Kala23

Pääpalkintona ePropulsion 1.0 Spirit


Erän Kala23-kilpailun pääpalkintona vuonna 2023 on testivoittajaksikin (Erä & Kippari 7/2020) kruunattu sähköperämoottori ePropulsion 1.0 Spirit Plus.

Yhden kilowatin sähköperämoottori on rinnastettavissa 3-4 hevosvoiman bensaperämoottoriin, joten ePpropulsion 1.0 Spiritiä voi sanoa erinomaiseksi valinnaksi vaikkapa mökkiveneeseen.

ePropulsionissa on integroituna 1 276 wattituntia sähköenergiaa nielevä litium-akku, jonka ansiosta ajoaika yhdellä latauksella on pitkä.

Erän mittausten mukaan vetouistelunopeudella 4 km/h ajoaikaa riittää yli 10 tuntia.

Moottori on käytännössä lähes äänetön ja huoltovapaa. Veneillessä ei tarvitse niellä pakokaasuja tai huolestua öljytahroista. Plussaa on myös se, että sen akku kelluu ja kestää myös hetkellisen upotuksen (IP67).

ePropulsion painaa akun kanssa 18,8 kiloa. Akun osuus painosta on 8,8 kiloa. Akun latausaika on 8 tuntia.

Palkinnon arvo on 2 295 euroa.

 

Kuin perinteinen polttomoottori

Miten ePropulsionia arvioi Erän ja Kipparin vertailussa testin tekijä Jari Rannisto?

Ranniston mukaan perämoottorin rakenne muistuttaa monilta osin enemmän perinteisiä polttomoottorilla varustettuja perämoottoreita.

– Akku kelluu ja kestää hetkellisen upotuksen, mikä tuo pientä lisäturvaa veden äärellä toimittaessa. Moottori on käytännössä lähes äänetön.

Koneen hyvinä puolina vertailussa pidettiin toimintamatkaa, kahvasta löytyviä kulutusnäyttöjä ja kelluvaa akkua. Miinusta tuli hitaasta rikikulman säädöstä ja kallistuksen lukituksen puuttumisesta ohjauskahvasta.

Erän suositus oli joka tapauksessa ePropulsionin kannalta mainio:

”ePropulsion Spirit 1.0 Plus sopii hyvin pienemmän kalaveneen ainoaksi voimanlähteeksi tai isompaan veneeseen apumoottoriksi uisteluun hyvällä säällä. Nopeudensäätö on niin tarkka, että pystyjigauskin onnistuu, erityisesti liikuttaessa vastatuuleen. Retkeilykäytössä hitaalla vauhdilla virtaa riittää koko päiväksi.”

ePropulsion painaa akun kanssa 18,8 kiloa eli se kulkee periaatteessa yhden kantajan hartioilla rantaan, mikäli kantajan lihaksissa riittää potkua.

Pitkä päivä vetouisteluaikaa

Kun sähköperämoottorit koeajettiin kaksi vuotta sitten, veneenä oli Sea Nymph 14K. Moottoreista mitattiin huippunopeudet ja toiminta-aika täydellä teholla.

Vertailuarvona toiminta-aika mitattiin myös uistelunopeudeksikin sopivalla vauhdilla 4,0 km/h. Mittaukset toteutettiin Ranniston mukaan lähes tuulettomissa oloissa ja apuna mittauksissa käytettiin karttaplotterin gps-paikantimen antamia nopeuksia.

Huippunopeudeksi ePropulsionilla tuli 8,5 km/h ja huippunopeudella akku kesti 72 minuuttia, kun vertailun toiseksi paras kone jaksoi huippuvauhtia 48 minuuttia.

Vetouistelunopeudella ePropulsionin akku kesti 10 tuntia 25 minuuttia eli uisteluaikaa tuli reilusti enemmän kuin muilla koneilla (Haswing Ultima 3.0 HP & Torqeedo 1103 C).

Perämoottorin voi voittaa vain osallistumalla Kala23-kilpailuun Erän verkossa eralehti.fi/saaliit/ilmoita.

ePropulsionista lisää tietoa osoitteesta sahkoperamoottori.fi

(Koodilla kalakisa23 Erä-lehden lukijat saavat 300 € alennuksen Spirit 1.0 Plus sähköperämoottorista, koodilla perämoottorin hinta on 1995 €)

Sähköperämoottoreiden vertailu Erän numerossa 7/2020 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla).

Muista! Tammi-maaliskuussa 2023 kalalla voi voittaa Esla P6 -pilkkikelkan!