Järkyttävät uutiset Ukrainasta ovat saaneet monet suomalaiset miettimään omaan selviytymistään kriisitilanteessa.

Pyydyskalastustaidot voivat nousta kriisiaikoina arvoon arvaamattomaan.

Miten perheeni pärjää, jos maamme joutuu ”sotilaallisen erikoisoperaation” kohteeksi? Jos sähköt katkeavat ja viestiyhteydet reistailevat? Jos kauppaan ei uskalla mennä eikä ajoneuvoihin saa polttoainetta?

Asu omakotitalossa haja-asutusalueella

Kenties ratkaisevinta selviytymisen kannalta on asumismuoto ja kodin sijainti. Brutaalin maahantunkeutujan kohteita ovat maan elintärkeiden toimintojen lamauttaminen: energian tuotanto ja jakelu, viestiyhteydet, liikenne, hallinto ja joskus vanhaan ”reiluun” tapaan myös sotilaskohteet. Asuminen edellä mainittujen hermokeskusten lähellä lisää riskiä joutua keskelle sotatoimia.

Paras paikka säästyä sodan väkivallalta on asua riittävän syrjässä melkein kaikesta. Vainolainen ei tavoittele ensisijaisesti huonojen kulkuyhteyksien päässä metsän kätköissä olevia asumuksia.

Toiseksi paras sijainti lienee pienehkö maaseututaajama, jonka lähellä ei ole yhteiskunnan toimimisen kannalta merkittäviä kohteita. Tavallinen talo muiden joukossa on korkeintaan satunnainen kohde.

Omakotitalo omalla tontilla tarjoaa mahdollisuuden ainakin jonkinlaiseen omavaraisuuteen ja hätätilanteessa myös suojautumiseen, jos asioita on mietitty etukäteen.

Turvaa energian saanti ja liikkuminen

Mitä teet, jos asunnostasi katkeaa sähköt useammaksi päiväksi tai jopa kuukausiksi?

Kylmänä vuodenaikana tärkeintä on turvata lämpimänä pysyminen ja riittävä ravinto. Kesällä ongelmana on ennen kaikkea varastoidun ruuan säilyminen.

Pelkän sähkölämmityksen varassa oleva talo on sähkökatkon sattuessa ankea paikka. Kun rakensimme omaa kotiamme 1984–1985, muurasin olohuoneeseemme varaavan takan ja tupakeittiöön vanhan ajan puulieden, jossa on myös leivinuuni. Lisäksi talossa on puilla lämmitettävä saunankiuas. Tarvittaessa kaikkia tulisijoja voi käyttää sekä lämmitykseen että ruuanlaittoon.

Tulisijoilla ei ole mitään virkaa ilman polttoainetta, joten liiterissä on aina vähintään kaksi kuutiometriä valmiiksi pilkottuja kilahtavan kuivia klapeja. Lisäksi katetuissa pinoissa pihalla on käyttövalmiina ainakin vuoden tarve polttopuuta.

Itse muurattu varaava takka ja leivinuunilla varustettu puuhella.

Sähkönsaannin turvaaminen vaatii aggregaatin hankkimisen ja siihen riittävästi polttoainetta. Aurinkopaneeleilla ja tuuligeneraattorillakin voi olla käyttöä, mutta tuulettomalla talvipakkasella ne ovat tyhjänpantteja.

Jos sähköä ei tulvi töpselistä, jää pelkällä sähköllä kulkeva auto akkujen ehtyessä tienposkeen. Järkevin kriisinajan auto on ladattava hybridi tai perinteinen polttomoottorilla varustettu auto. Myös vaihtoehtoiset polttoaineet voivat tulla kyseeseen. Polttoaineen varastoinnissa on noudatettava palo- ja viranomaismääräyksiä.

Moottoriajoneuvojen lisäksi perheellä on syytä olla käytössään myös polkupyöriä.

Ruuan säilyttäminen ja valmistaminen ilman sähköä

Tarvittaessa on kyettävä elämään ilman sähköä. Kun jääkaappi ja pakastin eivät toimi, nousee vanha kunnon maakellari arvoon arvaamattomaan. Oma ratkaisumme oli tehdä liiterin lattian alle kellari suurista kaivonrenkaista. Siitä tuli niin hyvä, että omassa puutarhassa kasvatetut perunat ja muut juurekset säilyvät siellä täysin syömäkuntoisina talven yli kevääseen.

Tarvittaessa kellari korvaa täydellisesti jääkaapin. Pakastimen korvaajaksi kellarista ei ole, joten pitkän sähkökatkon sattuessa pakastimen sisältöä on alettava jalostaa paremmin säilyvään muotoon.

Maakellariin voi mennä itsekin suojaan suurimman hädän hetkellä.

Pakastetut marjat voi keittää mehuksi mehumaijalla, jota lämmitetään puulieden päällä. Jos puuliettä ei ole, sellaisen korvikkeen voi kyhätä takapihalle muutamasta tiilestä ja rautalevystä. Pakastetut kalat ja lihat voi savustaa puilla lämmitettävällä savustimella. Retkikeittimelläkin voi olla sijansa ruuanlaitossa.

Parhaita kriisiajan elintarvikkeita ovat säilykkeet ja kuivina pitkän ajan käyttökelpoisina pysyvät tuotteet, kuten jauhot, ryynit, pasta ja riisi. Kahvia, teetä, sokeria ja suolaa on hyvin varustetussa kodissa aina muutaman kuukauden tarpeeseen.

Turvaa kodin tekniikka

Asunnon lämpötilan laskeminen voi johtaa talvella ikäviin vesivahinkoihin putkirikkojen muodossa. Jos kaikkia märkätiloja ei voi lämmittää myös puilla, on vesi tarvittaessa katkaistava.

Viemärit voivat toimia ainakin toistaiseksi myös vesikatkojen aikana, mutta huuhteluun tarvittava vesi on saatava jostakin. Jos käytettävissä ei ole kaivoa, huuhtelu- ja pesuvettä saa järvestäkin. Kannattaa siis asua veden äärellä.

Jos viemärikin menee pois käytöstä, on pihan perille tehtävä paikka, jossa voi käydä ”pihan perillä”. Ei niin kovin miellyttävää posliinivaltaistuimeen tottuneille pyllyille, mutta hyvässä muistissa vanhemmalla väellä.

Sähkösaannin pätkiessä on puhelin pidettävä aina mahdollisimman täyteen ladattuna ja sen virrankulutus niin vähäisenä kuin suinkin. Perheen puhelimista voi pitää päällä vain yhtä kerrallaan. Varavirtalähde olkoon aina täyteen ladattuna. Tärkeimmät uutiset voi kuunnella tarvittaessa paristoradiolla. Valaisemiseen käytetään energiatehokkaita led-valaisimia.

Kynttilöitä ei kannata polttaa rauhan aikana turhan takia, vaan säästää pahimman varalle. Ladattavat akut säilyvät parhaiten täyteen ladattuina ja ovat käyttövalmiita, jos tarve vaatii. Kertakäyttöisiä paristojakin on syytä pitää varastossa riittävästi; ne säilyttävät varauksensa yllättävän pitkän ajan.

Sotatilan vallitessa lopetetaan akvaariossa asuminen. Verhottomista ikkunoista tulviva valo tekee rakennuksesta turhan houkuttelevan kohteen. Täysin pimentävät rullaverhot ovat itsestäänselvyys.

Harrasta keräilytaloutta

Kriisiaikana ei kaikkea saa kaupasta tai kauppaan ei aina pääse. Silloin on käytettävä kotiin varastoituja elintarvikkeita, joita voi kasvattaa myös omassa pihapiirissä.

Hyötypuutarha on tuhannesti järkevämpi ratkaisu kuin jatkuvaa parturointia vaativa nurmikko. Perunaa, porkkanaa, lanttua, kaalia, kurkkua, mansikkaa, viinimarjoja, omenaa, luumuja ja niin edelleen kannattaa kasvattaa mahdollisuuksien mukaan. Hyödyn korjaa ennen pitkää myös alentuvina ruokakuluina, sillä kriisiaikoina elintarvikkeiden hinnat pomppaavat pilviin.

Suomen mainiot kalavedet ovat olleet tärkeä ravinnonlähde pula-aikoina. Itse olen nyt tyytyväinen siitä, että en ole lahjoittanut pois kaikkia verkkojani ja muita passiivipyydyksiäni ja kuvitellut pärjääväni pelkillä vapakalastusvälineillä. Varastossa on arsenaalia vaikka kymmenen perheen kalassa pitämiseksi.

Kalastusta varten tarvitaan myös vene. Ei isoruokaisella perämoottorilla varustettua, vaan soutuvene, joka liikkuu tarvittaessa pienellä sähköperämoottorilla. Jos kalavesi on lähellä, sen äärelle pääsee jalan.

Metsästä hamstrataan tietysti marjat, sienet ja riistaa, jos siihen on suinkin mahdollisuus.

Herkkutatti on ravintoarvoiltaan paras ruokasienemme. Sen voi kuivattaa viipaleina pitkää säilytystä varten.

Reseptilääkkeitä voi ostaa varastoon yleensä vain kolmen kuukauden tarpeen verran. Muita lääkkeitä voi hankkia niiden vanhenemisajan ja arvioidun kulutuksen mukaan. Joditabletteja ei kannata hamstrata, vaan hankkia ja käyttää niitä viranomaisten ohjeiden mukaan.

Varaudu lähtemään

Äärimmäisessä tilanteessa on lähdettävä evakkoon. Sen ajatteleminenkin on niin kova paikka, että itse olen aikonut pysyä ”linnassani” vaikka katkeraan loppuun saakka. En omista aseita, mutta periaatteessa voisin puolustaa kotiani tarvittaessa myös väkivalloin.

Järkevintä on kuitenkin lähteä, jos lähdettävä on. Silloin on hyvä, jos jossain turvallisemmalla seudulla on paikka minne mennä. Todennäköisesti pakenemissuunnan ja määränpään määräävät viranomaiset. Lähdettäessä on tiedettävä mitä tavaroita voi ja täytyy ottaa mukaan. Vaatteiden ja muiden varusteiden lisäksi on mukaan muistettava ottaa rahat, pankkikortit, tunnukset, salasanat ja henkilöllisyystodistukset.

Suomi tarjoaa hyvät mahdollisuudet selvitä myös vakavan kriisin aikana, jos siihen on varautunut tai voi turvautua varautuneeseen tahoon. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.