01 | 11.1.2023
Kylmällä ilmalla tai pakkasella kuuma juoma maistuu metsässä taivaalta. Pätevä keitin hommaan on risukeitinmalli nimeltä Kelly Kettle, jolla mikä tahansa nestemäinen aine kuumenee vauhdikkaasti. Kuten...
Retkinikkari Joppe Ranta tekee Erän numerossa 4/2022 ruokaa yhdessä Eränkävijät -sarjan tuottajan Teemu Hostikan kanssa. Raaka-aineena on gurpa, gurpi tai kurppa. Aiheuttaako väänteitä? Turhaan, sillä...
Tuusulan museokahvila Lottakanttiinissa tammikuuussa järjestetty lottaruokaviikko osui nykyisen maailmantilanteen näkökulmasta enemmän kuin asioiden ytimeen. Teemana tänä vuonna oli tarkan markan budj...
Saattaa olla, että pitsauunin raahaaminen peninkulmaisten taipaleiden taakse voi jäädä ajatuskokeeksi, vaikka peltihäkkyrä ei ylettömiä painaisikaan. Mutta pihagrillillä tai lyhyen kantomatkan päässä...
Retkiruokaa-palstalla Erän numerossa 6/2021 Joppe Ranta käyttää villin lännen vankkurikaravaanikokkien suosimaa uunipataa lihamurekkeen valmistuksessa. Vaan mikäs se Dutch Oven oikein on? Tällä videol...
Tähän aikaan vuodesta hyötykasvikuivurit pöhisevät monien retkeilijöiden keittiöissä, kun väki valmistautuu kesän ja syksyn retkeilykauteen ja keventää kantamusten painoa. Kuivuri ei ole ihan välttämä...
Pinin Syttökenno on siinä mielessä poikkeuksellinen tuote, että sitä ei välttämättä toivo tarvitsevansa. Ei ainakaan henkeä uhkaavan hypotermian kourissa. Onneksi pakkauksen käyttöä ei ole rajattu vai...
Pohjoisen erämaissa tulee usein vastaan vanhoja tulipaikkoja, joiden kylkeen on saatettu rakentaa kivistä uuni. Helpommallakin pääsee, jos löytää kaupasta valmiin heijastusuunin tai virittää sellaisen...
Jos haluaa tehdä retkellä lettuja, vaihtoehtoja on monta. Tykötarpeet voi pakata reppuun tai ottaa mukaan valmiin jauhepussin, johon lisätään vain vesi. Kätevintä on tehdä valmis taikina pulloon.
Paistorautoja on käytetty avotulella aina. Nuotioilla, uuneissa ja helloilla on syntynyt makeita leivonnaisia, jotka on herkuteltu marjojen, hillojen tai kermavaahdon kanssa. Retkinikkari Joppe Ranta...