytetytkin hylsyt ovat siirtyneet käyttöikänsä päähän, ainoa keino uusien hylsyjen saamiseen on siis muokata ne jostain olemassa olevasta hylsystä. Aikana ennen Federalin mukaan tuloa 9,3×66 hylsyt olivat rapakan takana enemmän kuin kiven alla, jolloin sikäläisillä ainoa mahdollisuus oli muokata hylsyt jostain toisesta sopivasta hylsystä.

  Eipä tuosta mahdollisuudesta olekaan mitään merkitystä, jos ampuu aseellaan vain tehdasladattua patruunaa ja kaliberi on se ”Suomen yleisin”. Kaikki vain eivät niin tee ja ilmeisesti se korpeaa joitain tässä ahdasmielisessä yhteiskunnassa. Tuo prosenttilukusi ei pitäne paikkaansa? Sen mukaan vain yksi kymmenestä biljoonasta ampujasta kokee tuon muokkausmahdollisuuden merkityksellisenä…

  Mainosmiesten mainoslausesiin pitää osata suhtautua varauksella. Harvemminhan kukaan mainostaja vähättelee mainoksissaan tuotettaan. Olihan tuossakin mainoksessa kuitenkin mainittu eri kalibereissa käyettyt luodit ja niiden ominaisuuksilla suoritusarvot olivat kuitenkin paikkansapitäviä. Onhan x66 marginaalisesti tehokkaampi kuin x62. Onko sillä mitään merkitystä riistan kannalta. Onhan vastaavasta aihepiiristä tällakin keskustelupalstalla sivu kaupalla ”asiantuntija” selvityksiä…

  Lähtökohtana 9,3×66 Sakolle lienee ollut Erkki Kaupin Custom 9,3, josta löytyy maininta jo vuoden 1998 M&K Ase vuosikirjasta. Tarkoituksena oli saada keskikokoiseen lukkokokoon sopiva 9,3×62:ta tehokkaampi kaliberi. 9,3×66 Sako hyödyntääkin kyseisen aktiokoon rajoitukset täysimittaisesti 85,0 mm kokonaispituudellaan.

  #206121 Ilmoita asiaton viesti
  Kyllästynyt
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: Aficionado
  Tarkoituksena oli saada keskikokoiseen lukkokokoon sopiva 9,3×62:ta tehokkaampi kaliberi. 9,3×66 Sako hyödyntääkin kyseisen aktiokoon rajoitukset täysimittaisesti 85,0 mm kokonaispituudellaan.

  Ilmeisesti koko 9,3×66 -kaliiperin suunnittelun tekninen lähtökohta on tässä? SAKO siis päätti kehittää kaliiperin, jolla keskipituiseen lukkoaktioon saatiin mahdollisimman tehokas patruuna.

  #206122 Ilmoita asiaton viesti
  Aficionado
  Member

  Ja lisättäköön vielä, että hylsyn piti olla Mauser-kantainen, siis kannan Ø n. 12 mm.
  Tokihan tuotakin tehokkaampia H&H hylsyyn pohjautuvia vyökantaisia ja .404 Jeffery hylsyyn pohjautuvia urakantaisia kalibereja on, jotka pituutensa puolesta sopivat mainittuun lukkopituuteen, mutta niissä hylsyn kanta on halkaisijaltaan suurempi.

  #206123 Ilmoita asiaton viesti
  huoh
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: reguspatoff
  Tiedän itseni lisäksi muitakin hylsynmuokkaajia. Amerikan maalla sitä harrastetaan enemmän kuin arvata saattaa. ”Villikissat”, ”kuolleet kaliperit” ja kaliperin harvinaisuus syynä. Itse muokkaan .22-250 Rem. hylsyjä .308Win hylsyistä sekä 9,3×57 Mauser .30-06 hylsyistä. Aihioitahan löytyy kerran ammuttuina hirviradoilta, kun viitsii vähän kumartua. Muokkaamiseni syynä myös se, että osaan ja pystyn.
  Se, että olemmeko hulluja hyypiöitä, jääköön tälläistä törkeyttä esittävän todistettavaksi. Minulla kuitenkin roimasti yli kymmenen asetta ”toistaiseksi” luvilla.

  Silti amerikan maallakin homma on ihan ”kourallisen” harrastus. Aseetkin on ihan rautaa vaan ja jos joku kaunis päivä ei kyseiseen kaliiberiin saa patruunoita niin mitä sitten. Kuitenkin tänäkään päivänä ei ole montaa kaliiberia johon ei joku valmistaja tekisi hylsyä ja yleensä kaliiberin omistajalla niitä kertyy varastoon vuosikausiksi eteen päin jos joku kaunispäivä valmistus loppuu.

  Kyllä tuo vähän hullun hommaa on, mitä sillä hylsyjen muokkaamisella saavutetaan kun edullista hylsyä on saatavilla muutenkin. Muokatun hylsyn kestävyyskin on monesti vähän heikkoa ja latauskerrat jää vähiin.

  Tämä nyt on se pienin huoli näissä kaliiberiasioissa vaan joskus tuntuu olevan pakko tehdä kärpäsestä asiaa..

  #206124 Ilmoita asiaton viesti
  huoh
  Member

  Kokemuksesta voin sanoa että niinkin suositun kaliiberin kuin 458winmag patruunoiden saatavuus on suomessa paljon huonompi mitä tämä sakolaisen. Siinä mielessä ei kauheaa syytä huoleen.

  #206125 Ilmoita asiaton viesti
  huoh
  Member
  Alkuperäinen kirjoittaja: huoh
  Kokemuksesta voin sanoa että niinkin suositun kaliiberin kuin 458winmag patruunoiden saatavuus on suomessa paljon huonompi mitä tämä sakolaisen. Siinä mielessä ei kauheaa syytä huoleen.

  Vähän asiasta poiketen tuosta 458winmag kaliiberista tuli juttua erään asekauppiaan kanssa joka suunnilleen nauroi vedet silmissä tätä 458 innostusta. Muutamat isoreikäs miehet on innossaan hankkineet 458winmag kivääreitä ja sitten kun niihin pitäisi saada patruunoita tulevat asekauppaan. Pitäisi ruveta yksittäistä patruunalaatikkoa tilaamaan maahantuojalta kun ovat niin kalliita ja sitten kun ei asekauppias ala tilaamaan 20 patruunan laatikkoa patruunoita haukutaan asiakaspalvelua ja kauppiasta ettei moiseen paskakauppaan tulla enää ikinä. Kyllähän se muiden tilauksien yhteyksessä saattaisi onnistuakin vaan mitä järkeä on hankkia ase johon ei ole vara ostaa kerralla patruunoitakin? Sitte kun se ensimmäinen aseen mukana tullut patruunalaatikko loppuu pitäisi saada samanlainen uusitilalle ettei mene kaikki säädöt uusiksi, no ei asekauppias voi siihen mitään että sellaista patruunaa ei ole tuotu maahan tai muuten saanut pariin vuoteen. Kuitenkin jos isomman erän tilaa ne maltaitamaksavat patruunarasiast pölyttyy kauppiaan hyllyssä useita vuosia ja kun tarkoitus on pyörittää kannattavaa liiketoimintaa pienillä resursseilla.

  Tässä saa hieman kuvaa siitä paljonko kyseisen kaliiberin omistajista osa harjoittelee, yhdellä patruunalaatikolla pitäisi pärjätä pari vuotta kun kukkaro ei kestä ostaa patruunoita. Pakko myöntää että nauroin itsekin vedet silmissä kun kuulin tämän kauppiaan tarinan.

  Eli varautukaa siihen että saatatte joutua ostamaan kerralla isomman erän patruunoita ja siihen että ne eivät ole siellä 308 paukkujen hinnoissa.

  #206126 Ilmoita asiaton viesti
  huoh
  Member

  Niin jäi vielä että tässä samojen patruunoiden saamisessa parin vuoden päästä oli kuulemma 458winmag miehellä se pointti ettei tarvitsisi kalliilla patruunoilla säätää asetta uudelleen.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 67 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.