03 | 8.3.2023
Kun tietää mateen kutupaikan, saalis kutuaikaan katiskalla on lähes varma. Pienet puutteet pyynnissä voivat heikentää sitä, mutta jotain yleensä silti heltiää.
Haggis on skotlantilainen perinneruoka, joka valmistetaan lampaan mahalaukkuun. Mutta sitä löytyy myös purkista, joten näppärä retkikokkihan pakkaa mukaan purkin ja tekee ruokaa skottien lihasekoituks...
Läskisoosin eli sianlihakastikkeen peruslähtökohta on rasvainen siankylki. Se paistetaan hiljalleen pannulla rapeaksi. Miedolla lämmöllä pieniksi leikatut kylkipalat kärisevät omassa rasvassa ja karam...
Retkinikkari Joppe Ranta tekee Erän numerossa 4/2022 ruokaa yhdessä Eränkävijät -sarjan tuottajan Teemu Hostikan kanssa. Raaka-aineena on gurpa, gurpi tai kurppa. Aiheuttaako väänteitä? Turhaan, sillä...
Tuusulan museokahvila Lottakanttiinissa tammikuuussa järjestetty lottaruokaviikko osui nykyisen maailmantilanteen näkökulmasta enemmän kuin asioiden ytimeen. Teemana tänä vuonna oli tarkan markan budj...
Eväsleipä on aina helppo valinta, mutta viileässä kelissä keho tarvitsisi mielellään jotain lämmintä sisäänsä. Jos reitti vie nuotiopaikan kautta, voi kotona kootut ja tinapaperiin käärityt leivät läm...
Eräs tapa lähestyä lahnaa on maustaa lahnaruoka melko voimakkaasti, jolloin maku saa uutta ilmettä. Erilainen maku syntyy myös niin, että lahna jauhetaan sekoittaen mukaan ahventa ja haukea.
Muikunmäti on maailman parasta mätiä. Sille eivät pärjää siian, kirjolohen tai sampien mädit. Mutta ilman katkeamatonta kylmäketjua muikun mädistäkään ei tule ruokapöydän herkkua.
Erän numerossa 11/2021 on vertailussa neljätoista ruokatermosta 0,4-litraisista kaksi litraa vetävään termokseen asti. Vertailussa tutkittiin kuinka kauan termokset pitävät ruuat yli 60-asteisina, eli...
Tehokkaiden kaasukeittimien huono puoli on niiden tuottama kova kohina. Tähän auttaa äänenvaimentaja, joka leikkaa valtaosan melusta.